Cák

2016.08.12. 17:25

Baberkoff Anikó : Kodály-módszer, németül

Cák - Német zenepedagógus a Kodály-módszer alapján Magyarországon tanítja a zenét, magyar gyermekeknek és zenepedagógusoknak.

Turbók Attila

Zongorafutamokkal, hegedűszólamokkal, csilingelő énekléssel és nagyon sok nevetéssel telik meg nyaranta a Vas megyei Cák egyik családi házának udvara. A gyermekzsivajba néha német mondatok keverednek, de a legfontosabb maga a zene.

Baberkoff Anikó negyven évig egy németországi zeneiskolát vezetett, majd egyik magyarországi látogatásán keveredett el az Alpokalján megbújó Cákra. A kis faluba nem volt nehéz beleszeretni, annyira, hogy gyorsan vett is magának egy házat és átalakította. A ház udvarán pedig német létére a Kodály-módszerrel tanít. Gyermekeket, felnőtteket, mindenkit, aki örömmel, nyitott szívvel közelít a zenéhez. Baberkoff Anikó szerint ugyanis csak így lehet megszeretni, majd később értő füllel hallgatni a muzsikát.

- Az első zenei tábort még 1999-ben szerveztem ide azért, mert sok évtizedes pedagógiai tapasztalatom azt mondatja, a magyar és a német zeneiskolákban is rosszul tanítják a gyermekeket: nekik még játék kell, ezzel együtt már könnyebben tanulják a szolmizálást, a zenét - mondta lapunknak az idős német hölgy. Nem csak gyermekeknek, itthoni zenetanároknak is átadja tapasztalatait. - A Kodály-módszer utolérhetetlen, ehhez a magam módszerét, a játékos, kézzel mutogatós szolmizálást, éneklést adom hozzá, ahol a legfontosabb az, hogy a gyermekek megszeressék a zenét, az éneket, a hangszereket. Nincs annál nagyobb öröm, mint amikor a tanulás alatt meglátom egy gyerek örömtől csillogó szemét, hiszen a zene, a zenélés az öröm - mondta Baberkoff Anikó. Úgy véli, a szívből zenélés nem csak az elő-adónak ad maradandó élményt, azt a hallgató is észreveszi. - Először az örömzene , aztán később jöhet a kotta is - mondta.

 

Baberkoff Anikó az első zenei tábort még 1999-ben szervezte  Fotó: Cáki polgármesteri hivatal

Cáki házában egy-egy turnusban 10-12 gyermeket fogad, 5-től egészen 16 éves korig, akikkel az élő hang mellett hegedűn, zongorán, furulyán játszanak.

- A cáki, nyári kurzusokon legfontosabb feladatom megszerettetni a gyermekekkel a zenét. Biztos vagyok abban, hogy nem mindegyikükből lesz zenész, pláne profi zeneművész, de ha a betokosodott intézményi szemléletekkel szemben az örömet tudom belőlük előhozni, már megérte a belefektetett munka - mondta Baberkoff Anikó. Hangsúlyozta: a zene szeretete a jövő zenéjének közönségét is megteremti a gyermekek között.

- A jelentkezők létszámára természetesen nincs okom panaszkodni, de talán az egyik legnagyobb élményem az volt, amikor egy hamburgi anyuka, meghallván a cáki házam hírét, Európa másik feléből hozta el csemetéjét azért, hogy a magyar Kodály-módszerrel szerettessük meg egy német kisgyerekkel a zenét, a zenélést - tudtuk meg a német hölgytől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!