Bulvár

2017.07.18. 08:37

Harcolj színezéssel a stressz ellen!

Az utóbbi két évben egyre jobban fogytak a könyvesboltok polcairól a felnőtt kifestők.

Horváth Izabella

Nagyon sokféle színező megtalálható már, például a Gyűrűk Ura és a Trónok Harca jeleneteiből is készültek ilyen fantasztikus színező könyvek. Mégis a skót illusztrátor, Johanna Basford művei a leghíresebbek. Ezek bestsellerek az Amazonon, a Secret Garden-ből pedig több mint 1,4 millió darabot adtak el a világon.

Abban, hogy a felnőtt színezők egyre divatosabbá válnak, két szombathelyi könyvesbolt eladói is megerősítettek minket.

„Karácsony előtt alig volt olyan vásárlónk, aki ne színezőt vásárolt volna egy szerettének. Megdöbbentő, mennyien rákaptak erre az új szórakozásra, talán nekem is ki kellene próbálnom egyszer.” -mondja az egyik eladó.

Miben is rejlik az egésznek a titka?

Most, hogy már léteznek felnőttek számára kifestők, egyre több szülő vallja be, hogy egy hosszú, stresszes nap után előszeretettel csenik el gyermekeik színezőjét, hogy ők is alkothassanak benne miután lefektették a kicsiket.

Nem véletlen, hiszen a színezés segít ellazulni, relaxálni és rendkívül stresszűző.

Színezés közben flow-élményt élhetünk át. Ez az a jelenség, amikor egy tevékenység végzése közben teljesen felszabadulunk minden problémánk alól, és ez az élmény annyira élvezetes, hogy a tevékenységet nem szeretnénk abbahagyni.

Erről beszélgettem Musits Natáliával is (18 éves tanuló), aki így nyilatkozott:

A testvéremtől kaptam a Bűvös Erdő című könyvet, hogy a dolgozatok miatt felgyűlő stresszt levezessem. Egy hosszú, tanulós nap után mindig teljesen kikapcsol, és nem idegességgel, hanem nyugodtan fekszem le utána. Rajzolni is nagyon szeretek, de az a jó a kifestőben, hogy nem kell agyalnom a körvonalakon, így teljesen ellazít. Nem mellesleg visszarepít a gyerekkoromba is, hiszen kislányként ez volt a kedvenc időtöltésem. Az egyetlen hátránya a színezésnek az, hogy annyira belemerülök, hogy nem érzem az idő múlását és később jutok ágyba mint szeretnék. - mondja mosolyogva Natália

Fotó: Horváth Izabella

A színezés nem csak jó kikapcsolódást és stresszűzést biztosít számunkra, hanem gyönyörű eredményt is, amiket később akár be is keretezhetünk, hogy falainkat díszítsük velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!