Összefogott a média a magyarországi korrupció ellen

<b>Budapest</b> - A párt és kampányfinanszírozás visszaéléseinek feltárására írt alá együttműködési megállapodást a Pannon Lapok Társasága és számos szerkesztőség.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Figyelő/FN.hu, az Origo, a Heti Válasz, a Kreatív/ Kreatív Online, a Bors, az MTV Szempont című műsorának főszerkesztői tegnap kötöttek megállapodást.

- Senki sem hiszi, hogy a pártok kampányidőszakban csak annyi pénzt költenek el, mint amennyit törvény szerinlehetne. Az ellenőrizetlenül kapott pénzek eredetére legfeljebb csak következtethetünk abból, hogy a választások után mely cégek a legsikeresebbek a pályázatokon – hangsúlyozta Győrffy István, a Pannon Lapok Társasága központi főszerkesztője. 

Az olvasók 86 százalékát érdekli a pártfinanszírozás – utalt az MTV A szólás szabadsága című műsorában bemutatott felmérésre. Lapcsoportunk is csatlakozott a Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország által kezdeményezett projekthez melynek célja a magyarországi párt- és kampányfinanszírozás átláthatóságának és számonkérhetőségének javítása. – Gyakorlatilag nyolc újságíró fél évig csak ezzel a témával foglalkozik – közölte Szigeti Péter, a Kreatív főszerkesztője, az együttműködés egyik elindítója.

Mivel a külföldi befektetőket is riasztják az átláthatatlan gazdasági viszonyok, a korrupció ellen fellépő összefogó médiumok munkáját 5–5 ezer euróval támogatja a budapesti angol és holland nagykövetség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!