Agyhártyagyulladás: Vasban is fertőzött

Szombathely, Zalaegerszeg - Agyhártya-agyvelőgyulladással kezelnek két beteget a Markusovszky kórház infektológiai osztályán. Mindketten ittak abból a forralatlan kecsketejből, ami miatt hasonló betegség gyanújával már tizennégyen fekszenek a zalaegerszegi kórházban.

Falussy Péter

A vasi betegek állapota súlyos, de nem életveszélyes. A megfertőzödöttek száma tovább nőhet, mivel az a lakhegyi termelő, akinek a kecskéi összefüggésbe hozhatók a megbetegedésekkel, vasánaponként rendszeresen árult a Szombathelyi Vásárcsarnokban is. 

Vírusos agyhártyagyulladás miatt szerda délig összesen tizennégy súlyos beteg került kórházba Zalaegerszegen, a betegség valószínűleg forralatlan kecsketejjel terjedt el. A kecskék feltehetően kullancsfertőzöttek voltak.
A kórházban fekvők állapota súlyos, de nincs szövődményük. Mindannyian fiatal felnőttek. 

Hétfőn az illetékes hatóság zárolta azt a kecsketenyészetet, ahonnan a betegséggel fertőzött tej származott. A tenyészet Lakhegyen található, itt a szaporulattal együtt csaknem száz állatot tartanak. Mindegyiktől vért vettek, amit Budapesten, az Országos Epidemiológiai Intézet központjában vizsgálnak, eredmény azonban csak egy hét múlva várható. 

Nyilvántartott, állategészségügyi szempontból minden kötelező vizsgálaton túlesett állományról van szó. A tenyésztő ebből a szempontból nem hibáztatható a megbetegedésekért, ugyanis a kullancsfertőzés a kecskéknél teljesen tünetmentesen zajlik, az állatok nem betegszenek meg.

A kórokozók csak a nyers tejjel terjednek tovább, forralással elpusztulnak. A szakemberek azt ajánlják, legyen szó bármilyen tejről, az fogyasztás előtt felforralandó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!