Példaképek Magyarországnak tizenhetedszer – a Pannontól (X)

A Pannon Példakép Alapítvány immár tizenhetedszer hirdette ki díjazottait.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az idei évben megújult díjazási rendszer szerint minden negyedévben tematikusan, meghatározott területekre lebontva választják ki Magyarország Példaképeit. 2009 első negyedévében az Alapítvány Kuratóriuma a magyar tudomány, kultúra és művészet területén elért kiemelkedő teljesítményeket ismerte el: példaképpé választották Ürge-Vorsatz Diana energiahatékonysági kutatót, Gőz Lászlót, a kortárs magyar zene felkarolóját és Rátai Dánielt, a fiatal számítástechnikai feltalálót.

A 2004-ben indított Példakép Alapítvány negyedévente díjazza azokat, akiknek a tevékenysége példaként állítható a magyar társadalom elé. A hétköznapi hősök csak annyiban különböznek az átlagembertől, hogy elhivatottságukkal, tenni akarásukkal céljaikat megvalósították. Az elismerés mellett az Alapítvány a példaképek munkáját fejenként 1 millió forinttal is segíti.

Magyarország új példaképei a következők.

Ürge-Vorsatz Diana, a CEU oktatója. 2007-ben az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete által kiadott Negyedik Értékelő jelentésben a legmagasabb tudományos szintet töltötte be: vezető szakértő volt. A szervezet ezért a jelentésért Nobel-békedíjat kapott 2008-ban. Külföldi tanulmányokat és oktatói megbízatásokat követően, Ürge-Vorsatz, Magyarországra visszatérve kutatói és oktatói tevékenységét immár itthonról végzi.



Ürge-Vorsatz Diana

Gőz László harsonaművész, tanár 1996-ban hozta létre a kortárs magyar klasszikus és jazz zene információs központját Budapest Music Center (BMC) néven. Zeneműkiadói tevékenységének eredménye 160 kis példányszámú lemez, melyeket 23 országban forgalmaznak. A BMC ingyenes zenei könyvtárat működtet a Lónyay utcában és jelenleg egy új kortárs zenei központ létrehozásán dolgoznak Budapest kilencedik kerületében.



Gőz László

Rátai Dániel mindössze 23 évesen egy forradalmi számítástechnikai találmány szabadalmát jegyzi: a Leonar3Do az első olyan eszköz, amely egy egyszerű személyi számítógépet képes 3D-tervezésre alkalmas készülékké alakítani. A feltaláló elképzelése szerint a neves külföldi díjakat nyert termék könnyen elérhető lesz bárkinek és az oktatásban is széles körben hasznosítható lesz, innen a családi vállalkozásnak a neve is: 3D for All Kft.



Rátai Dániel

A Példakép blogon az érdeklődők egész évben olvashatják a díjazottak beszámolóit a http://blog.peldakep.hu" target="_blank" címen. A Példakép Alapítványról bővebb információ a www.peldakep.hu honlapon található.

2009 második negyedévében a 25 évnél fiatalabb generáció példaképeit díjazza a Pannon Példakép Alapítvány. Bárki beküldheti jelölését a honlapon található elérhetőségeken április 10-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!