Bük

2013.07.28. 14:00

Borművészet és gasztronómia

Három napon át "dübörögtek" az idén a Gyógy-Bor-Napok rendezvényei a büki gyógyfürdő előtti parkolóban. Nagy sikert aratott az ötlet, hogy az idén a szervezők gasztrofesztivállal is kiegészítették a nyolcéves hagyományra visszatekintő rendezvényt.

Tersztyánszky Krisztina

A pavilonok körül délutánonként még nagy volt a nyugalom, ám az este közeledtével zsúfolásig megteltek a sörpadok a könnyed szórakozásra, borozgatásra érkező fürdőzőkkel. A sátrak alatt a több éves gyakorlatnak megfelelően tucatnyi pincészet képviselői kínálták jobbnál jobb boraikat. Kőszegiek, zalaiak, Balaton-felvidékiek, tokajiak.  

- A kiállítók fele visszatérő, a többiek újként próbálnak szerencsét - avatott be a szervezők nevében Tóth Béla büki vinotéka tulajdonos. - Szívesen jönnek, mert a fesztiválnak sem a marketing haszna, sem a bevétele nem csekély. Hat-hétezer ember üdül jelenleg a fürdőn, ebből már van fogyasztás. Esténként nagy a nyüzsgés, sokan kóstolnak, és ha ízlett a bor, egy-két palackkal haza is visznek belőle.  

Szabó Bálint, a Bük bora címet elnyert nedűt termelő Somló-hegyi Tornai Pincészet képviselője is elégedett volt a forgalommal: sokan voltak kíváncsiak a rangos Aranykönny fantázianevű borra. A bódító, édes ital késői szüretelésű Zeusz szőlőből készül, magas a természetes cukortartalma.

 

Nika Róbert büki gasztro-barát főz, partnere Kandász Andrea (Fotó: Varga Krisztina)



A szervezők az idén meghirdették a jelszót: az egészséges is lehet finom! A sátrak mellett gasztroudvart is felállítottak, ahol pénteken és szombaton helyszíni főzés és kóstolás csalogatta az érdeklődőket. Az első este Bánszki Pétert, a Hunguest Hotel Répce Gold konyhafőnökét kérték fel, hogy tájjellegű ételt készítsen újragondolva, mai alapanyagokkal kiegészítve. A séf úgy oldotta meg a feladatot, hogy zöldségekkel töltött pisztrángot tekert mangalica szalonnába, köretként pedig szegfűgombával megbolondított dödöllét adott mellé. (Egy későbbi alkalommal nagy sikert aratott újításának receptjét olvasóinkkal is megosztjuk.) 

A második napon az "egészséges" jelzőt már kicsit háttérbe szorította az igény: mindenki lakjon jól! A helyi sajátosságok közül Nika Róbert, a Sok-Szín-Pad Társulat konyhaművészetéről is ismert tagja az őrségi babos káposztát választotta.

- A káposztában bőven van vitamin! - hangsúlyozta a tréfamester, miközben füstölt és nyers oldalasok kilóit adagolta a kondérba.   - Az én variációmhoz egy félig lecsós alapot készítek, utána jönnek a húsok, a beáztatott bab, a savanyú káposzta, végül a rántás. Mivel most már lefutott a házi hordóskáposzta szezonja, csak gyorsérlelésűt tudtam beszerezni, a só és bors mellé babérlevelet, köménymagot, kakukkfüvet is adagolok a kondérba.  

Főztek a hagyományőrző csoportok is. A Fekete Sereg Mátyás korabeli raguval, sült tarjával, az Aja-Gur egyesület pedig a Honfoglalás-kori ízeket idéző áldossal csalogatta a betérőket. Az idén Kandász Andrea, az utazás nagykövete vállalta a háziasszonyi teendőket. Hol a gasztroudvarban, hol a nagyszínpadon jelent meg, gondoskodva róla, hogy a vendégek ne maradjanak le semmi fontos információról. 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!