Az év párbaján a szombathelyiek

Szombathely - Május 9-én rendezik meg az országos break-bajnokságot, a Battle of the Year magyarországi selejtezőjét. Szombathelyt is több fiatal képviseli a rangos megmérettetésen, amely szerencsés nyertese részt vehet az európai döntőben.

Garai Antal 'Atom'

Idén huszadik alkalommal rendezik meg a Battle of the Year-t (BOTY), azaz az Év párbaját. A break-táncosok legrangosabb világrendezvényére 53 országból jelentkeznek a versenyzők, akikből több selejtező után kerül ki az a 16 csapat, aki részt vehet a döntőben, a legnagyobb megmérettetésen.



A break kultúra legrangosabb eseményére a világ minden tájáról, Európától kezdve Afrikán át Amerikáig érkeznek versenyzők -
Fotó: budapestinavigator.hu

Kevesen tudják, hogy ezen az ún. világbajnokságon nem csak szerepeltek magyar indulók, hanem többször jelentős eredményeket is tudhattak magukénak. Az már csak hab a tortán, hogy pont városunkban élnek azok a fiatalok (Suicide Lifestyle - Elementary Force), akik csapat formációban elhozták az első díjat tíz évvel ezelőtt, az 1999-es bajnokságról. Akkoriban világhírű lett a magyar csapat fejenpörgő száma.

Kőhalmi Andrást (Köcit) manapság a Rhythm Squad break-formációban láthatjuk leginkább, a világbajnokságok óta is oszlopos tagja és az utánpótlás "nevelője" a táncosoknak. Köci idén zsűritag lesz május 9-én Budapesten, a Citadellában rendezendő BOTY magyar bajnokságon, ami után kiderül, hogy kik lesznek azok, akik képviselik hazánkat a Dél-Kelet-Európai döntőben.

Kőhalmi András oszlopos tagja a magyar break társadalomnak - Fotó: Garai Antal 'Atom'

Szombathelyről is többen indulnak a versenyen, körülbelül 20 táncos indul a budapesti megmérettetésen. Az első helyezettek nyereménye, hogy a Dél-Kelet-Európai döntőre való kiutazás költségeit a főszervező, a Red Bull szponzorálja, s ha azon a selejtezőn is továbbjut, akkor a döntő költségeit is állják.



A Rhythm Squad formáció már Frankfurtban is fellépett

A szervezők elmondása szerint több mint 1000 embert fog megmozgatni a magyarországi esemény is, annak ellenére, hogy a breakre még mindig a szubkultúraként tekintenek társadalmi szinten. A BOTY a Breaktáncosok és a Hip Hop kultúra számára ad lehetőséget, hogy kifejezzék magukat egy multikulturális környezetben.

Április 28-án a BOTY szervezői workshopot tartottak Szombathelyen, amire közel ötven, a műfaj iránt érdeklődő, vagy épp abban aktívan résztvevő fiatal érkezett.

A workshop elején megnézhettünk egy filmet, ami a 2008-as BOTY világbajnokság résztvevőit, és mindennapjaikat mutatta be. E filmből kiderült, hogy a break egy bizonyos szint után már kilép a tánc és a sport kereteiből és életformává avanzsál.



A filmvetítés után a magyarországi Battle of the Year bajnokság főszervezői tanítottak pár lépést, pár mozdulatsort a helyi profi, és kezdő táncosoknak egyaránt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!