Bulvár

2013.04.09. 08:43

Szekeres Péter lett ebben az évben az országos bártender bajnok

Budapest, Sárvár - A zalaegerszegi származású, jelenleg egy sárvári hotel bármenedzsereként dolgozó Szekeres Péter nyerte az országos bártender bajnokságot, így ő képviseli hazánkat a prágai világbajnokságon.

A kilencvenes években Szekeres Péter a zalai megyeszékhelyen találkozott először a koktélokkal. Tanulóként itt volt gyakorlaton, s figyelemmel kísérte, ahogy felnőtt kollégái a koktélokat készítik. Miután látta, hogy ettől az italtól boldogok lesznek a vendégek, elhatározta, hogy ő is megtanulja a koktélkészítést. Elvégzett egy, majd még egy tanfolyamot. Ezt követően előbb úgy gondolta, hogy már mindent tud, de aztán rájött, hogy talán mégsem. Felismerte azt is, hogy az ismeretek minél alaposabb elsajátításához másfajta képzésre van szükség, ezért egyik kollégájával iskolát alapított, ahol a hagyományos koktélok elkészítését állították a középpontba.

Szekeres Péter ma egy sárvári hotel bármenedzsere, azaz a bártenderek főnöke, aki természetesen rendszeresen beáll a bárpult mögé is. De kik is azok a bártenderek? Azok, a személyek, akik a megfelelő tudás birtokában elkészítik a vendégnek a kívánt italt. Nemcsak koktélt kevernek, hanem tudniuk kell mindent az összes italokról, a kávékról, a teákról , a borokról, sörökről, szivarokról és nem utolsó sorban az ételekről is, hiszen mindig mindennel harmóniában kell lennie az ajánláskor, mondja Péter, aki az idén magyar bártender bajnok lett, és az év koktéljának elkészítésével jogot szerzett a prágai bártender világbajnokságon való részvételre.

Aki nem figyel, az lemarad – vallja Szekeres Péter bártender. Fotó: Rékai Zoltán

Hét éve kezdte a versenyzést, az országos bajnokságon többször volt már második, harmadik helyezett, most először sikerült a dobogó legmagasabb fokára állnia. A Dream cream fantázianévre keresztelt ital kikísérletezése során két variáció között hezitált, feketeerdő és madártej ízben gondolkodott, végül ez utóbbira esett a választása. Mint mondta, ennyi év után az ember már javarészt tudja, hogy mely összetevő-kombinációk milyen italt eredményeznek, ezért eleinte fejben megy az ötletelés, majd mikor már megvan az irány, csak akkor jön az éles tesztelés, a megfelelő arányok finomhangolása. A receptúra véglegesítésében, a hotelben vele együtt dolgozó kollégái véleményét is kikérte, ők is ízlelgették a kreációt. Igaz, saját bevallása szerint nem ez a kedvenc itala, de nem volt mit tennie, a sorsolás szeszélye folytán az édes kategóriában kellett versenybe szállnia.

Szekeres Péter elárulta azt is, hogy a kedvenc alapanyagai közé tartozik a gin, és az italok elkészítése során szívesen használ uborkát, zöld fűszernövényeket  például a bazsalikomot, a rozmaringot vagy a bodzaszirupot.

A magyar bártender Prágában egyszerre két versenyen is pult mögé áll. Az egyik a hagyományos bártender világbajnokság, egyelőre csak annyit tud, hogy a száraz kategóriába sorolták be az országunkat, de a kötelező italcéget még nem rendelték hozzá az egyes versenyzőkhöz. A világbajnokság része az alkoholmentes koktélok pénzdíjas versenye is, ahol a magyar színeket ugyancsak Szekeres Péter képviseli. Itt az egyik alapelvárás az, hogy minél alacsonyabb legyen a koktél kalóriatartalma. Ami pedig az esélyeket illeti: mint mondja, minden versenyző azért indul, hogy megnyerje a világbajnokságot. A magyar bártenderek pedig jó helyen állnak a nemzetközi mezőnyben.

A magyar bártender bajnok örömmel konstatálja, ahogy az országban jelentős változás történt a bor- és a pálinkafogyasztás kultúrájában, s ez figyelhető meg a koktélok esetében. Az emberek ebben a tekintetben is egyre igényesebbek, ami bártendereket is folyamatos tanulásra ösztönzi. Aki nem figyel, az lemarad, véli Szekeres Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!