Ámokfutó az iskolában: tizenöt embert ölt meg a merénylő (frissítve)

<b>Stuttgart</b> - Szörnyű vérfürdőt rendezett egy volt diák szerdán egy baden-württembergi középiskolában. A hatóságok esti közlése szerint a 17 éves fiatalember összesen 15 személyt ölt meg, majd a rendőrökkel vívott tűzharc után önmagával is végzett.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az ámokfutás délelőtt kezdődött a Stuttgart közelében lévő Winnenden Albertville nevű iskolájában. A rendőrség közlése szerint a merénylő - Tim K. - fekete maszkot és ruhát viselve  hatolt be az iskolába, s két osztályban is lövöldözni kezdett. A lövöldözés során kilenc diák - nyolc lány és egy fiú -, valamint három tanár vesztette életét, s többen megsebesültek. A sebesültek pontos számát még este sem közölték, köztük diákok és rendőrök egyaránt vannak. A meggyilkolt diákok 14-15 évesek. 

A tettest a telefonon riasztott rendőrség zavarta meg, az ámokfutó ezután a város központja felé menekült. Útközben lelőtt egy gyalogost, majd autót zsákmányolt. A vezetőt előbb túszul ejtette, majd elengedte, s maga hajtott tovább. Később Winnendentől mintegy 40 kilométerre, Wendlingen településen bement egy autókereskedésbe, ahol szabályosan kivégzett egy eladót és egy ügyfelet.  Ezt követően tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel, két rendőrt megsebesített, majd önmagával végzett.

Winnendenben egész nap rendkívüli állapot uralkodott. A rendőrség több mint 1000 fővel üldözte az ámokfutót, akiről kiderült, hogy az iskola korábbi diákja volt.

A 17 éves Tim K. a szülői házból szerezte a fegyvert. Apja tehetős vállalkozó, aki tagja volt egy lövészegyesületnek, s engedéllyel  15 fegyvert tarthatott otthon, illetve a páncélszekrényben.  A hatóságok szerint a tettes a fegyvert - egy 9 mm kaliberű, Beretta típusú pisztolyt - a hálószobában találta, s nagy mennyiségű lőszert - mintegy 100 töltényt - is magához vett. A rendőrök mindebből arra következtetnek, hogy Tim K. a végrehajtottnál is nagyobb vérfürdőre készült, de tettének végrehajtásában a rendőrök megzavarták. A szülőket a rendőrség kihallgatta, az apa ellen vizsgálat indul.

Az iskolai vérengzés villámgyorsan történt. Erre utal, hogy több leterített diák még a tollat is a kezében tartotta, amikor a halálos lövés érte. Az eset egész Németországot megrázta. Horst Köhler államfő megdöbbenését fejezte ki, s részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak. Angela Merkel kancellár megdöbbenésének és együttérzésének adott hangot. Ursula von der Leyen családügyi miniszter nyilatkozatban hangsúlyozta: szigorú intézkedéseket kell hozni a hasonló esetek megelőzése érdekében. 

Németországban nem ez volt az első ilyen eset. 2002 áprilisában egy erfurti gimnáziumban ugyancsak egy volt - 19 éves - diák hajtott végre vérfürdőt, összesen 16 személyt - köztük diákokat és tanárokat - gyilkolva meg. A merénylő ezt követően magával is végzett. 2006 novemberében az észak-rajna-vesztfáliai Emsdetten iskolájában egy 18 éves ámokfutó korábbi iskolájában 37 személyt sebesített meg, majd végzett önmagával.

Tim K.-ról korábban azt tartották, hogy meglehetősen visszahúzódó diák volt. Tavaly megbukott egy vizsgán, ami elkeseredést váltott ki belőle. Az indítékokkal kapcsolatban folyik a találgatás. 

Németországban máris vita kezdődött arról, milyen hatósági intézkedésekkel lehet megelőzni a hasonló merényleteket. Újra felvetődött a fegyvertartás engedélyezésének szigorítása is. A Bundestag rendkívüli ülésen tűzi napirendre a történteket. Winnenden városkában este gyászmisét mutattak be az áldozatok emlékére.

Tekintse meg a helyszínen készült képeket.

Forrás: MTI



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!