Celldömölk

2014.01.13. 14:50

Működés és finanszírozás - Támogatás Celldömölknek

Ötvenmillió forintot kapott az önkormányzat a működési hiány csökkentésére. A pályázaton nyert összeget a városi óvodára fordítják.

Tribolt Lajos

Fehér László polgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Celldömölk önkormányzata 50 millió forintot nyert a szeptemberben benyújtott, a helyi önkormányzatok működőképessége megőrzését szolgáló 2013. évi kiegészítő támogatásáról szóló pályázaton. A megpályázott 57 millió 800 ezer forintból 49 millió 800 ezer forintot sikerült elnyerni, az összeg a Celldömölki Városi Óvoda működési hiányának fedezetéül szolgál.

A polgármester hangsúlyozta: az állami adóelvonások és a kistérségi társulások által eddig átadott normatívák megszűnésének következtében az önkormányzat bevétele az elmúlt évben közel 300 millió forinttal volt kevesebb, mint 2012-ben. Tavaly a korábbi évekkel ellentétben már nem osztották vissza az önkormányzatoknak a személyi jövedelemadót, ez pedig 165 millió forint kiesést jelent Celldömölkön. A gépjárműadóból az elmúlt évben a korábbi száz százalék helyett csak negyven százalékot hagyott az önkormányzatoknál az állam, ami 48 millió forinttal kevesebb az előző évinél. Ráadásul megszüntették a többcélú kistérségi társulásokat, amelyek az intézmények feladatainak finanszírozására csak általuk (az intézmények által) igényelhető normatívát átadták az önkormányzatnak, ennek kiesése további 90 millió forint hiányt jelent. Ez a jelentős költségvetésibevétel-kiesés az intézmények működési finanszírozását is érinti. A hét település által társulásban fenntartott óvoda működési hiánya azonban a pályázatnak köszönhetően csökkent. Kiss Lilla, a pénzügyi osztály vezetője hozzátette, hogy tavaly decemberben két ütemben érkezett értesítés a támogatásról, amelyet három jogcímen nyertek el: Az 50 millió forint az óvoda közüzemidíj-tartozásainak és az élelmiszer-beszállítóknak járó tartozások rendezésére szolgál, valamint (a feladat kellő támogatása híján) a gyermekétkeztetés finanszírozására fordítható.

Fehér László kiemelte: az önkormányzatnak a működési hiány rendezését a költségvetésében mindenképpen vállalnia kellett volna. Így azonban a megmaradt összeget városi fejlesztésekre fordíthatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!