Bulvár

2014.05.14. 08:29

Conchita Wurst újra otthon: a kancellár és a kulturális miniszter is fogadta az énekest

Ünneplő tömeg fogadta az Eurovíziós Dalfesztivál 2014 döntőjét megnyerő osztrák énekest, Conchita Wurstot.

A győztes azóta is uralja az ausztriai portálokat és újságokat, a hétvégén a kancellár is fogadta.

Ausztria a kezdeti fanyalgás után büszke Thomas Neuwirth-re, alias Conchita Wurstra, aki megnyerte a Eurovíziós Dalfesztivál 2014 koppenhágai döntőjét. A kurier.at jegyzetírója szerint az ország verseny előtt nem számított nyitott és cool nemzetnek – köszönhető mindez többek között a nacionalista politikusnak, Jörg Haidernek és a saját lányát pincébe záró és megerőszakoló amstetteni rémnek.

A finálé és Conchita Wurst diadala után azonnal megváltozott  a kép: azzal, hogy Conchita Wurstot nevezte a közszolgálati adó a verseny re már a döntéssel eleve azt sugallta, hogy Ausztriában tolerálják és elismerik a másságot, az önkifejezés szokatlan formáit is.

Így fogadták a hazatérő Conchitát a bécsi repülőtéren:

Minek nevezzelek?

A lap szakembereket kérdezett meg arról, hogyan nevezze a Conchita-jelenséget. Nos, Thomas Neuwirth transzvesztita művésznek számít. egészen pontosan Drag Queen, vagyis olyan férfi, aki nőnek öltözve, sminkelve lép fel. (A Drag King ezzel szemben olyan művésznő, aki férfinek maszkírozva ad elő.) A portál tisztázta az interszexualitás (olyan ember, aki mindkét nem jegyeit hordozza) és a transzszexualitás (aki nemet változtat annak ellenére,  hogy férfinek vagy nőnek született) fogalmát és emlékeztetett arra, hogy a Facebookon a férfi, nő mellett a fenti két meghatározást is választhatjuk profilunkhoz.

Ennyi jár  a jogdíjakból

A törvényi szabályozásoknak megfelelően a dal szerzői (zene és szöveg) - Charly Mason, Joey Patulka, Julian Maas és Alexander Zuckowski – jobban járnak a lejátszás után járó jogdíjakkal, mint az előadó. A kurier.at szerint a nagy adók (Ö3, FM4) 6 eurót fizetnek az alkotóknak, a kisebb csatornáktól 70 cent/perces díj várható.  A 88.6-Offenzive nevű állomás 4 órán keresztül nyomatta a dalt, ami 170 euróba került neki.  Az énekes körülbelül 1,3 eurót kap percenként.

Fogadás a kancellárián

Thomas Neuwirthet/Conchita Wurst-ot május 18-án fogadta Werner Faymann osztrák kancellár és Josef Ostermayer kulturális miniszter a kancellárián. (Azért egy percig gondoljuk bele, hogy hasonló helyzetben megcselekednék-e mindezt a magyar közjogi méltóságok ). Az énekes ezután este hat órától koncertet adott a Ballhausplatz-on.

Kapcsolódó hírek:

A szakállas nő ellopta a showt

Olvasóinkat megihlette Conchita Wurst (képek, videó)

A szakáll verte a bajuszt

Eurovíziós Dalfesztivál: Kállay-Saunders András ötödik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!