Iskolák parlagon

Megyei körkép - A finanszírozási változásoknak több tucat kis iskola esett áldozatul a megyében. Az összevonások mellett jó néhány iskolaépület végleg gyerekzsivaj nélkül maradt.

Tersztyánszky Krisztina

A balogunyomi Sényi-kastélyban néhány évvel ezelőtt még egymást követték a kulturális, közéleti programok, vetélkedők. Az iskola bizonyítani próbált, ám a gyermeklétszám csökkenése és a magas fenntartási költségek miatt 2007-ben örökre lakat került a kapura. Pontosabban a könyvtár ma is a műemlék épületben működik, és a nagytermet is használják rendezvények alkalmával, ám a helyiségek zöme üresen áll. Az önkormányzat szeretné értékesíteni a kétszintes, szintenként több mint négyszáz négyzetméter alapterületű, nagy parkkal rendelkező vadászkastélyt. Szociális vagy turisztikai szándékú befektetőben reménykednek, több ingatlanforgalmazó céggel is tárgyalásban vannak. Ha érdeklődő volt is, komoly vevőt eddig még nem sikerült találni. Az épületre nagyon sokat kellene költeni, s a potenciális befektető kezét minden bizonnyal a műemléki előírások is megkötik majd. 

Bérbeadásban gondolkodik az egyházashollósi önkormányzat, ahol szintén 2007-ben szűnt meg a felső tagozatos osztályok oktatása. A volt iskolaépület itt viszonylag jó állapotú még, a télen temperáló fűtéssel igyekeztek megóvni az állagát. A falu vezetése abban bízik, hogy a 8-as főút mellett fekvő, sok osztályteremmel és kiszolgálóhelyiségekkel rendelkező, jelenleg üresen álló épületet si- kerül vállalkozási célra bérbe adni.

Vasalján az egyház tulajdona a volt iskolaépület, amelyben az utolsó tanévben már csak nyolc diák koptatta a padokat. Sajnos eléggé rossz állapotú, s félő, hogy a helyzet csak tovább romlik, hiszen az egyházközségnek nincs pén- ze a rendbetételére, az esedékes fűtés-korszerűsítésre.

Két éve Berzsenyi Dániel, a költőóriás szülőfalujában, Egyházashetyén is lakat került a nyolcosztályos iskolára. A valaha a Felsőbüki-Nagy család tulajdonát képező, 1800-as években épült udvarház üresen kong azóta. Az önkormányzat először valamilyen kisipari tevékenység meghonosításában gondolkodott, ám ez nem sikerült. A falu vezetése aggódik, nehogy még jobban tönkremenjen az épület. Saját erőből szóba sem jöhet a helyreállítás, becslések szerint százmilliókat is felemésztene a rekonstrukció. Egyházashetye bármilyen megoldást szívesen fogadna: értékesítést, bérbeadást, sőt valami közös pro-jektbe is hajlandó lenne beszállni az önkormányzat. Sajnos azonban még érdeklődő sem volt a kastélyra, pedig akár a környék finom bora, akár az irodalmi vonatkozások fontos turisztikai vonzerőt jelenthetnének.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program tavaly meghirdetett egy pályázatot, amely a vidéken elérhető szolgáltatások bővítése érdekében támogatja a kihasználatlan falusi épületek korszerűsítését. Az FVM-hez első körben az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér cím elnyerésére pályázhattak a települések.

Vas megyéből eddig 37 pályázó önkormányzat, illetve civil szervezet kapta meg a címet, ám a közelmúltban megszűnt iskolával rendelkezők egyike sem pályázott. Többnyire azért, mert a saját erőt vagy a pályázatban elvárt egyéb feltételeket nem tudták volna teljesíteni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!