Bük

2017.07.02. 18:10

Bükön nagyon fontos a különböző nemzetiségek hagyományainak ápolása

A roma nemzetiség képviselői hívták közös mulatságra az embereket pénteken: roma gasztronapot tartottak a Büki Művelődési és Sportközpont átriumában.

Vadas Krisztina

Idén már harmadik alkalommal szervezte meg a Büki Roma Nemzetiségi Önkormányzat a Roma Gasztronómiai Fesztivált.

Bódi Barbara Fekovics József képeit nézegeti
Fotó: Unger Tamás

Dr. Németh Sándor polgármester megnyitóbeszédében kiemelte: nagyon örül neki, hogy a helyi roma közösség ennyire aktív. Újabb és újabb ötletekkel gazdagítják a város programkínálatát, kulturális életét. Fontos, hogy megmutassák, mennyi értéket hordoznak magukban, amelyet érdemes látni a világnak.

Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke szintén köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a nemzetiségek teret kapjanak a bemutatkozásra. Hozzátette: a romákban óriási kulturális erő és értékek lakoznak, amit a társadalom a hétköznapokban nem vagy csak ritkán lát meg, így szükség van az ilyen eseményekre, ahol kibontakozhatnak. Be kell mutatni művészeti és gasztronómiai értékeiket - hiszen a roma konyha fogásai szintén különlegesek. Az alelnök kiemelte: örvendetes, hogy van egy ilyen esemény, ahol pozitív töltettel, nyíltan lehet mindezekről beszélni, hiszen Vas megye életét a négy nemzetiség (roma, horvát, német, szlovén) jelenléte teszi még színesebbé, változatosabbá.

Hódosi Árpád marhapörköltet kínált Nagy Istvánnak, Farkas Icának és Dzsámbai Vandának
Fotó: Unger Tamás

A művészeti ágat az eseményen Ferkovics József festőművész képviselte - alkotásaiból kiállítás nyílt a művelődési házban. A délutáni mulatáshoz Standi Pityu zenész szolgáltatta a talpalávalót, miközben a tányérokba is belekerültek az ínycsiklandó ételek: csülkös pacal- és marhapörköltet kínáltak a vendégeknek. Miután mindenki jóllakott és az ízorgia hatásától hátradőlve pihent, a sztárfellépők, a Karaván Familia, valamint Szabrina és Andris rázták fel a hangulatot. A bál éjjelig tartott: a Pesti Fiuk koncertjére ropták a vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!