Celldömölk

2013.02.26. 15:43

Mentés másként: akció az esetkocsiért Celldömölkön

Csütörtökön megkezdi az aláírásgyűjtést az Együtt Celldömölk Városért Egyesület, hogy tényleg mielőbb legyen esetkocsija a mentőállomásnak.

Ölbei Lívia

Szándék régóta van, esetkocsi még mindig nincs Celldömölkön, foglaltuk össze február elején a kormányváltáson is átívelő küzdelem történetét. A múlt évben jelentős következményekkel járó kórházi struktúraváltás - a celli belgyógyászati és a sebészeti aktív ellátás megszűnése - nyomán ma még égetőbb szükség volna esetkocsira a jelenleg két mentőautóval működő mentőállomáson.

A Márton Tivadar elnökletével működő Együtt Celldömölk Városért Egyesület ezért úgy döntött, hogy közvetlenül Szócska Miklós egészségügyi államtitkárhoz és Mártai Istvánhoz, az Országos Mentőszolgálat főigazgatójához fordul: "Vas megyében az országban szinte egyedülállóan csak egyetlen intézményben, a szombathelyi Markusovszky Kórházban maradt aktív egészségügyi ellátás.

 

A mentőállomáson jelenleg két autó dolgozik, ügyeletben csak egy vethető be (Fotó: Benkő Sándor)

Celldömölkről 55, a járás egyes településeiről akár 70-75 kilométert kell megtennie a mentőautónak a súlyos állapotban lévő betegekkel, míg a megyeszékhelyen szakorvosi ellátást kaphatnak", áll a levélben, amely egyebek mellett hangsúlyozza: "Hiszünk abban, hogy az esélyegyenlőség minden magyarországi lakost megillet, különösen az egészségügyi ellátás vonatkozásában." Végül pedig levonja a következtetést: "Bízunk Önökben, s kérjük hathatós segítségüket, hogy (...) Celldömölk város mentőállomásához az elsők között kerüljön olyan, orvossal, mentőtiszttel rendelkező, az élet mentésére alkalmas felszereltséggel ellátott esetkocsi, amely legalább részben pótolja a több évtizedig lakossági és önkormányzati összefogással fenntartott kórházunk hiányát!"

Az államtitkárnak és a mentőszolgálat főigazgatójának címzett levélben megfogalmazott kérést - ombudsmani engedély birtokában - aláírásgyűjtéssel kívánja alátámasztani az Együtt Celldömölk Városért Egyesület: az akció csütörtökön kezdődik Celldömölk belvárosában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!