Bük

2014.09.03. 18:20

Elfogadta a család az előrehozott műtétet, a pénztárcájuk bánja

Bük - Ábel születéskori trauma következtében mozgáskorlátozott. Külföldön megműtötték, az eljárás OEP-finanszírozott, a családjának mégsem jár a támogatás.

Simon Erzsébet

Jóllehet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján az olvasható, hogy utólagos támogatás kivételesen, különösen indokolt esetben adható, a Pukler család kérelmét mégis elutasította az OEP: „idő előtt” műttették meg Barcelonában a születéskori trauma következtében mozgáskorlátozott kisfiukat. Pedig az ikerpár egyikének, Ábelnek az állapotán sokat javíthat a Nazarov-eljárás. Felülírja-e a rideg jog az emberséget? – kérdik a szülők.

Az ikrek hét hónapra, "kényszerből" jöttek a világra négy és fél évvel ezelőtt. Egy átlagos ultrahangvizsgálaton az orvos keringési zavart észlelt Gergőnél, ezért azonnali császármetszést javasolt. Gergő 1200, Ábel 1550 grammal született meg. Bár Ábel volt a súlyosabb egyéniség, most mégis neki vannak rendkívül súlyos problémái. Óriási trauma érte a születése utáni napokban: agyvérzést kapott, ami olyan idegpályákat érintett, amelyek a mozgásért felelősek. Ábel négy és fél évesen nem tud ülni, nem tud állni, sem járni, sem fogni, jóllehet a szülők "ezer "  terápiás helyre vitték már. Jártak Dévény-tornán, lovasterápián, korai fejlesztő központban, speciális agyi ingerlésen. Nincs olyan eljárás, amit ki ne próbálnának abban a reményben, hogy javíthatnak Ábel állapotán. Így jutottak el Barcelonába, Igor Nazarov professzorhoz.

A megpróbáltatások ellenére boldog a család: Kovács Viktória és Pukler Péter mindent elkövet, hogy az ikrek jól érezzék magukat. Gergő lovas betyárt alakít éppen, és Ábelt szórakoztatja (Fotó: Simon Erzsébet)

- Tavasszal szereztünk tudomást erről a lehetőségről, és áprilisban találkoztunk is a doktor úrral Budapesten - eleveníti föl a történteket az édesapa, Pukler Péter. Megvizsgálta Ábelt és közölte, hogy mindenképpen műtét vár rá. 36 bemetszést kell végezni a feszes izmokba, több alkalommal is. Ábel ugyanis csak "kinyújtott " állapotban tud létezni, az izomzata nagyon gyenge és működésre képtelen. Teljes mértékben segítségre szorul. A Nazarov-eljárásnak pedig az a lényege, hogy a mozgásszervek izomzatának spasztikusságát oldja.

Ábel anyukája, Kovács Viktória arról beszél, hogy ezt a fajta műtétet Magyarországon nem végzik, ám a külföldi gyógykezelést az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatja. Meg is érdeklődték, mik a teendőik ezzel kapcsolatban. Kaptak szakorvosi ajánlást a műtéthez a Budai Gyermekkórházból, benyújtották a támogatási igényüket is. Nazarov doktor decemberre tudott időpontot adni azzal a megjegyzéssel, hogy ha addig valaki más lemondaná az előjegyzett időpontját, besorolja helyette Ábelt. Július elsejére fel is szabadult egy hely, így Puklerék a gyermekük mielőbbi állapotjavulása érdekében elfogadták a lehetőséget.

Ábel az állógépben, Gergő a lovacskán. Egyszer Ábel is szeretne betyár lenni, és megülné a paripát (Fotó: Simon Erzsébet)

Nazarov professzor Barcelonában megműtötte a kisfiút: első alkalommal 26 bemetszéssel a fontosabb izmokat szabadította fel, és úgy fél év múlva jöhet majd a következő műtét. Puklerék finanszírozási kérelme az OEP-nél volt már az operáció idején, ám akkor még nem bírálták el. A műtét után viszont a jogszabályokra hivatkozva elutasították. Azt írták, hogy külföldi gyógykezelést csak engedély alapján támogatnak. Utólagos méltányosságnak sincs helye. Az édesapa azt mondja, arról senkitől nem kapott információt, hogy a műtétet megelőzően hány nappal kell kérni a támogatást. Az elutasító döntés is csak " papírok" alapján született, a fiát az OEP-től senki nem látta és vizsgálta meg, anélkül határoztak arról, hogy a műtét nem tekinthető sürgős és szükséges beavatkozásnak. Pukler Péterék fájlalják, hogy a rideg jogszabályok felülírják az emberséget. Nekik ekkor adódott lehetőségük a mintegy másfélmillió forintba kerülő operációra, nem szalaszthatták hát el az alkalmat.

Az OEP kérdéseinkre egyebek mellett azt válaszolta: a szülők döntése volt, hogy az eljárás kezdeti szakaszában egy nappal a kérelem OEP-hez érkezése után megváltoztatták a külföldi ellátás igénybevételének időpontját, ezzel elveszítve a lehetőséget az esetleges pozitív döntésre és ezzel együtt a támogatásra. A jelenleg hatályos jogszabály méltányosság keretében sem enged utólagos megfizetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!