Bulvár

2015.02.12. 16:25

Példátlan mozis teltház - ötven árnyalatból alig párat sikerült megmutatni

Országszerte hatalmas érdeklődés övezte A szürke ötven árnyalatának premier előtti bemutatóját, a Savaria Mozi is csaknem megtelt. Ott voltunk a helyszínen, hogy figyeljük a közönség reakcióját és kritikát is írtunk a filmről.

Budai Dávid

Megnéztem szerdán A szürke ötven árnyalatának premier előtti filmvetítését. Mivel nem olvastam a könyvet eleinte úgy gondoltam, hogy alaposan felkészülök a témából. Aztán azt a megoldást választottam, hogy stílszerűen szűzen ülök be a moziba, úgy gondoltam, így talán nem húzódik a prekoncepció hályogja a szememre. Az E. L. James könyve körüli felhajtás már így is eljutott hozzám, sőt bár nem olvastam a trilógiát, egy pár sort azért átfutottam.

Hiba volt. Egészen meghökkentem azon, hogy az író a tipográfiával jelzi a tételmondatokat, ez már nincs messze attól, hogy az író szmájlikat rak a viccesnek szánt mondatok után.

Mint mindenki, aki magyar szakon végzett, én is hajlamos vagyok fanyalogni a tömegirodalmon, de látóköröm szélesítése miatt néha szándékosan futtatom bele magam olyan helyzetekbe, hogy ilyen típusú könyvet is a kezembe veszek. A Da Vinci-kód Dan Browntól, vagy Ken Follett Katedrálisa még bizonyos szempontból tetszett is. Nem a stílusa, hanem a témája és elsősorban a szerkesztése miatt. A könnyen fogyasztható bestsellerré váló könyvek véleményem szerint ezekkel tudnak sikeresek lenni. Az imént említett könyvek zseniális szerkesztésének köszönhetően a feszültséget folyamatosan fenntartja az író, így még a magamfajta stílusvadászok is élvezhetőnek tartják. A szürke ötven árnyalatának könyv változatáról tehát nem tudok nyilatkozni, de a filmet látva félek, itt a fordulatok nem következnek túl szoros egymásutánban. A siker titka nyilván a témaválasztásban keresendő, a szexuális szubkultúra témaköre úgy látszik, milliókat érdekel világszerte.

Fotók: Timár Gergely

Napokkal előbb lefoglaltak minden helyet

Végül tehát mégsem érkeztem teljesen felkészületlenül, sőt sajnos a fanyalgók attitűdjével terpeszkedtem el a csaknem teltházas Savaria Mozi székébe. Mayer Rudolf, a mozi igazgatója elmondta, a csaknem teltház minden bizonnyal az influenzának tudható be, hiszen napokkal korábban elkelt minden jegy a foglalásokat tekintve, ami meghaladta a háromszázat. Nem csak a Savaria Mozi történetében volt példátlan az érdeklődés, megtudtam: országszerte ötvenezer fölötti volt a premier előtti vetítésekre a foglalások száma.

Mayer Rudolf szerint a film egészen biztosan rekordokat fog dönteni, becslése szerint az első hétvégén meghaladja a százötvenezret a moziba látogatók száma.  A mű ebben az esetben halmozza majd a rekordokat, ugyanis A szürke ötven árnyalata trilógiát 51 nyelvre fordították le, és több mint 100 millió példányt adtak el belőle nyomtatott és digitális formában, és ezzel bekerült minden idők leggyorsabban legnagyobb példányszámban fogyó könyvei közé.

 

Nők és középkorúak

A moziban tini lányok hadára számítottam, de meglepve tapasztaltam, hogy a korosztály inkább a középkorúak irányába tolódott. A nők persze elsöprő többségben voltak, és sok férfin látszott, hogy nem kevés munka volt rávenni őket az ittlétre.

A film meglepően lassan indult - és sajnos lassú is maradt egészen a végéig. Egyes színházi rendezők, ha a próbán lassúnak ítélik a jelenetet, csettintgetni szoktak, jelezve a színésznek, hogy kicsit pörgetni kellene a játékot. Magamban sokszor csettintettem szerda este. Szerintem fél órát úgy ki lehetne vágni a filmből, hogy a cselekményszövés egy fikarcnyit sem sérülne.

 

Elvárások koktélban kifejezve

A limonádénak induló moziból később is maximum Pina Colada lett, pedig Bloody Mary-t vártam. A film első negyedórája a My Fair Lady-t juttatta az eszembe, már ami a történetszövést jelenti, kiderült nem egyedüliként gondoltam így. Egy nevét nem vállaló nézőnk ugyanis a modern Pretty Womant látta a filmben. Ő egyébként az egész trilógiát olvasta és annak ellenére, hogy ő is úgy véli, tömegízlést szolgál ki a könyv, nagy rajongója a műnek. Keil Szilvia ezzel szemben nem olvasta végig a könyvet, mert a film megjelenéséig nem volt ideje rá, és mint mondta, nem is fogja már befejezni. A filmet ő is vontatottnak érezte, és a könyvről is hasonló véleménnyel volt. Mindketten a film témájának újszerűségében látják a siker okát.

 

Megfejtetlen titok

Dakota Johnson (Anastasia Steele) jobban hozza a szende szüzet, mint Jamie Dornan (Christian Grey) a deviáns milliomost, pedig Jamie Dornan úgy nyilatkozott, hogy ellátogatott több szexbarlangba is karakter lesre. A könyv alapján, feltételezem sokan többet vártak a film szexualitást bemutató jeleneteitől, mivel ezek meglehetősen gyengére sikerültek, finoman szólva sem jött át a különleges vágyak világa. Én a filmet látva sem tudtam megfejteni a példátlan siker okát, mivel ha a téma hasonló intenzitással van feldolgozva a könyvben is, akkor az interneten szocializálódott nemzedéknek már semmi esetre sem tud újat mutatni.

A film vitathatatlan két pozitívuma a kiváló operatőri munka sok közelivel, és az hogy a filmben küldött sms-eket magyarul írják ki. Ami viszont a magyar fordítás hibája, hogy az angolban a grey szürkét jelent, mivel főszereplőnk neve Grey így az eredeti cím (Fifty Shades of Grey) némileg többet ad a történethez, mint magyar változata.

Kinek ajánlható a film? Azoknak, akik szeretik nézni, hogy mások milyen pimaszul gazdagok. Azoknak, akik szeretnek hosszú percekig drága autókat és repülőgépeket nézni, úgy, hogy közben semmi nem történik, csak szól a zene. Azoknak, akik szeretik a szegény lány-gazdag fiú történeteket és nem bánják, hogy a szexualitáson van a hangsúly. És végül azoknak, akik saját szemükkel szeretnék látni, mire ez a nagy felhajtás. Aki tervezi a könyv elolvasását vagy a film megnézését azoknak eddig tartott a cikk. Lássuk a cselekményt röviden.

 

Ez történik két és fél órában

Van egy fiatal szűzlány (akiről persze ezt eleinte nem tudni), meg egy kőgazdag szépfiú. Az első pillanatban vonzódnak egymáshoz, csakhogy kiderül, a srác erősen az érzelmek híján van és a puszta formalitás helyett a puszta szexualitásban hisz, abban is csak úgy, hogy ő a domináns. A lányt elkezdi bevezetni ebbe a világba, aki persze meg inkább érzelmeket akarna. Fokozatosan kiderül, hogy a fiú árva, szörnyű gyerekkorral és hogy ő is alárendeltje volt egy idősebb nőnek. Kezd eldurvulni a helyzet, és a lány lelép, plusz van még egy csomó érdektelen karakter, akik egyelőre csak filmes biodíszletként funkcionáltak, dióhéjban ennyi. Várhatjuk a trilógia második részét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!