Úgy kellene intézni, hogy mindkettőnknek jó legyen

Körkép - Rátok gondoltunk, közli a szervező, és ilyenkor az esetek többségében a zenekar már tudja is mi a dolga. Visszaosztás, túlszámlázás, tuti lúzer pályázatok. Korrupció a zenei életben is.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Nehogy valaki azt higgye, csak a politikusokra jellemző, hogy pályázati pénzeket az alapján ítélnek oda, hogy ki ígér többet. A módszer a zenei életben régóta bevált. Mindig is volt korrupció, kontraszelekció a könnyűzenében, például  egy-egy fesztiválra történő meghívás esetén, de mára teljesen eldurvult a helyzet - állítja egy általunk megkérdezett rendezvényszervező. 

A szakember szerint néhány tízezer forintos rendezvényen - például klubszinten - ez még nem jellemző, de amikor százezrekről döntenek a szervezők, világosan közlik a kiszemelt zenekarral: úgy kellene intézni a dolgot, hogy mindkettőnknek jó legyen. Hozzáteszik, hogy van rá pénz, és rátok gondoltunk, de... 

És innét kár is folytatni, hiszen a zenekar természetesen azonnal érti, hogy miről van szó és a gázsiból fejben már le is vonja a rendezvényszervezőt illető tíz-húsz százalékot, amit a buli után borítékba helyez és a megfelelő zsebbe csúsztatja. 

Informátorunk szerint a fény- és hangtechnika kiválasztása még nagyobb üzlet a rendezvényszervezők számára, mivel tetemesebb összegről van szó, mint egy-egy zenekar gázsija és a piacon elég nagy a tülekedés ahhoz, hogy a ki ígér többet elv alapján a megfelelő technikát  részesítse előnyben. Mivel általában pályázati pénzekről van szó, amelyeket alaposan le kell adminisztrálni, előtte több pályázati anyagot bekérnek, a dolog természeténél fogva többnyire olyanokat,  amelyekről előre tudják, semmiképp nem nyerhet magas ára miatt. 

Informátorunk elárulta, őket is gyakran felhívják egy-egy nagyrendezvény közeledtével, hogy pályázzanak, a szervezőknek ugyanis több nem nyertes pályázatra is szükségük van, hogy kiteríthessék az asztalra ellenőrzéskor. 

Innen kiderül, mi a helyzet a komolyzenei piacon, és betekintést nyerhetnek a trükkös túlszámlázások rejtelmeibe is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!