Eladnak a külföldiek

Körkép - Csökkenőben van a külföldi kereslet a hazai ingatlanpiacon. A határon túlról érkezett befektetők mára inkább megszabadulnának értékeiktől, helyüket tehetősebb magyarok vehetik át. Szétnéztünk.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Alapjaiban rendeződött át az utóbbi években a magyar ingatlanpiac: a külföldiek egyre inkább visszavonulnak, helyükre igényesebb és tehetősebb magyar vásárlók érkeznek.

A rendszerváltást követően tömegével jöttek a külföldi befektetők - mindenekelőtt németek és osztrákok, később írek, amerikaiak, oroszok. Nyomott áron megszerezhető, néhány éven belül profitot hozó magyar ingatlanokra pályáztak legtöbben, elsősorban értékesebb műemléképületeket, parasztházakat, festői környezetben lévő nyaralókat és turisztikai illetve rekreációs szempontból előnyös elhelyezkedésű lakásokat, házakat vettek. 

Akadt persze, aki nyaralni járt csak le a saját ingatlanba, s voltak letelepedni kívánók is, elsősorban az idősebb korosztályból, akik hazájuknál olcsóbb országban, és az ott elérhetőnél magasabb komfortfokozaton akartak élni.
A második nagy felvásárlási hullám után, 2001 és 2003 között 16 ezer 181 ingatlan került külföldi kézbe. 

A legtöbb befektető Budapestet és Pest megyét választotta, de nagyon népszerű volt a Balaton-part (Somogy, Veszprém, Zala megye) és a legfejlettebb nyugati régióhoz tartozó Győr-Moson-Sopron valamint természetesen Vas megye. Nálunk Szombathelyen cserélt gazdát a legtöbb ház és lakás ebben az időszakban, összesen 54, de népszerű volt még Bük (48) és a meseszép Kőszeg is - itt 44 ingatlant vásároltak meg külföldiek. 

Mindez azonban a múlté. 2006-ra mintegy ötödével csökkent a külföldiek ingatlanvásárlása, ma pedig már egyenesen szabadulni igyekeznek tulajdonuktól.

- Csak építési területeket vesznek, és legfontosabb szempontjuk a mérsékelt ár - tudjuk meg az egyik sárvári ingatlanközvetítő ügyvezetőjétől, aki azt is elárulja: amit a külföldiek korábban megvettek, annak jelentős része újra piacra került. 

Mit tapasztalt a Magyar Ingatlanközvetítők és Értékbecslők Szakmai Szervezetének elnöke? Mi a tendencia a Balaton-parton és a fővárosban?

Erről is olvashat , ha ide klikkel.

Ezek is érdekelhetik