Celldömölk

2015.10.27. 17:05

Zsákbamacskát árulnak a celli bábosok - Nagy Márta vezetésével jön a Márton-misztérium

Celldömölk – Nagy Márta bábcsoportjai messze földön híresek, most a megye több mint harminc településén is megismerték őket.

Ölbei Lívia

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár és a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár között létrejött együttműködésnek köszönhetően a celldömölki Városi Általános Iskola Tücsök bábcsoportja és a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Ultraviolák Bábcsoportjának felnőtt és junior tagozata Vas megye 34 kistelepülésén adhatott-adhat műsort 2015-ben. Mindhárom csoport művészeti vezetője Nagy Márta pedagógus, akinek szakmai tudása és szervező munkája megalapozta a celli bábosok vasi turnéjának sikerét.

Közeleg az év vége, itt az ideje az összefoglalónak. Februárban indult az előadássorozat a Tücsök Bábcsoport Zsákbamacska című közkedvelt játékával. Aztán igény szerint játszották a „macska-játékot” – vagy a Vakarcsot, azt az előadást , amelyért országos arany minősítést kaptak a „Tücskök” Egerben, az országos amatőr gyerekbábfesztiválon. Az Ultraviolák felnőtt csoportja a tavasszal elkészült vásári komédiákkal indult útnak, aztán a nyári szünetben és ősszel az Ultraviolák junior-csapata vette át a vásári komédiás stafétát. A Mikulás-napi és az adventi meghívásoknak ismét a Tücsök bábcsoport tesz eleget.

Az utazások természetesen már eddig is sok-sok élményt hoztak. Barátságok születtek, és Nagy Márta úgy látja, erősebbé vált a kötődés a játékosok között. Sokat voltak együtt: „farsangfarkától” kezdve szinte minden hétvégén elindult a „bábszínházbusz” a bábosokkal, hogy előadásaikkal megajándékozzák – főleg Vas megye apró falvainak közönségét. Mindenhol nagy szeretettel várták őket. Volt olyan helyszín, ahol hárman is szervezték a műsort (könyvtáros, jegyző, polgármester), de előfordult, hogy maguk a bábosok „rikkantották össze” a falu népét. Egyszer tomboló viharban kellett menekülni a rendezvénysátorból, máskor 40 fokos tűző napon – csak a közönség ült árnyas fák alatt – komédiáztak a játékosok. A velemi Gesztenyeünnepen a hidegben, zuhogó esőben csak két csapat vállalta a fellépést – az egyik az Ultraviolák csoport volt.

Nagy Mártáék a Krisztus katonája című misztériumjátékkal készülnek 2016-ra, a Márton-évre. Vas megyében különösen nagy kultusza van a szombathelyi születésű püspöknek és Európa-szerte híres szentnek (1700. születésnapja nagy ünnepnek ígérkezik). A celli bábosok arra számítanak, hogy Márton tiszteletére készülő előadásuk is sok meghívást kap. Az biztos, hogy ott, ahol az idén megfordultak, jövőre visszavárják őket. „A BDK mellett a celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár gratulál és köszöni Nagy Mártáéknak a turnét, és jövőre is számít a celldömölki Tücsök és Ultraviolák felnőtt és junior csoportjainak falujáró kulturális missziójára”, mondja Pálné Horváth Mária, a KMKK igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!