Bulvár

2009.04.23. 13:58

A nagy pénisz a válság okozója?

Berlin - Elsősorban férfiak felelősek a világban kialakult súlyos gazdasági, illetve pénzügyi válságért egy izlandi üzletasszony szerint. A 40 éves hölgy a jelenséget sommásan "nagy pénisz komplexusnak" keresztelte el.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Sajátos elméletéről Halla Tomasdottir csütörtökön nyilatkozott a Financial Times Deutschlandban, azt a vádat fogalmazva meg, hogy a férfiak felelőtlen és öntelt magatartása, fedezetlen és naiv ígérgetéseik állnak a válság mögött. Az izlandi Audur Capital befektetési cég vezetője szerint mindenért a férfiak üzleti filozófiája hibás, amelynek középpontjában a minden áron való növekedés, s a gyors nyereségszerzés áll. Halla Tomasdottir úgy vélte, hogy férfiaknak ez a "nagy pénisz komplexusa" vezetett a mostani összeomláshoz. 

A Financial Times Deutschland ezzel összefüggésben emlékeztetett, hogy az izlandi hölgy - legalábbis a skandináv országokban - nem áll egyedül sajátos elméletével. Izlandon és más északi országokban egyre több az olyan vállalat, amelynek élén nők állnak. Dániában a közelmúltban hozták létre a "legjobb nők egyesületét", amely mindenekelőtt azt a célt tűzte maga elé, hogy minél több hölgyet segítsen a vállalatok felügyelőbizottságába. 

A lapban Halla ismertette saját - válságellenes - üzleti filozófiáját is. Ennek lényege, hogy cége nem a minél gyorsabb és minél nagyobb nyereségre összpontosít, hanem a hosszú távú, s ökológiai szempontokból előnyös beruházásokra. A nyereség és az erkölcs, illetve az etika szerinte elválaszthatatlan, s mellesleg ez vezethet a kapitalizmus megmentéséhez is. Mindehhez pedig hozzátette, hogy mind a gazdaságban, mind a politikában több nőre van szükség.

Az izlandi üzletasszony szerint "20-30 év múlva vége a világnak", ha minden így folytatódik tovább, "ha továbbra is a férfiak kezében marad az irányítás". Ezen immár csak a több nőiesség segíthet, azaz a női dominanciájú kapitalizmusé a jövő - mint hangoztatta.

A Financial Times Deutschland nyíltan nem kommentálta Halla Tomasdottir sajátos elméletét. A tekintélyes üzleti napilap újságírója azonban néhány megjegyzéssel utalt arra, hogy a "nagy pénisz komplexust" - enyhén szólva - nagy badarságnak tartja.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!