Celldömölk

2013.02.25. 17:56

Kisvárosi szikra: egyéves az artmozi

Elindításának első évfordulóját ünnepelte a hétvégén a celldömölki artmozi. Volt születésnapi torta, volt filmmaraton, és eljött a celldömölki születésű filmrendező, Pacskovszky József is.

Ölbei Lívia

"De jó...", Pacskovszky József ezzel az ámulattal lép be a kb. száz néző befogadására alkalmas, korszerűen felszerelt artmoziba. (Most nem vagyunk annyian. Kár. Pacskovszky József rendezőként első nagyjátékfilmje, az Esti Kornél csodálatos utazása bemutatója után volt Celldömölkön élénk érdeklődést kiváltó közönségtalálkozón; és az elég régen történt,  1994-ben. Közben nyilván hazajár: a szülei ma is itt élnek.)

Amikor ő celldömölki diák volt  előbb az Eötvös iskolában, aztán a Berzsenyi gimnáziumban , még a szomszédos Szikra moziba (most a Soltis színház lakik ott) járt filmet nézni.  Máig emlékszik, hogy nyolc forintba került akkor az emeleti jegy: "Luxus-mozinézők voltunk". Itt látta a Volt egyszer vadnyugatot, a Mc'Kenna aranyát - és itt látta például  Antonioni klasszikusát, a Nagyítást is. "Meghatározó nekem a Celldömölk-ügy."

 

Pacskovszky József és Fehér László mindjárt megszegik a tortát (Fotó: Benkő Sándor)

Az iskola, a máig tartó barátságok (itt van a beszélgetésen a  legjobb barát, "akivel félszavakból is") jelentősége mellett a családot, a szüleit  említi Györéné Losoncz Andrea kérdésére, hogy mit vitt magával a szülővárosából: "A mozi, a képzőművészet, a könyvek szeretetét tőlük kaptam. És bár a gimnázium után tájkertészetet tanult, a mozi varázslata még jobban érdekelte. (Tájkertészet és Pacskovszky-film: talán a megkomponált szépség köti össze.) A film számára önkifejezés. Mindig arra  kíváncsi,  hogy miképpen lehet elmondani valamit képekkel - és főleg hogyan lehet  "folyamatosan kontroll alatt tartani a néző gondolatait és érzelmeit".  Ez az, amire - hat játékfilmmel a háta mögött bizton állíthatja  - nincs recept. Ha a "legkedvesebbre" kell rámutatnia a saját filmjei között,    A vágyakozás napjait választja  . Ez az a film, amit a beszélgetés után - a 24 órás  "Cina-parti Filmmaraton" kínálatában - meg is nézhet a közönség.

 

 


Csak előbb fölgördül a filmvászon, és előtűnik mögötte a hatalmas, szikrát szóró   születésnapi torta: Pacskovszky József az egyik végén, Fehér László polgármester a másik végén veselkedik neki, Pálné Horváth Mária, a KMKK igazgatója a közönséget kínálja. A polgármester köszöntőjében arról beszél, hogy az artmozi kialakítását a  városmag-rehabilitációt célzó EU-pályázat tette lehetővé. A  prognózisok még 6-8 évet adtak a kópiás vetítésnek, de hamar kiderült, hogy mielőbb szükség van digitális technikára. Amíg nem jön be sikeres pályázat, a város  bérli a 3D-s vetítésre alkalmas felszerelést: hamarosan  Cellbe is napokon belül eljuthatnak a legfrissebb filmek. Például Pacskovszky József ma még csak tervezett hetedik filmje -  persze ha a Filmalap is úgy akarja, hogy megszülessen.  



Az egyéves artmozi nem csak tortával, közönségtalálkozóval ünnepel: a Totál Plán címmel amatőrfilmeseknek először meghirdetett celli filmszemlére olyan sokan jelentkeztek, hogy az eredetileg egynaposra tervezett program végül kétnapos lesz. Kezdés: március 2-án a KMKK tetején, az artmoziban.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!