Küzdelem az influenza ellen

<b>Szombathely</b> - Megyénkbe is megérkezett az influenza-járvány, hétről hétre egyre többen keresik fel orvosukat influenzaszerű tünetekkel. A betegség kialakulásáról, veszélyeiről és a megelőzésről váltottunk szót <em>dr. Béres Zsuzsannával</em>, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Nyugat-dunántúli Intézetének járványügyi orvosával.

Bajdó Bettina

Az év negyedik hetében hazánkat is elérte az influenza-járvány. Az országban több mint 21 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A legtöbb beteget Pest megyében regisztrálták, de sok a beteg Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is. Százezer lakosból 334-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a megyében, ez azt jelenti, hogy mérsékelt a járvány nálunk. Az influenza vírus jelenlétét is kimutatták, egy sárvári betegnél regisztrálták az A vírust.

- Az influenza egy fertőző betegség, amit egy vírus okoz - mondja dr. Béres Zsuzsanna - , cseppfertőzéssel terjed, s a légutakon keresztül jut be a szervezetekbe. - Az északi félgömbön az őszi és téli hónapokban fordul elő, októbertől áprilisig. Jellemzője, hogy robbanásszerűen alakul ki, a járvány pedig általában hat-nyolc hétig tart. A tünetek kialakulásához a fertőzést követően 18-72 órára van szükség, ekkor még tünetmentes az illető, de már képes másokat is megfertőzni. A beteg a betegség kialakulása után még négy-hat napig képes lehet a vírus átadására, egészen addig, amíg panaszai tartanak. Az influenza hirtelen kezdődik és a négy legáltalánosabb tünet egyike, vagyis a láz, a rossz közérzet, a fejfájás és az izomfájdalom biztosan jelentkezik a betegnél, s ehhez társul még a három légzőszervi tünet valamelyike is, azaz a torokfájás, a köhögés, illetve a légszomj.

A járványügyi orvos hozzáteszi, hogy az influenza vírus három csoportba sorolható: A-ba, B-be és C-be. A járványok és a súlyos szövődmények leginkább az A típussal hozhatók kapcsolatba. Ez az a típus, amelyik állatokat is megbetegít, emiatt sokkal nagyobb változékonyságnak van kitéve. A változékonyság miatt az új struktúrájú vírusok időben történő detektálása kulcsfontosságú eleme az esetleges világjárvány megfékezésének. Azért kell módosítani az oltóanyag komponenseit évente, hogy minél tökéletesebben lefedjék a változásokat. A B típus csak emberekben okoz megbetegedést, s enyhébb lefolyású, mint az A variáns. Nagyobb járvány kialakítására kevésbé alkalmas. A C típus járványügyi jelentősége elhanyagolható.

- A megyénkben az év negyvenedik hetétől 45 háziorvos oszt meg adatokat húsz héten keresztül az ÁNTSZ járványügyi osztályával, közülük hárman pedig segítik mintavételeikkel az aktuálisan cirkuláló vírusok feltérképezését - folytatja az orvos. - Ez természetesen extra terheket jelent számukra, de segítségük nélkülözhetetlen számunkra. Ezek az adatok nemzetközi szinten is feldolgozásra kerülnek. Ahogy külföldön hozzáférnek a magyarországi adatokhoz, úgy itthon mi is látjuk, hogy éppen mi történik a világ más pontjain. Ezt nevezzük influenzafigyelő szolgálatnak. Ez a jellegű munka már lassan negyvenéves múltra tekint vissza.

Dr. Béres Zsuzsanna szerint a világjárvány kialakulásának veszélye évről évre nő, de teljes pontossággal nem lehet megmondani, hogy mikor realizálódik. Ehhez egy olyan új virulens törzsre van szükség, ami nem szerepel az oltóanyagban, és esetleg nem sikerül időben azonosítani. Védekezni tudunk ellene évenkénti oltással, amit ajánlott még a szezon elején - októberben - beadatni magunknak, a védettség ugyanis két héten belül kialakul. Az influenzás időszakban lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt helyeket, használjunk zsebkendőt köhögéskor, tüsszentéskor, mossunk gyakrabban kezet, szellőztessünk többször. Amennyiben megbetegedtünk fontos a lázcsillapítás, a folyadékpótlás, az ágynyugalom, és lehetőség szerint kerüljük a zsúfolt helyeket, hogy ne fertőzzünk meg másokat. Antibiotikumot ne használjunk feleslegesen, mert hatástalan a vírusokra. Nem szükségszerű alkalmazásukkal pedig segítünk a baktérium törzseknek, hogy olyan típusok alakuljanak ki, melyekre jelenlegi antibiotikumaink hatástalanok. Így egy következő alkalommal csökkentjük saját gyógyulási esélyünket.

- Évről évre egyre jobban felmérik az emberek az influenza veszélyeit - emeli ki az orvos -, de az elvárt oltottsági arányoktól még messze vagyunk. - A célunk a hatvan év felettiek 75 százalékos oltottsága lenne. Az idén körülbelül másfél millióan oltatták be magukat, ami nagyon nagy előrelépés az előző évekhez képest, de ezt meg kellene duplázni, hogy a kívánt szinten legyünk. Az oltást még mindig érdemes beadatni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!