Kevés a fecske, szúnyoginvázió jöhet

Körkép - Egyes szakemberek máris fecskekatasztrófáról beszélnek, mások beérik a szikár ténnyel: komoly vérveszteséget szenvedett el a fecskeállomány az elmúlt hónapokban, s a vártnál lényegesen kevesebb példány tért vissza Afrikából. Ennek nyáron ihatjuk a levét, nem lesz, aki kiírtsa a szúnyogokat.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kevés fecske tért vissza Afrikából. Állományukat tavaly a szeptemberi hideg erősen csökkentette, ráadásul Máltán kíméletlenül vadásszák őket. Fészkeiket óvnunk kellene.

- Ősszel jóval kevesebb is kelt útra, mint a korábbi években, mert több ezer fecske éhen halt - mondta el Berényi Zsombor,  a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa. 

A szeptemberi hirtelen, tartós lehűlés miatt nagy fecskepusztulás sújtotta a Kárpát-medence fecskeállományát. Több ezer madár elhullott, mert a rovarok is vagy elpusztultak, vagy elbújtak, ezért nem jutottak táplálékhoz. 

- Mi akkor madármentő állomásokon 800 példányt gyűjtöttünk be, etettük őket, ez segítette a túlélésüket, útra is keltek - így Berényi Zsombor. 

A szakember azt is elmagyarázta: mivel költöző madarakról van szó, olyanokról, amelyek a Földközi-tengert és a Szaharát is átrepülik, vonulásuk során nagyon sok madár, úgy 60 százalékuk elpusztul.

A klímaváltozás is elősegíti az elpusztulásukat, a gyorsan keletkező viharok, a váratlan hideg, s vándorlásuk során Kelet-Afrikában pedig a nagy szárazság -fűzte hozzá Berényi Zsombor. 

No meg Málta, a máltaiak nemzeti sportja...
 

Transzparenssel tiltakozott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-jén a Magyarország-Málta vb-selejtezőn a Máltán folytatott kíméletlen és illegális vadászat ellen. Honlapjukon olvasható:
Málta nemzeti sportja a vadászat, nem a foci. Becslések szerint évente 2 millió madarat mészárolnak le...

A máltai vadászok elsősorban a tavaszi madárvonulás idején, az Európába hazatérő szárnyas vándorokat lövik, szinte válogatás nélkül. A lelőtt madártetemekből kis számban gasztronómiai kuriózumnak számító étkeket készítenek...

A több mint négyszázezer főt számláló szigeten, érdekes módon annyira erős a vadászati lobbi, hogy az Európai Unióhoz csatlakozást megelőző népszavazáson az akkori miniszterelnök személyes levélben tájékoztatta a máltai vadászokat arról, hogy az uniós csatlakozás után is folytathatják hagyományos tevékenységüket! 

A szakember abban bízik, hogy Dél-Afrikából még érkezhet néhány nagyobb fecskecsapat a Kárpát-medencébe, de az már biztos: a fecskehiánynak szúnyoginvázió lehet a következménye. Addig is: ahol megtelepedtek a fecskék, fészküket ne verjék le. Kedves, fontos madaraink. 

Ezek is érdekelhetik