Bulvár

2016.09.07. 14:51

Nem kamu: 5 módon is megszabadulhat a kilóktól alvás közben

Remek hírünk van azoknak, akik az extra kilóiktól akarnak megszabadulni: 5 módszer is létezik arra, hogy alvás közben is zsírt égessen a szervezetünk.

Kerekes Béla

Sokszor hallottunk arról, hogy ha nem alszunk eleget éjjel, óhatatlanul hízni fogunk. Több kutatás is párhuzamot vont aközött, hogy a nyolc óránál kevesebbet alvók stresszhormonszintje (kortizol) megemelkedik, az anyagcsere pedig lelassul. Utóbbi egyenes út a szervezet zsírraktárainak növeléséhez.Ám nem kell csüggedni, az egész folyamat megfordítható: az alvás nem csak megakadályozhatja az elhízást, hanem fogyni is lehet, miközben békésen durmolunk. Egy amerikai magazin tényleges tudományos kísérletek nyomán öt biztos módszert is felsorolt.


1. Jéghideg víz

A legegyszerűbb, még az edzést hírből sem ismerők is alkalmazhatják a legelső trükköt. Mindössze annyiról van szó, hogy az esti zuhanyozás végére iktassunk be fél perc hidegvizes tusolást. Nem lesz kellemes elsőre, de nem is ez a célja, hanem az úgynevezett barna zsírsejtek aktiválása. Ezek a hőtermelő zsírsejtek a legjobb kalóriaégetők. Számítások szerint egy hidegzuhany az éjszaka során 400 kalória (!) elégetéséről gondoskodik. Az kb. 1 órányi edzés!

2. Nem kell a meleg éjszaka

A szoba éjszakai hűsének megtartása számos előnnyel kecsegtet. Egyrészt alacsonyabb lesz a rezsink, másrészt jobban fogyunk éjjel. Az amerikai nemzeti egészségügyi intézet felmérése szerint az ideális éjszakai hőmérséklet 18-19 fok közötti. Így még nem fázunk meg, viszont van annyira hideg, hogy a szervezet a zsírsejtek égetésével igyekszik fenntartani a test alaphőmérsékletét. Mindez 7 százalékkal növeli a levegővé váló kalóriák számát.

3. Kávé helyett

Remek alternatíva a kávénak (amellyel egyébként semmi baj sincs) a zöld tea. Három csésze belőle napközben időben kihúzza és felgyorsítja az anyagcserét, így éjszaka 3,5 százalékkal több kalóriát éget el a szervezet – állapították meg amerikai dietetikusok. A zöld tea koffeintartalma nem vészes: valóban élénkít, de nem akadályozza meg az éjszakai pihenést.

4. Edzés este

E tippünk már azoknak szól, akik rendszeres testedzés révén elkötelezték magukat a fogyás vagy izomépítés mellett. A sportolókon folytatott kísérletezés után a reggeli helyett az esti edzésre szavaztak a kutatók, ha erősítő (például súlyzós) edzésekről volt szó. Ilyenkor az anyagcsere további 16 órán át felgyorsul. Mindez nem zárja ki a reggeli kardiót, például egy jó futást (szombathelyieknek tipikusan a Csótó körül).

5. Fehérje estére

Szintén főleg edzésre járóknak hatásos tipp, ha este protein shake-t vagyis fehérjéből készült italport fogyasztanak. A protein feldolgozása nagyon sokáig tart a szervezetnek, sok energiát emészt, és az izmok építéséhez is hozzájárul. Így pont az éjjeli nyolc óránk alatt végzi el ezt a munkát, rengeteg kalóriát elemésztve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!