Celldömölk

2016.08.26. 12:55

Zsuzsanna néni kilenc évtizede - Ábrahám Ferencnét köszöntötték Celldömölkön

Celldömölk - Farkas Gábor jegyző adta át a 90. születésnapját ünneplő Ábrahám Ferencnének Celldömölkön a miniszterelnöki oklevelet. Zsuzsanna néni lánya és unokája jelenlétében izgatottan készült a nagy eseményre.

Gyuricza Imre

Mi lehet a titka egy ma is nagyon fiatalos, örökké sürgölődő néninek? Hogyan kell megőrizni az élet szeretetét, amely nem mindig volt kegyes hozzá és családjához, de minden nehézséggel meg tudtak birkózni? Fotózás közben nézem az arcát, és megállapítom, hogy évtizedekkel fiatalabb koránál, leginkább a szemei árulkodnak a ma is meglévő gyermeki kíváncsiságról, életszeretetéről. Hallgatjuk történeteit - lányával és unokájával együtt – ők már nyilván kívülről tudják a többjét, de szívesen hallgatják meg a Mama meséit újra és újra.

Fotó: Gyuricza Imre

A Pletnics major, a ma elkerített, zöld sziget Celldömölk és Mesteri között a család ősi fészke, amelyet még dédapjuktól örököltek. Ahol a hajdani téglagyár örökeként náddal benőtt igazi tó van, amely a gyerekkori nagy bujkálások, végeérhetetlen játékok színhelye volt. Később bolgárkertészet is működött e helyen, és az utóbbi évtizedekben olyan ritka növények is helyet kaptak benne, amely akár bármelyik arborétumnak is díszére válnának. Majd valamelyik unoka befejezi a nagyszülők által megálmodott terveket. A család ma már Celldömölkön él, de Zsuzsanna néni kis világa ma is visszaidézi a hajdani regényes major hangulatát. csupa zöld, csupa szín, csupa fény minden nála, legfényesebbek a szemei, csillognak, ahogy övéire néz nagy szeretettel.

Pedig nekik sem adott meg mindent a sors egykönnyen, férje hadifogsága, az ő be nem teljesedett álma, hogy tanítói diplomája megszerzésével - soha el nem helyezkedhetett a pedagógus pályán. Itt van azonban köztünk az új nemzedék, lánya és unokája mindketten tanítanak, és ez könnyebbé teszi a nehéz időkre való emlékezést is.

Zsuzsanna nénihez jár szociális gondozó, de ő maga, ha kell, megfőz, rendezi a családi háznál soha nem fogyó tennivalókat. Panaszkodik, hogy romlik a szeme, és már nem tudja folytatni a hajdani hímzéseit, a sarokban pihen a férje által ácsolt szövőszék, rajta félbehagyott gyönyörű szőttes, van elég lány a családban, egyszer valamelyikük oda fog ülni és folytatja a mama munkáját.

További szép éveket, évtizedet kívánunk erőben, egészségben Zsuzsanna néninek, aki kifelé kísérve a vendégeket, mutatja meg újabb büszkeségét, az udvar védett szegletében egyre ígéretesebben fejlődő gyümölcsfát. Ez az örök optimizmus, életöröm lehet a hosszú élet titka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!