Gyógynövények, kópicok

Őriszentpéter - A meleg nyári napokon Orbán Lajos legtöbbször a pajtája hűvösében talál magá-nak elfoglaltságot. Amikor a tikkasztó hőségben nem tud a háztáji munkával foglalkozni, fafaragással és kópickötéssel tölti idejét.

Mórocz Zsolt

Az őriszentpéteri Orbán család háza mögött hatalmas pajta áll, ajtaja sarkig nyitva. Orbán Lajos, a házigazda itt vert magának tanyát. Ahogy mondta, az ember nem is tehet mást a nagy melegben, s ez az épület legalább még őriz valamicske hűvöset.

A pajtában egy percig sem nyugodhat a szem, van ott mindenféle látnivaló. Először egy öreg zöld színű Zsiguli hívja fel magára a figyelmet, mely isten tudja, mióta tölti itt nyugdíjaséveit. Nagy farakások, szerszámok hevernek mindenütt, és persze ott sorakoznak az elengedhetetlen kópicok. A régi tárolóedények közül a legtöbb az őrségi mester keze munkája, de azért van néhány idegen darab is a polcokon. Az egyik a szomszédos Szlovéniából való, közel százesztendős, óriási kópic. Akkora, hogy hajdani készítőjének bele kellett állnia, amikor kötötte.

A szalmából készült tárolóedényekben a régiek aszalt gyümölcsöt, diót, babot tartottak. Orbán Lajos a jól szigetelő kópicokban szárított gyógynövényeket tárol, me- lyeknek kiváló ismerője. Több ilyen témájú könyve is van. Ezek segítségével azonosítja a begyűjtött növényeket, majd egytől egyig átnézi, melyik milyen betegségre jó. Ezerjófű, zsurlófű, legyező- fű, hársfavirág és katánkóró mind-mind megtalálhatók az edényekben.

Orbán Lajos évekkel ezelőtt nagy mennyiségben gyűjtötte a gyógynövénye-ket. Először a szövetkezet-nek, majd a Herbáriának adta el azokat. Sajnálja, hogy mára megszűntek ezek a lehetőségek. Ha tehetné, folytatná ezt a munkát, hiszen több mint harminc esztendeje ismerkedik a gyógyító hatású növé-nyekkel.

A teraszra lépve aztán megint más oldaláról mutatkozik be a házigazda. Itt faragott fejszobrok, díszes nyelű kampósbotok, szépen kidolgozott sótartók, lapickák és mángorlók láthatók. Utóbbi két eszközt a mosásnál, valamint a vizes ruhák simításánál és puhításánál használták elődeink. Az asztalon lévő tárgyak között felfedezhető egy formás kupa is, ez diófából készült. Sok mindent csinálok, a legjobban sikerült da- rabokat el is adom - mondta a sokoldalú alkotó.

Orbánék udvara három esztendeje nyitott porta. A már hagyományos Hétrétország elnevezésű fesztivál napjain bárkit szívesen fogadnak. Ilyenkor az érdeklődők elleshetik a kópickötés különböző fogásait.

A vendéglátó család azt tapasztalta, hogy a gyerekek lelkesebbek, mint a felnőttek. Sokan kipróbálják a fafaragást, a türelmesebbek pedig a szalmával való munkára is vállalkoznak. Az Orbán-por-ta háziasszonyának jóvoltából szövésre is van lehetőség, az érkezők ezt is nagyon kedvelik. Az idén augusztus 11. és 20. között ismét látogatható a família udvara az őriszentpéteri Kovács-szerben.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

A pajtában egy percig sem nyugodhat a szem, van ott mindenféle látnivaló. Először egy öreg zöld színű Zsiguli hívja fel magára a figyelmet, mely isten tudja, mióta tölti itt nyugdíjaséveit. Nagy farakások, szerszámok hevernek mindenütt, és persze ott sorakoznak az elengedhetetlen kópicok. A régi tárolóedények közül a legtöbb az őrségi mester keze munkája, de azért van néhány idegen darab is a polcokon. Az egyik a szomszédos Szlovéniából való, közel százesztendős, óriási kópic. Akkora, hogy hajdani készítőjének bele kellett állnia, amikor kötötte.

A szalmából készült tárolóedényekben a régiek aszalt gyümölcsöt, diót, babot tartottak. Orbán Lajos a jól szigetelő kópicokban szárított gyógynövényeket tárol, me- lyeknek kiváló ismerője. Több ilyen témájú könyve is van. Ezek segítségével azonosítja a begyűjtött növényeket, majd egytől egyig átnézi, melyik milyen betegségre jó. Ezerjófű, zsurlófű, legyező- fű, hársfavirág és katánkóró mind-mind megtalálhatók az edényekben.

Orbán Lajos évekkel ezelőtt nagy mennyiségben gyűjtötte a gyógynövénye-ket. Először a szövetkezet-nek, majd a Herbáriának adta el azokat. Sajnálja, hogy mára megszűntek ezek a lehetőségek. Ha tehetné, folytatná ezt a munkát, hiszen több mint harminc esztendeje ismerkedik a gyógyító hatású növé-nyekkel.

A teraszra lépve aztán megint más oldaláról mutatkozik be a házigazda. Itt faragott fejszobrok, díszes nyelű kampósbotok, szépen kidolgozott sótartók, lapickák és mángorlók láthatók. Utóbbi két eszközt a mosásnál, valamint a vizes ruhák simításánál és puhításánál használták elődeink. Az asztalon lévő tárgyak között felfedezhető egy formás kupa is, ez diófából készült. Sok mindent csinálok, a legjobban sikerült da- rabokat el is adom - mondta a sokoldalú alkotó.

Orbánék udvara három esztendeje nyitott porta. A már hagyományos Hétrétország elnevezésű fesztivál napjain bárkit szívesen fogadnak. Ilyenkor az érdeklődők elleshetik a kópickötés különböző fogásait.

A vendéglátó család azt tapasztalta, hogy a gyerekek lelkesebbek, mint a felnőttek. Sokan kipróbálják a fafaragást, a türelmesebbek pedig a szalmával való munkára is vállalkoznak. Az Orbán-por-ta háziasszonyának jóvoltából szövésre is van lehetőség, az érkezők ezt is nagyon kedvelik. Az idén augusztus 11. és 20. között ismét látogatható a família udvara az őriszentpéteri Kovács-szerben.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

A pajtában egy percig sem nyugodhat a szem, van ott mindenféle látnivaló. Először egy öreg zöld színű Zsiguli hívja fel magára a figyelmet, mely isten tudja, mióta tölti itt nyugdíjaséveit. Nagy farakások, szerszámok hevernek mindenütt, és persze ott sorakoznak az elengedhetetlen kópicok. A régi tárolóedények közül a legtöbb az őrségi mester keze munkája, de azért van néhány idegen darab is a polcokon. Az egyik a szomszédos Szlovéniából való, közel százesztendős, óriási kópic. Akkora, hogy hajdani készítőjének bele kellett állnia, amikor kötötte.

A szalmából készült tárolóedényekben a régiek aszalt gyümölcsöt, diót, babot tartottak. Orbán Lajos a jól szigetelő kópicokban szárított gyógynövényeket tárol, me- lyeknek kiváló ismerője. Több ilyen témájú könyve is van. Ezek segítségével azonosítja a begyűjtött növényeket, majd egytől egyig átnézi, melyik milyen betegségre jó. Ezerjófű, zsurlófű, legyező- fű, hársfavirág és katánkóró mind-mind megtalálhatók az edényekben.

Orbán Lajos évekkel ezelőtt nagy mennyiségben gyűjtötte a gyógynövénye-ket. Először a szövetkezet-nek, majd a Herbáriának adta el azokat. Sajnálja, hogy mára megszűntek ezek a lehetőségek. Ha tehetné, folytatná ezt a munkát, hiszen több mint harminc esztendeje ismerkedik a gyógyító hatású növé-nyekkel.

A teraszra lépve aztán megint más oldaláról mutatkozik be a házigazda. Itt faragott fejszobrok, díszes nyelű kampósbotok, szépen kidolgozott sótartók, lapickák és mángorlók láthatók. Utóbbi két eszközt a mosásnál, valamint a vizes ruhák simításánál és puhításánál használták elődeink. Az asztalon lévő tárgyak között felfedezhető egy formás kupa is, ez diófából készült. Sok mindent csinálok, a legjobban sikerült da- rabokat el is adom - mondta a sokoldalú alkotó.

Orbánék udvara három esztendeje nyitott porta. A már hagyományos Hétrétország elnevezésű fesztivál napjain bárkit szívesen fogadnak. Ilyenkor az érdeklődők elleshetik a kópickötés különböző fogásait.

A vendéglátó család azt tapasztalta, hogy a gyerekek lelkesebbek, mint a felnőttek. Sokan kipróbálják a fafaragást, a türelmesebbek pedig a szalmával való munkára is vállalkoznak. Az Orbán-por-ta háziasszonyának jóvoltából szövésre is van lehetőség, az érkezők ezt is nagyon kedvelik. Az idén augusztus 11. és 20. között ismét látogatható a família udvara az őriszentpéteri Kovács-szerben.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

A szalmából készült tárolóedényekben a régiek aszalt gyümölcsöt, diót, babot tartottak. Orbán Lajos a jól szigetelő kópicokban szárított gyógynövényeket tárol, me- lyeknek kiváló ismerője. Több ilyen témájú könyve is van. Ezek segítségével azonosítja a begyűjtött növényeket, majd egytől egyig átnézi, melyik milyen betegségre jó. Ezerjófű, zsurlófű, legyező- fű, hársfavirág és katánkóró mind-mind megtalálhatók az edényekben.

Orbán Lajos évekkel ezelőtt nagy mennyiségben gyűjtötte a gyógynövénye-ket. Először a szövetkezet-nek, majd a Herbáriának adta el azokat. Sajnálja, hogy mára megszűntek ezek a lehetőségek. Ha tehetné, folytatná ezt a munkát, hiszen több mint harminc esztendeje ismerkedik a gyógyító hatású növé-nyekkel.

A teraszra lépve aztán megint más oldaláról mutatkozik be a házigazda. Itt faragott fejszobrok, díszes nyelű kampósbotok, szépen kidolgozott sótartók, lapickák és mángorlók láthatók. Utóbbi két eszközt a mosásnál, valamint a vizes ruhák simításánál és puhításánál használták elődeink. Az asztalon lévő tárgyak között felfedezhető egy formás kupa is, ez diófából készült. Sok mindent csinálok, a legjobban sikerült da- rabokat el is adom - mondta a sokoldalú alkotó.

Orbánék udvara három esztendeje nyitott porta. A már hagyományos Hétrétország elnevezésű fesztivál napjain bárkit szívesen fogadnak. Ilyenkor az érdeklődők elleshetik a kópickötés különböző fogásait.

A vendéglátó család azt tapasztalta, hogy a gyerekek lelkesebbek, mint a felnőttek. Sokan kipróbálják a fafaragást, a türelmesebbek pedig a szalmával való munkára is vállalkoznak. Az Orbán-por-ta háziasszonyának jóvoltából szövésre is van lehetőség, az érkezők ezt is nagyon kedvelik. Az idén augusztus 11. és 20. között ismét látogatható a família udvara az őriszentpéteri Kovács-szerben.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

A szalmából készült tárolóedényekben a régiek aszalt gyümölcsöt, diót, babot tartottak. Orbán Lajos a jól szigetelő kópicokban szárított gyógynövényeket tárol, me- lyeknek kiváló ismerője. Több ilyen témájú könyve is van. Ezek segítségével azonosítja a begyűjtött növényeket, majd egytől egyig átnézi, melyik milyen betegségre jó. Ezerjófű, zsurlófű, legyező- fű, hársfavirág és katánkóró mind-mind megtalálhatók az edényekben.

Orbán Lajos évekkel ezelőtt nagy mennyiségben gyűjtötte a gyógynövénye-ket. Először a szövetkezet-nek, majd a Herbáriának adta el azokat. Sajnálja, hogy mára megszűntek ezek a lehetőségek. Ha tehetné, folytatná ezt a munkát, hiszen több mint harminc esztendeje ismerkedik a gyógyító hatású növé-nyekkel.

A teraszra lépve aztán megint más oldaláról mutatkozik be a házigazda. Itt faragott fejszobrok, díszes nyelű kampósbotok, szépen kidolgozott sótartók, lapickák és mángorlók láthatók. Utóbbi két eszközt a mosásnál, valamint a vizes ruhák simításánál és puhításánál használták elődeink. Az asztalon lévő tárgyak között felfedezhető egy formás kupa is, ez diófából készült. Sok mindent csinálok, a legjobban sikerült da- rabokat el is adom - mondta a sokoldalú alkotó.

Orbánék udvara három esztendeje nyitott porta. A már hagyományos Hétrétország elnevezésű fesztivál napjain bárkit szívesen fogadnak. Ilyenkor az érdeklődők elleshetik a kópickötés különböző fogásait.

A vendéglátó család azt tapasztalta, hogy a gyerekek lelkesebbek, mint a felnőttek. Sokan kipróbálják a fafaragást, a türelmesebbek pedig a szalmával való munkára is vállalkoznak. Az Orbán-por-ta háziasszonyának jóvoltából szövésre is van lehetőség, az érkezők ezt is nagyon kedvelik. Az idén augusztus 11. és 20. között ismét látogatható a família udvara az őriszentpéteri Kovács-szerben.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

Orbán Lajos évekkel ezelőtt nagy mennyiségben gyűjtötte a gyógynövénye-ket. Először a szövetkezet-nek, majd a Herbáriának adta el azokat. Sajnálja, hogy mára megszűntek ezek a lehetőségek. Ha tehetné, folytatná ezt a munkát, hiszen több mint harminc esztendeje ismerkedik a gyógyító hatású növé-nyekkel.

A teraszra lépve aztán megint más oldaláról mutatkozik be a házigazda. Itt faragott fejszobrok, díszes nyelű kampósbotok, szépen kidolgozott sótartók, lapickák és mángorlók láthatók. Utóbbi két eszközt a mosásnál, valamint a vizes ruhák simításánál és puhításánál használták elődeink. Az asztalon lévő tárgyak között felfedezhető egy formás kupa is, ez diófából készült. Sok mindent csinálok, a legjobban sikerült da- rabokat el is adom - mondta a sokoldalú alkotó.

Orbánék udvara három esztendeje nyitott porta. A már hagyományos Hétrétország elnevezésű fesztivál napjain bárkit szívesen fogadnak. Ilyenkor az érdeklődők elleshetik a kópickötés különböző fogásait.

A vendéglátó család azt tapasztalta, hogy a gyerekek lelkesebbek, mint a felnőttek. Sokan kipróbálják a fafaragást, a türelmesebbek pedig a szalmával való munkára is vállalkoznak. Az Orbán-por-ta háziasszonyának jóvoltából szövésre is van lehetőség, az érkezők ezt is nagyon kedvelik. Az idén augusztus 11. és 20. között ismét látogatható a família udvara az őriszentpéteri Kovács-szerben.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

Orbán Lajos évekkel ezelőtt nagy mennyiségben gyűjtötte a gyógynövénye-ket. Először a szövetkezet-nek, majd a Herbáriának adta el azokat. Sajnálja, hogy mára megszűntek ezek a lehetőségek. Ha tehetné, folytatná ezt a munkát, hiszen több mint harminc esztendeje ismerkedik a gyógyító hatású növé-nyekkel.

A teraszra lépve aztán megint más oldaláról mutatkozik be a házigazda. Itt faragott fejszobrok, díszes nyelű kampósbotok, szépen kidolgozott sótartók, lapickák és mángorlók láthatók. Utóbbi két eszközt a mosásnál, valamint a vizes ruhák simításánál és puhításánál használták elődeink. Az asztalon lévő tárgyak között felfedezhető egy formás kupa is, ez diófából készült. Sok mindent csinálok, a legjobban sikerült da- rabokat el is adom - mondta a sokoldalú alkotó.

Orbánék udvara három esztendeje nyitott porta. A már hagyományos Hétrétország elnevezésű fesztivál napjain bárkit szívesen fogadnak. Ilyenkor az érdeklődők elleshetik a kópickötés különböző fogásait.

A vendéglátó család azt tapasztalta, hogy a gyerekek lelkesebbek, mint a felnőttek. Sokan kipróbálják a fafaragást, a türelmesebbek pedig a szalmával való munkára is vállalkoznak. Az Orbán-por-ta háziasszonyának jóvoltából szövésre is van lehetőség, az érkezők ezt is nagyon kedvelik. Az idén augusztus 11. és 20. között ismét látogatható a família udvara az őriszentpéteri Kovács-szerben.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

A teraszra lépve aztán megint más oldaláról mutatkozik be a házigazda. Itt faragott fejszobrok, díszes nyelű kampósbotok, szépen kidolgozott sótartók, lapickák és mángorlók láthatók. Utóbbi két eszközt a mosásnál, valamint a vizes ruhák simításánál és puhításánál használták elődeink. Az asztalon lévő tárgyak között felfedezhető egy formás kupa is, ez diófából készült. Sok mindent csinálok, a legjobban sikerült da- rabokat el is adom - mondta a sokoldalú alkotó.

Orbánék udvara három esztendeje nyitott porta. A már hagyományos Hétrétország elnevezésű fesztivál napjain bárkit szívesen fogadnak. Ilyenkor az érdeklődők elleshetik a kópickötés különböző fogásait.

A vendéglátó család azt tapasztalta, hogy a gyerekek lelkesebbek, mint a felnőttek. Sokan kipróbálják a fafaragást, a türelmesebbek pedig a szalmával való munkára is vállalkoznak. Az Orbán-por-ta háziasszonyának jóvoltából szövésre is van lehetőség, az érkezők ezt is nagyon kedvelik. Az idén augusztus 11. és 20. között ismét látogatható a família udvara az őriszentpéteri Kovács-szerben.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

A teraszra lépve aztán megint más oldaláról mutatkozik be a házigazda. Itt faragott fejszobrok, díszes nyelű kampósbotok, szépen kidolgozott sótartók, lapickák és mángorlók láthatók. Utóbbi két eszközt a mosásnál, valamint a vizes ruhák simításánál és puhításánál használták elődeink. Az asztalon lévő tárgyak között felfedezhető egy formás kupa is, ez diófából készült. Sok mindent csinálok, a legjobban sikerült da- rabokat el is adom - mondta a sokoldalú alkotó.

Orbánék udvara három esztendeje nyitott porta. A már hagyományos Hétrétország elnevezésű fesztivál napjain bárkit szívesen fogadnak. Ilyenkor az érdeklődők elleshetik a kópickötés különböző fogásait.

A vendéglátó család azt tapasztalta, hogy a gyerekek lelkesebbek, mint a felnőttek. Sokan kipróbálják a fafaragást, a türelmesebbek pedig a szalmával való munkára is vállalkoznak. Az Orbán-por-ta háziasszonyának jóvoltából szövésre is van lehetőség, az érkezők ezt is nagyon kedvelik. Az idén augusztus 11. és 20. között ismét látogatható a família udvara az őriszentpéteri Kovács-szerben.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

Orbánék udvara három esztendeje nyitott porta. A már hagyományos Hétrétország elnevezésű fesztivál napjain bárkit szívesen fogadnak. Ilyenkor az érdeklődők elleshetik a kópickötés különböző fogásait.

A vendéglátó család azt tapasztalta, hogy a gyerekek lelkesebbek, mint a felnőttek. Sokan kipróbálják a fafaragást, a türelmesebbek pedig a szalmával való munkára is vállalkoznak. Az Orbán-por-ta háziasszonyának jóvoltából szövésre is van lehetőség, az érkezők ezt is nagyon kedvelik. Az idén augusztus 11. és 20. között ismét látogatható a família udvara az őriszentpéteri Kovács-szerben.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

Orbánék udvara három esztendeje nyitott porta. A már hagyományos Hétrétország elnevezésű fesztivál napjain bárkit szívesen fogadnak. Ilyenkor az érdeklődők elleshetik a kópickötés különböző fogásait.

A vendéglátó család azt tapasztalta, hogy a gyerekek lelkesebbek, mint a felnőttek. Sokan kipróbálják a fafaragást, a türelmesebbek pedig a szalmával való munkára is vállalkoznak. Az Orbán-por-ta háziasszonyának jóvoltából szövésre is van lehetőség, az érkezők ezt is nagyon kedvelik. Az idén augusztus 11. és 20. között ismét látogatható a família udvara az őriszentpéteri Kovács-szerben.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

A vendéglátó család azt tapasztalta, hogy a gyerekek lelkesebbek, mint a felnőttek. Sokan kipróbálják a fafaragást, a türelmesebbek pedig a szalmával való munkára is vállalkoznak. Az Orbán-por-ta háziasszonyának jóvoltából szövésre is van lehetőség, az érkezők ezt is nagyon kedvelik. Az idén augusztus 11. és 20. között ismét látogatható a família udvara az őriszentpéteri Kovács-szerben.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

A vendéglátó család azt tapasztalta, hogy a gyerekek lelkesebbek, mint a felnőttek. Sokan kipróbálják a fafaragást, a türelmesebbek pedig a szalmával való munkára is vállalkoznak. Az Orbán-por-ta háziasszonyának jóvoltából szövésre is van lehetőség, az érkezők ezt is nagyon kedvelik. Az idén augusztus 11. és 20. között ismét látogatható a família udvara az őriszentpéteri Kovács-szerben.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

A ház ura távozásom előtt egy csipet ezerjófüvet adott a kezembe. Utasítására összedörzsöltem, majd megkóstoltam. Keserű volt.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

Na, látja, mindig tanul az ember. Erre én akkor jöttem rá, amikor egy este házi sonkát vacsoráztam. Előtte éppen ezerjófüvet tapogattam, s utána - bár kezet mostam - , furcsa ízű volt az étel. Akkor tudtam meg, hogy az epeműködést és az emésztést serkentő gyógynövény a keserű Unicum egyik fontos alapanyaga.

Ezek is érdekelhetik