Celldömölk

2015.02.24. 18:25

A gyertya esőben is ég: A Kresznerics-díjasok először koszorúzták meg együtt a tudós pap sírját

Celldömölk, Alsóság – Hagyományt alapítottak Celldömölkön: a tudós pap, nyelvész, pedagógus 149. születésnapján a város vezetői és Kresznerics-díjasai először helyeztek el együtt koszorút Kresznerics Ferenc sírján az alsósági temetőben.

Gyuricza Imre

 

A Kresznerics-díjasok és az önkormányzat képviselői. Az eső miatt a plébániahivatalban készült csoportkép.  Dr. Koltay Jenő, Erdélyi Antal, Káldos Gyula, Németh Tibor, Dörnyei László, Ölbei Lívia, Fehér László; az első sorban: Lendvay Istvánné, Szomju Lászlóné

Kresznerics Ferenc esperes-plébános, nyelvész, pedagógus, az MTA tiszteletbeli tagja 1766. február 24-én született Iváncon és 1832. januárjában halt meg Alsóságon. Ahogy a koszorúzáson dr. Koltay Jenő alsósági esperes-plébános – maga is Kresznerics-díjas -  kiemelte: az alsósági tudós pap síremlékén sokatmondó jelkép a kettétört, megtört gyertya, amely így is ég. Ez a gyertyaláng világítja be az évfordulós megemlékezést, amely a jövő évi jubileumi év – 2015-ben lesz lesz Kresznerics születésének 150. évfordulója – nyitányának tekinthető.

Kresznerics sírjánál Fehér László polgármester is beszédet mondott

A tudós pap sírjánál beszédet mondott Fehér László polgármester, aki  egyebek mellett ígéretet tett arra, hogy a temetőkörnyéki utakat minél előbb  fölújítják. A megemlékezés után a plébániahivatalban megrendezett beszélgetésen, ahogy mondani szokták: fehér asztal mellett Erdélyi Antal képviselő, az alsósági részönkormányzat vezetője azt is fölvetette, hogy jó volna, ha az alsósági városrész központját Kresznerics Ferenc térnek neveznék. A jubileumi év programjainak megszervezéséből természetesen a KMKK és a Kresznerics könyvtár is kiveszi a részét.

Kresznerics mai utóda, dr. Koltay Jenő esperes-plébános beszédet mond a tudós pap 149. születésnapján

Az önkormányzat nevében Fehér László és Erdélyi Antal koszorúzott


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!