Ásványvizes palackból DVD-tok?

VN - Ásványvizes palackból DVD-tok? Miért jó szelektíven gyűjteni a hulladékot? Mennyit lehet spórolni a műanyag bevásárló szatyrokon? Cikkünkből megtudhatja. - Környezetbarát tippek.

Garai Antal 'Atom'

Egyre többen használják a szelektív hulladékgyűjtő konténereket, ez pozitív jel. Az újrahasznosítással energiát takarítunk meg, ugyanis nem kell újabb elsődleges nyersanyag egy-egy termék előállításához.

Belegondolt már abba, hogy mi készül azokból a műanyag flakonokból, papírból vagy épp üveg hulladékból, amit egy ilyen konténerbe dob?



Az újrahasznosítás kevésbé terheli könyezetünket

Műanyag (PET) palackok
Újabb műanyag palackok készülhetnek belőlük, de műanyag háztartási eszközök, polár pulóverek és DVD tokok alapanyagaként is előszeretettel hasznosítják.

Újságpapír, karton
Kifejezetten széles a papír felhasználásának tárháza. Készülhet belőle papír, papírtáska, papírzacskó, hullámkarton, kartondoboz, papírtörlő, papír zsebkendő vagy épp vécépapír is, de még bútorlap is készül egyes kartonok felhasználásával.

Üvegek
Leginkább olyan üvegek készülnek belőlük, amibe később étel-ital kerül, értve ez alatt például a szeszesitalok üvegeit vagy a befőttet.

Nem csak a hulladék szelektív gyűjtésével, hanem az újrahasznosított anyagból készült termékek vásárlásával is óvhatjuk környezetünket. Keresse az újrahasznosítás jelét az árukon!
Egyes áruházak sok ilyen terméket kínálnak, de ha van pár percünk, akkor mi is könnyedén megleljük az interneten, hogy hol lehet újrahasznosított anyagokból készült táskát vagy épp füzetet. 

NE KÉRJEN MŰANYAG BEVÁSÁRLÓTÁSKÁT!

Amerikában már régi, bevett szokás az, amit a filmekből is ismerhetünk, papírzacskó jár a műanyag helyett. Nos ennek azért több akadálya is lenne, ha bevezetnék egyik napról a másikra, így ezt a lehetőséget egyelőre ne firtassuk.

A bevásárlóközpontok nap mint nap több millió darab műanyag zacskót osztottak ki a pénztároknál a bevásárlás végén, amelyek nagy része a szeméttelepeken köt ki. Az egyik nagyáruház aztán bevezette az 5 forintos zacskódíjat, amitől 90 százalékkal esett vissza a zacskóhasználat. Az emberek újra táskát hordanak a bevásárláshoz.

Ezt az elvet érdemes követni, tehát úgy induljunk vásárolni, hogy viszünk magunkkal táskákat, amikben hazavihetjük az árut. Még jobban óvjuk a környezetünket, ha vászontáskát vásárolunk, ugyanis két év alatt közel 850 darab műanyag szatyrot válthatunk ki vele.

TIPP: Használjon vászontáskát! 5 forintos műanyag-zacskó árral számolva 2 év alatt 4250 forinttal több marad a zsebében. 10 forintos árnál ez az összeg már a 8500 forintot is elérheti.



Egy vászontáska két év alatt 850 darab műanyagszatyrot vált ki

És ha mégis: ha nem tudjuk leküzdeni a műanyag zacskós bevásárlás feelingje iránti vágyunkat, akkor legalább dobjuk a szelektív hulladékgyűjtőbe a táskát a normál kuka helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!