Celldömölk

2013.10.29. 13:55

Geoparkok hálózatában

Celldömölk - A németországi Neckar-Odenwald járásban is fölfigyeltek a Ság hegy különleges adottságaira: az ottani járási vezető vetette föl, hogy a térségnek érdemes volna csatlakoznia az európai geoparkok hálózatához.

Ölbei Lívia

A Vas megyei közgyűlés delegációja (ahogy arról beszámoltunk) akkor járt legutóbb Neckar-Odenwaldban, amikor a járás első emberét, dr. Achim Brötelt újra járási főnökké választották. A beiktatási ünnepségen – a megyei közgyűlés frakcióvezetőjeként – részt vett Fehér László, Celldömölk polgármestere is, aki egyeztetéseket folytatott arról, hogy a Ság hegy miképpen csatlakozhat a geoparkok európai hálózatához.

A beiktatási ceremóniát Waldbrunn városában tartották, aminek pedig Vas megyéből, Celldömölkről nézve azért van különös jelentősége, mert a város határában fekszik az Odenwald legmagasabb hegyeként számon tartott, 626 méter magas Katzenbuckel, amely elnyerte a „2013. év geotópja" címet.

A geotóp kifejezés magyarázatra szorul: olyan földi helyszínt értünk rajta, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei láthatók. Gondolhatunk különböző felszínformákra, sziklafalakra, barlangokra, kőzetek vagy talajok természetes és mesterséges kibukkanásaira, forrásokra, ásvány- vagy kövület-előfordulásokra – és hasonlókra, amelyek a földtörténet gazdag és beláthatatlan múltjába viszik el a mai utazót. Vulkánkitörések, tengerárak, földrengések, földcsuszamlások, gleccserek nem csak a távoli tájak felszínét formálták. Évmilliókkal ezelőtti működésük nyomai máig meghatározzák tájaink arculatát.

Ság hegyi pillanatkép. Az egyedülálló vulkanikus kőzetminták vonzzák a turistákat, akik a geológiai tanösvényen juthatnak föl a hegytetőre. Fotó: Benkő Sándor

Vasi vezetők a németországi Neckar-Odenwald járásban. A fotón balról jobbra: Matthias Wilkes tartományi képviselő, Fehér László polgármester, Marton Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Achim Brötel, a nemrég újraválasztott járási főnök. Fotó: Celldömölki polgármesteri hivatal

Markus Haas, Waldbrunn polgármestere úgy véli, hogy a hegy jelentősége gazdasági és kulturális szempontból is kiemelkedő jelentőségű. A „Kabu" mára a szabadidős elfoglaltságok és a turizmus célterületévé vált. Korábban inkább a téli sportok szerelmesei jártak oda, ma hegyikerékpározók, nordic-walkingosok, túrázók és joggingolók, valamint a sífutók töltik meg a terepet.

Nem véletlen, hogy dr. Achim Brötel fölfigyelt a leírás alapján valódi geotópnak nevezhető Ság hegyre, ahol korábban jártak már vendégek Neckar-Odewald járásból. Amint azt a járási főnök a vasiak őszi látogatása alkalmával hangsúlyozta: az a tény, hogy „Vas megye is rendelkezik egy különleges geológiai formációval, tovább mélyíti az összetartozás érzését", továbbá felveti annak lehetőségét, hogy a Katzenbuckel és a Ság hegy vulkánja közötti kapcsolat révén Waldbrunn újabb települési kapcsolatot találhasson.

Fehér László elmondta: az Európai Geopark Hálózatban 21 országából 58 földtani és őslénytani térség működik együtt. Ezek között két magyar geopark is van: a Bakony-Balaton és a Novohrad-Nógrád Geopark. A geoparkprogramhoz olyan területek tartoznak, amelyek számos ismert és kevéssé ismert geológiai, ökológiai és kulturális értékkel rendelkeznek. A hálózat arra vállalkozik, hogy minél szélesebb körben megismertesse és vonzóvá tegye ezeket az értékeket. Lényeges szempont, hogy a program számít a helybeli civilek aktív közreműködésére.

A polgármester úgy véli, a Ság hegy csatlakozása a hálózathoz kiváló lehetőség a város, a megye és a térség számára. Celldömölk az eddigi, EU-támogatással véghez vitt fejlesztések után határon átnyúló fejlesztésekre is pályázik, amelyeket a 2013-2020 közötti időszakban az EU kiemelten támogat. A geopark-program ebből a szempontból is tartogat lehetőségeket. Celldömölk önkormányzata és a Jufa Ungarn Kft. az Őrségi Nemzeti Parkkal, valamint a Kőszegi Natúrparkkal közösen folytatják a németországi testvérjárás geoparkjának képviselőivel az egyeztetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!