Elhalasztanák a kőszínház megvalósítását

<b>Szombathely</b> - Más fejlesztésekre költené a kőszínházra kapott kormányzati pénzt a szombathelyi "új többség". A szocialista alpolgármester már a felvetést is hangulatkeltésnek tartja, szerinte megnyugtató módon rendeződhet a város beruházási terveinek finanszírozása.

Angyal László

A hónap végén kerül a közgyűlés elé a város költségvetése, melynek egyik nagy kérdése, miként lehet előteremteni a fejlesztésre szánt több mint 2 miliárd forintot.

Már az önkormányzatok sem dúskálnak a hitelben: egy fejlesztésre szánt, bankok között kiírt 500 millió forintos közbeszerzési pályázatra egyetlen ajánlat érkezett, melyet  a benne foglalt feltételek miatt  nagy valószínűség szerint eredménytelennek nyilvánítanak. A Söptével közösen megvásárolandó honvédelmi területről van szó, melyre a szombathelyi önkormányzat írt ki pályázatot. 

Molnár Miklós, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke elmondta: ez a fejlemény rossz előjel akkor, amikor éppen célegyenesbe fordult a 2009-es költségvetés előkészítése.

- Fontos beruházások előtt állunk, ezek többsége pályázati pénzből valósul meg, melyekhez az önkormányzati önerőt csak fejlesztési célú hitelből lehet előteremteni. A város szépülését szolgálja az Iseum rekonstrukció, a belváros megújulása (Mozi és mellette lévő Árkád, a Kőszegi utca, a Kossuth Lajos utca 7. számú épület), ezeken kívül a város a korábban kötelezettséget vállalt más programok megvalósítására. A panelprogramban 680 millió forintra, iskolafelújításban 110 millióra, és tavaly úgy döntött a közgyűlés, hogy az utak és hidak két évre esedékes felújítását egy csomagban tárgyalja, ami legalább 500 milliós tétel. Ezenfelül közgyűlési döntés született a MÁV- ingatlanok megvásárlására, ami több mint 600 millió forintba kerül. Ha mindehhez hozzáveszük a tavalyi működési hiányként jelentkező 1,3 milliárd forintot, akkor látható, hogy végeredmény jóval meghaladja a város hitelfelvételi korlátját, amely attól függően, miként tervezi a városvezetés a 2009-es bevételt, 3,2 és 3,6 milliárd forint között mozog.



A Rohonci úti MÁV-ingatlan. Hatszáz millió forint az ára Fotó: Benkő Sándor

A pénzügyi probléma egyik lehetséges megoldását Marton Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője vázolta fel. A financiális válság már az önkormányzatok is elérte, ez a félmilliárdos hitelpályázatnak a tanulsága. Ebben a helyzetben luxus, hogy a város számláján pihen 1,8 milliárd forint, amit a kőszínház megvalósítására a kormánytól kaptunk. Javasoljuk, hogy a városvezetők kezdjenek tárgyalásokat arról, hogy ezt az az összeget ideiglenesen más fejlesztési célra használhassuk fel.

Dr. Czeglédy Csaba, a város sport és kulturális ügyeiért is felelős alpolgármestere szerint a konszenzus színház-ügynek árthat, ezért hangulatkeltésnek tartja az ellenzék felvetését, szerinte megnyugtató módon rendeződhet a város fejlesztési terveinek finanszírozása. Nem újkeletű a színházi célra kapott pénz másra való felhasználásnak ötlete. A városvezetés partner abban, hogy 600 milliót forintot az Agora-pályázat önrészére lehetne átcsoportosítani, erről tárgyalhatunk a kormánnyal. A maradék pénzt viszont - erre szerződés kötelez minket - csak a kőszínházra szabad elkölteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!