Kevés a potyautas a megyében

<b>Megyei körkép</b> - Az elmúlt hetekben több megyéből is jelezték, hogy sok tb-potyautast szűrnek ki a rendelőkben. Az orvosok főként az ellenőrzési rendszerre panaszkodnak.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Dr. Szép Flórián, a Nyugat-dunántúli Regionális Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója elmondta, hogy a megyében nem ugrott meg a tb-potyautasok száma.

- Tapasztalataink szerint hetente 70-80 ügyfél keres fel minket azzal a gonddal, hogy az egészségügyi szolgáltatónál a tb-számuk ellenőrzésekor hibát találtak  - emelte ki az igazgató.  Ebből 20-25 esetben általán adatprobléma áll a háttérben, a  többiek  mögött viszont nincs érvényes biztosítási jogviszony. Ha helyettük nem fizeti be senki a járulékot, akkor be kell jelentkezniük az adóhatósághoz, s ezután  havonta 4500 forintot kell maguk után fizetniük. Ha ezt nem teszik meg, akkor az adóhatóság behajtja rajtuk. 



Megkerestünk háziorvosokat, vannak-e praxisaikban olyanok, akiknek passzív a tb-kártyájuk. Dr. Szabó Istvánnál már többször kigyulladt a piros lámpa.
  
- Ilyenkor ugyanúgy ellátjuk a beteget, mint máskor, majd a végén alá kell íratnunk vele egy betegértesítő formanyomtatványt. Azok, akik komolyan veszik, utána fizetik havonta a 4500 forintot, viszont találkozunk olyanokkal is, akik csak nevetnek az aláírandó papíron, s legközelebb is úgy jönnek, hogy pirosra vált a lámpa - emelte ki a háziorvos.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!