Gazdasági válság: egyre több a munkanélküli Burgenlandban

<b>Felsőőr (Oberwart)</b> - Az autóipar válság hatását már Burgenlandban is érzik. A januári adatok szerint a tartományban nyolc százalékkal emelkedett a munkanélküliek száma egy év alatt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ausztriában a nyilvántartott álláskeresők száma  meghaladta januárban a 300 ezret, ez 12,2 százalékkal  haladta meg az egy évvel korábbit. 

A munkanélküliek száma  Burgenlandban 7,8 százalékkal, az országos átlagnál kisebb  mértékben emelkedett, de a tartományban így is 870-el szerepeltek többen az álláskeresők  nyilvántartásában, mint egy évvel korábban. 

A jelek szerint különösen a fiatalok érintettek a változással.  A pályakezdő  álláskeresők száma  20 százalékkal növekedett,  ennek eredményeként 1633 fiatal volt az elmúlt hónapban munka nélkül.

A munkanélküliek között az  iparból állástalanná váltak  körében  volt a legnagyobb arányú, csaknem  10 százalékos az emelkedés.  Ez összefügg azzal, hogy az autóipari beszállítók kénytelen voltak  a rendelések  visszaesése miatt  csökkenteni a foglalkoztatottak létszámát. 

A burgenlandi  ipari üzemekben  végrehajtott leépítések magyar munkavállalókat is érintettek. Egyébként Ausztriában  gyakorlat, hogy a téli időszakban az építőipar szünetel, így valójában  márciusban, áprilisban derül majd ki hogy ez az ágazat mennyire szenvedi meg a válság hatását.  

Ugyanakkor, sok magyar ingázó  dolgozik  a vendéglátóiparban, ahol nem annyira  jellemzőek az elbocsátások.  



Oberwartban is növekedett januárban a munkanélküliek száma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!