Ki hitte volna? Leváltották a siketfajdot és a henye boroszlánt

<b>VN</b> - Nem harangláb, nem vargánya, és nem is sárga liliom. Akkor vajon milyen képi motívum szerepel az Őrségi Nemzeti Park új logóján?

Varga Nóra

Január elsejétől új logója van az Őrségi Nemzeti Parknak. Az Őrség egyik védett lepkefaját, a sötét hangyaboglárkát választották jelképnek.

Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vezetője mutatta be az új logót kedden délelőtt a Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpontban tartott sajtótájékoztatón. 

Kiemelte, a siketfajdot és a henye boroszlánt ábrázoló emblémát váltotta fel az Őrség egyik legjellemzőbb védett nappali lepkefaját, a sötét hangyaboglárkát megjelenítő logó.  Hangsúlyozta,  az emblémaváltás merész dolog, főleg akkor, amikor jónéhány évig használ egy jelképrendszert egy szervezet.  Az igazgatóság vezetői tavaly döntöttek úgy, hogy új embléma kell. Először információt gyűjtöttek, majd a beérkezett javaslatokat értékelték. Végül a harangláb, a gomba és a lepke közül választottak.  Meghívásos pályázatot írtak ki a logó megtervezésére, helyi művészeket is bevontak a kezdeményezésbe, de Pécsről és  Tápiógyörgyéről is érkeztek tervek.  A nemzeti park vezetése a soproni Szegedi Balázs, grafikus, amatőr lepkész logója mellett döntöttek. Az új embléma az Őrségre jellemző élőlényt ábrázol, a siketfajd már hosszú évtizedek óta nem él ezen a vidéken.  A régi logón tíz, a mostanin pedig két szín jelenik meg. 

Az új logó a sötét hangyaboglárkát ábrázolja.  Dr. Szentirmai István, a nemzeti park ökológiai referense aláhúzta, az Őrség a lepkék földje. Ma még a legtöbb embernek a harangláb, a vargánya vagy a sárga liliom jut eszébe az Őrségről, pedig a nemzeti park legfényesebb ékkövei a lepkék.  Ezek közül a nappali lepkék a legfontosabbak, amelyeknek 120 különböző faja fordul elő az Őrségben és a Vendvidéken. A veszélyeztetett hangyaboglárkának az egyik legnagyobb európai állománya él a nemzeti park területén. A hangyaboglárkák különleges fejlődéséről is szólt, ezeknek a lepkéknek a hernyói  kizárólag egy hangyafajon táplálkoznak és csak néhány vöröshangyafaj képes felnevelni őket. 

Nyáron a nemzeti park munkatársai olyan túrákat is  szerveznek, ahol a nagyközönség a természetes élőhelyükön ismerheti meg az Őrség és a Vendvidék különleges és ritka lepkefajait.

Kapcsolódó dossziénk:

Az Őrségi Nemzeti Park

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!