Bulvár

2017.08.01. 17:15

Kinek van igaza kifliügyben?

SZOMBATHELY - Lehet-e gyermek kezébe adni ételt, italt az áruházban? Sokan fejtették ki véleményüket az üggyel kapcsolatban.

Cseszkó Tamás

Minket is meglepett, mennyien nyilvánítottak véleményt a múlt heti kiflis cikkünkkel kapcsolatban. Mint arról beszámoltunk, egy szombathelyi áruházban keveredtek vitába egy másfél éves kisgyermek szülei a pénztárossal, mivel utóbbi kifogásolta, hogy a szülők egy kiflit adtak csemetéjük kezébe.

Emlékezhetnek, akkor a Vas Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi főosztályvezetőjét is megkérdeztük, aki elárulta, nincs jogszabály az ilyen esetekre, az etikus viselkedés a mérvadó. De vajon mi számít etikus viselkedésnek? Láthatóan az internetezőket is megosztja a téma, pró és kontra érvek hangoztak el a témával kapcsolatban.

Vélhetően nem mi vagyunk az egyetlenek, akiket érdekel a kérdés, hiszen több száz komment érkezett, annak pedig külön örülünk, hogy a nézetkülönbségek ellenére is kulturált vita zajlott a hozzászólók között.

"Azért álljunk meg egy szóra, gyerekkoromban addig nem adták a kezembe a boltban a pékárut, amíg ki nem fizettük a pénztárnál" - írta egyik hozzászólónk, aki ráadásul a kereskedelemben dolgozik. Felhívta a figyelmet arra, hogy az eladó is lehet fáradt, főleg, ha több száz embert kell kiszolgálnia egy nap, és mondjuk hajnali 3-kor kel. "Ráadásul a kedves vásárlók hajlamosak felnagyítani a dolgokat". Egy másik kommentelő azonban a szülők védelmére kelt, mondván: "Egy hatalmas változás azért van a mi gyerekkorunkhoz képest. Akkor még általában nem hipermarketekben vették nekünk a kiflit, szóval legfeljebb öt-tíz perc alatt vége is volt a vásárlásnak. Ennyit valóban kibírhat majdnem minden kisgyerek is." A hozzászóló elárulta, neki is van két gyermeke, és megengedi nekik, hogy egyenek, amíg vásárolnak.

Egy édesapa is kifejtette a véleményét, miszerint a szülő is hibás az esetben, mivel ez nagyon egyszerűen megelőzhető: vásárlás előtt - felelős szülőként - rá kell szoktatni a gyerekemet az "enyém, tiéd, övé" szabály betartására.

Sokan leírták véleményüket a kifliüggyel kapcsolatban Fotó: Unger Tamás

Egy Ausztriában dolgozó hozzászóló viszont más véleményen van. "Milyen jogon viselkedhet úgy az eladó, hogy, lekoszosozza más gyermekét, méghozzá eléggé vehemens stílusban, ahogyan a történetből sejteni lehet! Ausztriában például ingyenes kosarakat biztosítanak a gyerekeknek, ahonnan gyümölcsöt, és péksüteményt is elvehetnek, és ingyen elfogyaszthatnak ott az üzletben. Lehetne követni ezt a példát is. Persze ott sem mindenhol, de jártam már olyan üzletben, ahol ez remekül működött!" - olvashattuk a hozzászólásban.

Látható tehát, hogy a hozzászólók nagyjából két táborra szakadtak. Vannak, akik szerint igenis neveletlenségről árulkodik, ha valaki a boltban eteti a gyermekét, míg mások nem látnak ebben kivetnivalót.

Azzal azonban általában mindenki egyetért, hogy elítélendő, ha valaki fizetés nélkül távozik.

A kapcsolódó cikket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!