Tűzoltók túlóradíja: elutasított perújrafelvétel

<b>Szombathely</b> - Elutasította a bíróság a perújrafelvételt a szombathelyi tűzoltóknak kifizetett túlóradíjak ügyében első fokon, kedden, közölte az MTI-vel az ügyben érdekelt 68 szombathelyi tűzoltó ügyvédje.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Szombathelyi Városi Tűzoltóság azért kezdeményezte a perújrafelvételt, mert számítási hibát feltételezett abban, ahogyan a korábbi bírósági eljárás során a túlóradíjakat kiszámolták - mondta Szekeres Csaba. 

 "Az elsőfokú bíróság most csak arról döntött, hogy megengedhető-e egy új eljárás, alapos-e a perújrafelvételi kérelem, a túlórák kiszámításának módját nem vizsgálta" - mondta.

Hozzátette: a bíróság indoklása szerint olyan új bizonyítás, amelyet az alperes a korábbi bírósági eljárás során is megtehetett volna, nem alapozhatja meg a perújrafelvételt.

A Vas Megyei Bíróság 2008 szeptember 18-án ítélt meg jogerősen 68 szombathelyi tűzoltó számára csaknem 100 millió forintot 2004-től felhalmozódott túlórájuk után. 

A tűzoltók keresetükben 2004. május 1-jétől, az Európai Unióhoz való csatlakozástól kezdődően, 2007. december 31-ig kérték a heti 40 órán felüli munkavégzésük után járó túlóradíjak megítélését. 

Az uniós csatlakozás előtt a magyar tűzoltók még heti 50-54 órát dolgoztak, időközben munkaidejük heti 48 órára csökkent.

Szekeres Csaba elmondta: jelenleg több mint négyezer tűzoltó perli a tűzoltóságot az elmaradt túlóradíjak kifizetése miatt.

 "A perekbe országosan beavatkozott a minisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, és ott vannak természetesen alperesként a helyi tűzoltó parancsnokságok is, de az összegszerűség tekintetében  hárman, háromféle álláspontot képviselnek" - mondta.

A szombathelyi tűzoltók pere azért precedens értékű, mert eddig a bíróság ítélete alapján egyedül nekik fizették ki az elmaradt túlóradíjat.

Forrás: mti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!