Bulvár

2016.08.25. 15:45

Ponyvát olvasni gáz, nézni nem

Bruce Willis mindössze 18 napot forgatott, Travolta mindössze 150 ezret kért a szerepért, végül egy Oscar-jelölést is kapott érte.

Budai Dávid

Ismét országszerte vetítik a Ponyvaregényt. De vajon mi olyan érdekes Quentin Tarantino filmjében, hiszen már huszonkét évvel ezelőtt bemutatták és különben is mindenki látta. Sőt, van olyan nemzedék - jómagam is ebbe tartozom - amelynek fiatalságára olyan erősen rányomta bélyegét a kultikus alkotás, hogy még most is a hatása alatt van annak a 1995-ös esztendőnek, amikor nem kevesebb, mint 265 darab legkedveltebb magyar káromkodással zavarták össze a fejét a moziban. Ne feledjük, akkoriban az internetet még csak a bennfentesek, meg a kockák használták arra, hogy egymással beszélgessenek, így aki látta a filmtörténeti mérföldkövet, az moziban látta. Azóta persze már jó párszor megnéztük ezen kívül is a filmet. Társaságban a vicc kedvéért, egyedül pedig a legendák nyomába eredve.

Mi értelme van tehát, hogy újra megnézzük a filmet a moziban? Nos, a filmtörténeti mérföldkősége, a nosztalgikus hangulata, a feljavított digitális technikája és a filmet átszövő utalássorozatok újranézése miatt. Meg, mert Pulp Fiction-t nézni most annyira menő, hogy hozzá képest a Zoolander Hansel-je kismiska. Mivel a spoilerezés a Ponyvaregény esetében értelmezhetetlen fogalom (hiszen mindenki látta) most jöjjön 22 olyan tény a filmből, amit nem tudott, rosszul tudott, másként gondolt, vagy nem hitt volna:

1. Azt a jelentet, amiben Vincent Vega belevágja az adrenalinos fecskendőt Mia Wallace mellkasába, fordítva vették fel, azaz John Travolta kihúzta a tűt Uma Thurmanból.

2. Mia Wallace (Uma Thurman) és Marcellus Wallace (Ving Rhames) egy mondatot sem beszél egymással a filmben

3. A történet középpontjában álló táska tartalma örökké rejtély marad. Tarantino úgy döntött, hogy a nézőnek magának kell eldöntenie mi is van a táskában. Kritikusok egy része azt mondja Marcellus Wallace lelkét rejti a táska és ezért volt egy sebtapasz Marcellus tarkóján.

4. Mások úgy vélik, a Marcellus tarkóján lévő sebtapasznak semmilyen jelentősége sincs a filmben. Csak azért került rá, hogy eltakarjon egy heget a nyakán.

5. Amikor Vincent kimegy a mellékhelyiségbe, mindig valami rossz történik. Először is, Mia véletlenül túl lövi magát droggal, aztán rablás áldozatai lesznek az étteremben, végül pedig Butch Coolidge (Bruce Willis) ki nyírja Vegát.

6. Butch Hondája ugyanaz a Honda, amit a Jackie Brownban és a Kill Bill második részében is használtak.

7. Eredetileg, a Jules Winnfield-et alakító Samuel L. Jackson haja egyszerű afro frizura lett volna. De amikor Jackson kipróbálta a bongyor fazont, Tarantinonak megtetszett és megtartotta.

8. Matt Dillon és Sylvester Stallone is esélyes volt Butch szerepére, amit végül Bruce Willis kapott meg.

9. Mia Wallace szerepére esélyes volt még Halle Berry is. Uma Thurman kezdetben visszautasította a szerepet.

10. Az a jelenet, amikor Marcellus megáll az úttest közepén és Butch-csal szemeznek, egy az egyben a Psyho-ból van átvéve.

11. Bruce Willis mindössze 18 napot forgatott összesen a filmben.

12. A fuck szó és annak változatai 256-szor hangzik el a filmben.

13. Jules Winnfield bibliai idézete eredetileg az Alkonyattól Pirkadatig-ban szerepelt volna, amit Samuel L. Jackson és Tarantino írt, csak az utolsó két sort vették Ezékieltől.

14. Ahhoz a jelenethez, amikor Vincent belövi magát, Travolta megívott egy jó pár adag tequilát és beült egy kád forró vízbe, hogy szimulálni tudja a heroin hatását.

15. Uma Thurman eredetileg ellenezte a Jack Rabbit Slim twist verseny zenéjét, azt mondta nem hangzik jól. Tarantino viszont kitartott emellett és azt mondta neki: Hidd el tökéletes lesz! Neki lett igaza.

16. Az ikonikus Travolta - Uma tánc egyben tisztelgés Federico Fellini 8 1/2 filmje előtt. Mia és Vincent a táncos jelenet után, amikor hazaérkeznek, a kezükben van a táncverseny trófeája, így mindenki azt gondolja megnyerték a versenyt. De később egy alig észrevehető hirdetésben keresik a trófeát. Tehát Mia és Vincent ellopták azt!

17. Amikor Butch lelövi Vincent-et, akkor azt nem Vincent fegyverével teszi. Ekkor már Jules visszavonult a történet szerint, így az ő fegyvere nem lehet. Ugyan nem derül, ki de Marcellus hagyta ott a fegyvert, aki kávét és fánkot ment el venni.

18. Tarantino habozott, hogy Jimmie-t vagy Lance-t játssza el. De végül Jimmie szerepét választotta, mert Mia túladagolós jeleneténél a kamera mögött akart lenni.

19. Amikor Butck kiszabadul a zálogház pincéjéből, a háttérben látszik egy neon felirat: Killian s Red, amiből kiégtek betűk, így csak annyi olvasható Kill ed . Majd Butch megtalálja Zed Z betűs kulcstartóját, és összeolvassa a kettőt. Kill Zed (Öld meg Zedet)! Ezt követően megy vissza és szabadítja ki Marcellust.

20. Tarantino Jules szerepét Samuel L. Jacksonra írta, azért mert Samuel kimaradt a Kutyaszorítóból. Ám a válogatások alatt Tarantino meghallgatta Paul Calderont is és annyira megtetszett neki, hogy neki akarta adni a szerepet. Mikor ezt meghallotta Samuel L. Jackson, azonnal repülőre ült és új meghallgatást kért Tarantinotól. Végül ő kapta meg, míg Paul csak egy kisebb szerepet kapott.

21. A film 8 millió dollárba került, amiből 5 millió dollár volt a szereplők gázsija. Végül 210 millió dollár bevételt hozott.

22. Vincent Vega szerepét eredetileg Michael Madsen kapta volna, aki Vic Vegát játszotta a Kutyaszorítóban. Ehelyett Madsen úgy döntött, hogy Virgil Earp-öt fogja eljátszani a Wyatt Earpben. Ezek után Tarantino egy vitatható döntést hozott, azzal hogy Travoltát választotta, aki addig csak a Greaseből és a Nicsak kibeszél-ből volt ismert. Travolta kevesebb, mint 150 ezer dollárért vállalta a szerepet, de ezzel jelölték az Oscar-on a legjobb férfi színész díjára. Itt azonban pechje volt, 94-ben forgott a Forest Gump is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!