Náraiban Németh Tamás, Pankaszon Sebők Péter az új polgármester

Pankasz, Nárai - Vasárnap időközi polgármester-választást tartottak két vasi községben is. Pankaszon Sebők Péter, Náraiban pedig Németh Tamás lett az új településvezető.

Bajdó Bettina

Délelőtt a választás miatt Pankasz főutcáján nagy volt a nyüzsgés. A falu polgármestere, Fölnagy Géza 18 év után mondott le, helyére most ketten pályáztak: Török Sándor és Sebők Péter. A művelődési ház előtt két férfi a változás szükségességéről beszélgetett. 

- Elsőként azt szeretnénk, ha megmaradna az iskola - mondta Kánya Rezső, sok a gyerek a településen, nem lenne jó, ha nap mint nap  ingázniuk kellene. Magunk között szólva tudjuk, hogy ez sok pénzébe kerülne az önkormányzatnak, de évtizedek óta helyben tanulnak a gyermekeink, s nem akarunk változtatni ezen. 

- Munkahelyekre is szükség lenne - vette át a szót Sárközi Béla, régen volt lehetőség elhelyezkedni a környéken, mára minden gyár bezárt. Emellett a falut is rendbe kellene hozni, nagyon szemetes. 

Odalép hozzánk egy másik férfi is,  Kovács Jenő, aki hozzáteszi:  bárki is kerül a polgármesteri székbe, annak nem lesz könnyű dolga, hiszen a támogatásokból nem lehet csodát tenni, de az iskolát meg kell  tartani. A férfi szerint a mostani kormányra nem lehet alapozni, ezért ki kell várni, hátha 2010-től az új kabinet segít megmenteni a kis falusi iskolákat. 

A művelődési házban reggel hatkor nyitották az urnákat, az első szavazatot fél hét után adták le. 



Bárki is nyerje a szavazást, nehéz lesz csodát tennie, mondták reggel a pankaszi választók

Fotók: Kiss Teodóra

Pankaszon a  380 választóból végül 247-en mentek el szavazni, a részvételi arány 65 százalékos volt. A választást Sebők Péter nyerte 132 szavazattal, Török Sándorra 108-an voksoltak.

Náraiban három jelölt volt

Náraiban Stifter Attila lemondása után üresedett meg a polgármesteri szék. A polgármesternek azért kellett lemondania, mert  a bíróság a poszttal összefüggő bűncselekményben bűnösnek mondta ki. A régi polgármester újra indult a választáson, két másik indulóval, Frank Gáborral és Németh Tamással kellett megküzdenie a posztért.



Náraiban az egyik legnagyobb gond az utak, járdák állapota

A településen délelőtt is sorra jöttek a választók, többen elmondták,  a legnagyobb gond az utak, járdák  állapota. A fagyok miatt rengeteg a kátyú. Egy helyi férfi,  Hegedüs László szerint több lehetőséget kell biztosítani a fiataloknak a kikapcsolódásra és a közösségi életre. 

Náraiban már délelőtt is magas volt a részvételi arány. Végül a 992 szavazóból 587-en adták le voksaikat, ez 59 százalékos részvétel. A polgármester Németh Tamás lett. 

Németh Tamást 290 szavazatot kapott, Stifter Attila 240-et, míg a harmadik helyen Frank Gábor 55-öt. Volt három érvénytelen voks is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!