Gázkrízis: előbb korlátozás, utána gázáremelés jöhet - frissített

<b>VN</b> - A gázválságról ülésezett az országgyűlés külügyi bizottsága, a MOL elnök-vezérigazgatója szerint gázellátásunk soha nem látott veszélynek van kitéve.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Miután kedden délután fél négykor leállt a gázszállítás Ukrajnából, este bevezették az első korlátozást. Szerdán reggel 8 órától pedig az FGSZ Földgázszálító Zrt. (FGSZ) elrendelte a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is. 

Szerdán délután az országgyűlés külügyi bizottságának ülésén a MOL vezérigazgatója arról beszélt, hogy mindenkinek saját felelőssége, mennyit fogyaszt, a szakállamtitkár és az E.ON vezetője pedig úgy foglalt állást, hogy az ellátásbiztonság költséges, s ez később meg kell, hogy jelenjen a gáz árában is. 

Szerdán reggel nyolc órakor  Az FGSZ Földgázszálító Zrt. (FGSZ) elrendelte a második kategóriába tartozó ipari nagyfogyasztók földgázellátási korlátozását is, mely  azokat a nagyfogyasztókat érinti, amelyek 500 és 2500 köbmétert fogyasztanak óránként.

Az előzményekről röviden annyit, hogy kedden Ausztria felől, a szerződés szerinti mennyiség mintegy fele, 3 millió köbméter földgáz érkezett hazánkba. A tegnapi napon ülésezett válság bizottság  döntött arról, hogy megteszi az előkészületeket a stratégiai tárolókból a földgáz kivételére. Ez a kereskedelmi tárolók napi 51,5 millió köbméter maximális kivétele mellett további napi 3,6 millió köbmétert földgáz felhasználását teszi lehetővé - olvasható a hvg.hu összeállításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!