Kisteleki: A futball egy profi szakma, ehhez érteni kell

Budapest - A válogatott számára reális célkitűzés a 2012-es Európa-bajnoki részvétel kiharcolása Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint, aki az MTI-nek adott exkluzív interjúban többek között beszélt Erwin Koeman jövőjéről, a Puskás Stadionról, a profi bajnokság átszervezéséről, hároméves regnálása eredményeiről, s a Ligakupa kudarcáról.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Kisteleki Koemanról kijelentette, azt szeretné, ha 2012-ig a holland szakember maradna a szövetségi kapitány.

"Erwin Koeman olyan teljesítményt tett le a magyar közönség elé, hogy már most gondolkozni kell a folytatáson - mondta az MLSZ-elnök. - Még a nyár befejezése előtt meg kellene találni a hosszútávú megoldását, nem lenne szabad a szeptemberi, két sorsdöntőnek ígérkező hazai meccstől függővé tenni a kérdést. Azt szeretném, ha 2012-ig ő lenne a szövetségi kapitány. Bár ismerem őt, az lesz a válasza, hogy várjunk, még bármi történhet, de pozitív lenne ezzel is kifejezni felé a bizalmunkat, továbbá megnyugtatóan hatna a válogatottra és a közvéleményre is, ha hosszabbítana."

 Az elnöki posztot 2006 óta betöltő Kisteleki jelezte, hogy júniusban, amikor más csapatok vb-selejtezőt játszanak, nem biztos, hogy a magyarok pályára lépnek. Ezt Koeman sem tartja fontosnak, mivel szerinte a szezon után sokan sérültek és fásultak, ugyanakkor augusztusban - várhatóan 12-én - mindenképpen lesz fellépése a csapatnak, lehetőleg itthon. A szeptemberi, svédek és portugálok elleni vb-selejtezőre, bár bizonyára telt ház lesz, 4-5 ezer jegyet a gyerekeknek ad az MLSZ.

"Ezt nem úgy fogom fel, hogy 30-30 millió forintot kidobunk az ablakon, hanem ez egy befektetés. Ezek a gyerekek a magyar futball jövői. Olyan pozitív visszajelzéseket kaptunk, hogy a sikeres kezdeményezést mindenképpen folytatnunk kell és nem csak akkor élni a lehetőséggel, ha esetleg nem lenne telt ház".

Kisteleki arról is beszámolt, hogy felülvizsgálta a stadionnal kapcsolatos álláspontját az MLSZ:

"Amennyiben a Puskás Stadiont sikerül 45-50 ezer néző befogadására alkalmassá tenni, akkor butaság lenne csökönyösen ragaszkodni a korábban dogmatikusan kijelentett álláspontunkhoz, a Fehér úti stadionhoz. Egyetlen baj van a Puskás Stadionnal, hogy a szurkolók nem tudnak normálisan bemenni a létesítménybe, ezen változtatni kell a közönség jobb kiszolgálása érdekében. Egy gyors fejlesztéssel a kérdés nyáron megoldható. Ha így lesz, az MLSZ akár azon is gondolkodna, hogy 2012-ig átvegye a Puskás Stadion kezelését, s három évvel később, amikorra remélhetőleg lecseng a gazdasági válság, sokkal pozitívabb és a legjobb végleges döntést lehetne hozni az ügyben".

Mit gondol Kisteleki a bajnokság átszervezését leszavazó klubvezetőkről? Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: 2

A bajnokság átszervezéséről Kisteleki azt mondta, három éve szerette volna, ha az MLSZ visszakapja a bajnokságszervezés jogát, garantálva, hogy növekedni fognak a bevételek, de akkor ezt a liga visszautasította. Azóta a liga megszűnt, így most mégis az MLSZ a bajnokság szervezője, ezáltal felelőssége is megnőtt, aminek szeretne megfelelni.

A bajnokság átszervezéséről Kisteleki azt mondta, három éve szerette volna, ha az MLSZ visszakapja a bajnokságszervezés jogát, garantálva, hogy növekedni fognak a bevételek, de akkor ezt a liga visszautasította. Azóta a liga megszűnt, így most mégis az MLSZ a bajnokság szervezője, ezáltal felelőssége is megnőtt, aminek szeretne megfelelni.

A bajnokság átszervezéséről Kisteleki azt mondta, három éve szerette volna, ha az MLSZ visszakapja a bajnokságszervezés jogát, garantálva, hogy növekedni fognak a bevételek, de akkor ezt a liga visszautasította. Azóta a liga megszűnt, így most mégis az MLSZ a bajnokság szervezője, ezáltal felelőssége is megnőtt, aminek szeretne megfelelni.

"A futball egy profi szakma, ehhez érteni kell. Magyarországon sok szimpatizáns és pozitív értelemben emocionális támogatója van, de igazából szakmai háttere nincs. Ha szűkítem a rendszert, akkor szakmailag jobb emberek lesznek benne, hiszen mindenki célja, hogy a legjobb edzője, legjobb vezetője legyen, mivel csak így tud az elitben maradni".

 Az átszervezés okairól Kisteleki kijelentette, a szövetség feladata nemcsak a válogatottak irányítása, hanem az is, hogy a magyar futballt fejlessze, s ebbe beletartozik a bajnokság is.

 "Jelenleg az egész NB I-es bajnokságot körüllengi egy nem profi légkör. Külön kell választani a profi, az iskolai és az amatőrfutballt. Ezeket nem szabad összemosni, mert akkor azért tartunk meg csapatokat az élvonalban, hogy ne vesszen el számos gyerek. Ezzel viszont nem arra törekszünk, hogy minőségi profi futballt adjunk el a nézőknek, amikor jegyet váltanak, hanem hogy támogassák az általános magyar futballt. Tehát a cél egy 12 csapatos profi futballbajnokság létrehozása, amelynek megfelelő utánpótlást biztosítana az NB II-es és NB III-as versenyfutball, ahol limitálni kellene a külföldiek szereplését. Az NB II-t jelenleg sem tartom profinak, mert ez a szó a szememben a piacon eladható teljesítményt jelent, nem azt, hogy az NB II-ben egy játékos kap 100-120 ezer forintot, s ezért névleg profi. Profi futball címén produkciót kell létrehozni, amit a piac megvesz. Itt nem a létszámcsökkentés vagy annak mértéke a lényeg, hanem a minőség megteremtése. Ha ez 14 csapatot jelent, akkor álljon annyiból a profi futball, ha tízet, akkor annyiból."

Az elnök elmondta, számított rá, hogy a klubvezetőknek nem fog maradéktalanul tetszeni az elképzelés, mert egy jelenleg 10-16. helyezett csapat ügyvezetőjének nem érdeke támogatni a javaslatot, mivel együttesét a kiesés fenyegetné létszámcsökkentés esetén. Ugyanakkor hozzátette, a futball minden más szegmenséből pozitív visszajelzéseket kapott, gazdasági és szakmai oldalról is.

"Nem akkor kell játszani, amikor lehet, hanem amikor érdeklődést mutat a piac. Augusztusban, 40 fokban az emberek érthetően inkább a Balatonra járnak, így célszerűbb lenne később kezdeni a bajnokságot, ahogy több más nyugati országban is, viszont tovább játszani. A gazdasági szempontokat nézve pedig a több meccs több bevételt eredményez. Jelenleg a klubok 20-40 millió forintos jegybevétellel számolnak, s ha a tervezetben előirányzott 5000 fős átlag nézőszám nem is valósul meg maradéktalanul, akkor is több mint 100 millió forintot tenne ki a jegybevétel" - nyilatkozott Kisteleki.

Az átszervezéssel járó infrastrukturális fejlesztések az elnök szerint nem okozhatnak problémát a csapatoknak: 

 "Az MLSZ-nek nemcsak az a feladata, hogy kiírja a bajnokságot és a klubok oldják meg az ezzel járó problémákat, ahogy tudják, hanem biztosítania kell ehhez a feltételeket. A fűthető pálya 30-40 milliós beruházást jelentene csapatonként, amihez az MLSZ olyan kedvezményes hitelt tudna biztosítani, mint az OLLÉ-programban, azaz 4 százalékos kamattal járó hitelnek 20 éven át 150-200 ezer forint lenne a havi törlesztése. Ez egy közepes futballista félhavi fizetése".

Kisteleki megemlítette, hogy jól haladnak a tárgyalások a bajnokság televíziós jogának értékesítéséről. Nem a befolyó pénzt tekinti elsődlegesnek, hanem hogy országos csatorna legyen a partner, amely megfelelő szakmai hátteret tud a produkció mögé tenni, azaz például lesz felvezetése a fordulóknak. A pozitív kép sugárzását fontosabbnak és hosszútávon kifizetődőbbnek véli, mint egy nagyobb összegű szerződést. Elárulta, hogy hároméves szerződés szeretne, s fordulónként legalább három találkozó kerülhetne képernyőre.

Az MLSZ-elnök az eddigi eredményekkel kapcsolatban azt mondta, a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetség létrehozására a legbüszkébb.

"Sokan meglepődnek rajta, de a legbüszkébb erre vagyok, mert 42 ezer új gyereket sikerült bevonni a sportágba. A második helyre a telki edzőközpont megvalósulását tenném, ezzel megint felkerülünk Európa futballtérképére. De szintén kiemelendő az OLLÉ-program, melynek köszönhetően országosan rengeteg pálya létesült". 

A csalódások között említette a Ligakupát, mellyel a mérkőzésszámot kívánta emelni az MLSZ, ehelyett az együttesek a második csapatukat küldik a pályára.

Saját jövőjéről Kisteleki így vélekedett:

"Amikor átvettem az irányítást, 500 milliós tartozása volt az MLSZ-nek, most 4-5 milliárdnyi vagyona van, ebben persze benne van az új székház, a telki edzőközpont és a vagyoni értékű jogok. A FIFA-világranglistán 40 helyet léptünk előre. Szeretnék egy erős gazdasági szervezetként működő MLSZ-t látni, noha már a 2008-as évet is 60 milliós nyereséggel zártuk. Továbbá szeretném, ha a válogatott kijutna a 2012-es Európa-bajnokságra, s azt gondolom, elértünk oda, hogy ez reális célkitűzés. Most ezekre akarok koncentrálni, így azon nem gondolkodom, hogy két év múlva a tisztújítás alkalmával jelöltetem-e magam."

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!