Százmilliókat érő különleges műkincsek érkeztek a Képtárba

Szombathely - Csaknem kétszáz millió forintra biztosították azt a műkincsgyűjteményt, amelynek darabjai péntektől május végéig láthatók a Szombathelyi Képtárban. Hűthető, fűthető kamionban érkeztek, csak pamutkesztyűben érhetnek hozzájuk a múzeológusok.

Merklin Tímea

Csak kesztyűben lehet hozzányúlni a kassai műkincsgyűjteményhez, amely óriási kamionnal érkezett Szombathelyre. A pénteki nyíló tárlat egyben a tavaszi fesztivál nyitánya is. 

A kassai műkincsek nem közvetlenül Szlovákiából, hanem Szegedről érkeztek ide. Azért utaztatják őket, mert Kassa 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz, nagyon készülnek rá: építenek, felújítanak. Ezért került sor a kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum  rekonstrukciójára is. Gondjaik voltak a műtárgyak elhelyezésével, a teljes anyag nem fért el, ezért elhatározták, hogy turnéra küldik  egy részét. Így jutott el ez a  gyűjteményegység  Franciaországba, majd Szegedre. A Szombathelyi Képtár művészettörténészeinek tudomására jutott ez az  utaztatási hajlandóság, ezért levelezni kezdtek a kassai múzeummal, hogy Szombathely is fogadná az anyagot. Pályázatokat írtak, támogatókat kerestek, aztán egy kölcsönszerződés keretében elhozathatták a műkincsegyüttest Szegedről.

A kassai Kelet-Szlovákiai Múzeum gyűjteménye a pozsonyi Nemzeti Galéria után a második legnagyobb respektet élvezi Szlovákiában. Múzeumuk Felső-Magyarországi Múzeum néven működött Trianonig; 1872-ben alapították. A szombathelyre hozott anyagban kelet-szlovákiai  templomi kincsek láthatók a Szepességből, Sárosról, a bányavárosokból. A gyűjteményt már a 19. század végén elkezdték gyarapítani. Van olyan tárgy, ami még akkor múzeumba került, van olyan, ami a két világháború között, és olyan is, ami a 60-as években. 

 A képtári kiállításon 44 műtárgy látható, mindegyik ritkaság  mondja dr. Zsámbéky Monika művészettörténész, a kiállítás kurátora.  A rendezési elv az volt, hogy a gótikát elválasztva mutassuk be  a barokktól: ezért az emeleti terem bejáratától jobbra és a fő téri egységben foglalnak helyet a 14-16. századi műtárgyak, a hátsó részben a barokk darabok. Az oltárok darabokban jöttek, úgy kellett őket összerakni már a helyükön. Nagy teret igényelnek, levegősen kellett őket elhelyezni. A kiállítás egyik kuriózuma a kora gótikus szobrászati anyag, amely világszerte ritka.  Ide tartozik a szekcsőaljai (Siba) Szent Kozma és Szent Damján templom egykori főoltára, amit a 14. század végén készített egy szepes-sárosi szobrász. Az oltár eltér a ma ismert típusoktól, az egész fából faragott. 

A 14. századig az oltárokat jórészt szobrok és ötvösművek (ereklyetartók) díszítették, az oltárképfestészet a 15. századtól hódított teret. Az érett gótikában a nagyobb templomokban több mozgatható szárnnyal rendelkező, több tucat táblaképet magába foglaló, faragott oromzattal ellátott hatalmas oltárépítmények készültek. 

A Szent Márton-kiállításra még nem tudták idehozni, de most itt van a szepeshelyi Szent Márton prépostsági templom főoltáráról az a 17. századi műtárgy, ami tematikusan az egyik leggyakoribb ábrázolása Szent Mártonnak   szokásosan a koldussal jeleníti meg, de ezúttal nem festményen, hanem szoborcsoport formában. Az amiensi köpenymegosztást  reiter Simon faragta ki 1686-ban. 

A képtárban  bemutatott műtárgyak eddig nem voltak hozzáférhetők a magyarországi érdeklődők számára. Szeged után most Szombathelyen adatik a lehetőség, hogy közelről szemléljük letűnt korok épségben maradt kincseit.



Kizárólag puha pamutkesztyűben dolgozhatnak a szakemberek a kiállítás építése közben, csak így szabad megfogni a több száz éves szobrokat, műkincseket. A gyönyörű  oltárok darabokban jöttek, a helyszínen szerelték össze őket  Fotó: Benkő Sándor

A Kassáról érkezett gyűjtemény egy része a gótika (14-16. század), másik része a barokk (17-18. század) korából származik. Magyarországon ehhez fogható gyűjtemény a Magyar Nemzeti Galériában és az Esztergomi Keresztény Múzeumban van. Nem kizárólag egyházművészeti  anyag, de minden  darab templomban volt használatos; így például a 14. századi vasalt vályúláda, ami miseruhák, templomi textíliák  tárolására szolgált. A műtárgyak kilencven  százaléka szakrális jellegű. 


616 ezer eurós biztosítás, fűthető kamion, 52 piros láda,

Tizenegy-tizenkét millió forintba kerül a kassai gyűjtemény kiállításának képtári megrendezése. A műtárgyakat féltve őrzik, szállítják 616 ezer euró értékű biztosítással.

 Három kiemelt kiállításunkra  a kassai kincsekre, a textiltriennáléra és Király Ferenc lendvai művész tárlatára  a két fenntartó  négy-négy millió forintot adott. Ebből hatmillió forintot szántunk a kassai kiállításra  tájékoztatott   Szelei László,  a képtár gazdasági igazgatóhelyettese.  Ígérvényünk van a Szombathelyi Közalapítványtól, hogy 2,5 millió forinttal támogatja  a tárlatot. Van bent egy NKA-pályázatunk, amire még nincs válasz: hat millió forintot kértünk, három milliót várunk, mert általában a felét szokták adni. Amíg ezek a pénzek megjönnek, addig a képtár saját zsebből, előre finanszírozza a kiállítást. Az előzetes kalkulációk szerint 11,5-12 millió forintba kerül a kiállítás. A végösszeg akkor derül ki, ha a gyűjtemény visszaérkezik Kassára. A biztosításon már sokat spóroltunk, mert a korábbi partnerünkhöz képest az Unica 600 ezer forinttal jobb ajánlatot adott. 

A kassai gyűjteményre  616 ezer eurós, Szegtől szegig biztosítást kötöttek, ami mindenre kiterjed, és március 4-től június 30-áig szól. A tárlat csak május 31-éig fog állni, de a biztosítás még egy hónapig él, arra az esetre, ha a kincsek hazaérkezése után bármi kár látszanék valamelyik képen vagy szobron. Mint mondják, nem szokott ilyen lenni. 

A világhírű gyűjtemény egy óriási, pótkocsis kamionnal érkezett, 52 ládába csomagolva. Egy pozsonyi szállító cég, a Constans Bratislava hozta a hűthető és fűthető kamionban. A műkincsek ideális tárolási hőmérséklete 18-20 Celsius fok. Az anyag másfél hétig állt dobozokban a kiállító térben, ez az akklimatizálódási idő. Két kassai múzeológus  egy művészettörténész és egy restaurátor  érkezett kedden a Kelet-Szlovákiai Múzeumból, ők felügyelik a kicsomagolást, a rendezést. Négynapos munka volt, mire a kiállítást felépítették két képtári dolgozó segítségével. A rendezési koncepció dr. Zsámbéky Monikáé  volt, aki az itteni tér adottságaira készített egy rendezési tervet, miután látta az anyagot Szegeden, ahol a Móra Ferenc Múzeumban a Biblia-kiállítás részeként mutatták be ezt a gyűjteményt 2008 szeptemberétől 2009 februárig. 

A kassai múzeum munkatársai a visszacsomagolásnál is itt lesznek, felügyelik a munkát. Minden egyes tárgynak méretre készített ládája van, ezekben szállítják őket szivaccsal kiékelve, pufi-fóliába csomagolva. A gyűjteményt 2007-ben a franciaországi Toursban és Caenben is bemutatták, ahhoz az utazáshoz készültek a professzionális szállítóeszközök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!