Nemzetközi gyermekkönyvnapot tartottak

Szombathely - Tegnap, a nemzetközi gyermekkönyvnapon elveszített, elhagyott könyvek lepték el a megyeszékhely Fő terét, általános iskoláit. A szervezők remélik: az akció népszerű lesz, sok diák bekapcsolódik. És olvas.

Némethy Mária

Aki egyszer rákapott az olvasásra, az nem mond le róla többé. Éppen azért, mert az olvasó ember számára az olvasás gyönyörűség. Ahogy a táplálék nemcsak arra jó, hogy fenntartsa a testünket, hanem arra is, hogy élvezzük az ízeket. Az olvasás is szakadatlanul gazdagít, de úgy, hogy elsősorban az élvezetet, a gyönyörűséget élvezzük.

Hegedüs Géza, a kiváló író gondolatai tegnap elhangzottak a Paragvári Utcai Általános Iskolában és Szombathely Fő terén is. Egy játék kezdődött el a nemzetközi gyermekkönyvnapon. Egy játék, amelyet pedagógusok, könyvtárosok kezdeményeztek, s a gyerekektől várják a folytatást.

A Paragvári Utcai Általános Iskolában Fülöp Katalin könyvtáros - az akció egyik szervezője - közölte a diákokkal: Az első könyveket mi, tanáraitok saját könyveinkből és a szombathelyi támogatók megbízásából veszítjük el. Szándékosan! Ha megtaláltátok, olvassátok el, majd veszítsétek el ti is!

Lett is nagy sürgés-forgás. Könyv került az iskolai folyosó ablakpárkányára, az orvosi szoba előtti váróba, a tornatermi öltözőbe. Katalin Nógrádi Gábor vicces Hogyan neveljem? cimű könyvét a zsibongó asztalán felejtette , egy angol nyelvű könyvet az angol királyi családról a nyelvi termek előtt hagyott. A gyerekek mesekönyveket hoztak.

Iskolán belül és iskolán kívül is sikeres az akció. A Fő téren a regulysok, gothardosok könyvet hagytak növénytartókon, padokon, vittek be kávéházba is, de került könyv Weöres Sándor ülő szobra mellé, a padra is.

A könyvbe, mielőtt elveszítették volna, belehelyeztek egy szöveget (elvesztési bizonylatot), amit az internetről le lehet tölteni a http://veszitsel.konyvtar.hu/ oldalról.

Így lehet követni az elvesztett könyv útját.

Az olvasási akciót külföldről importálták. Angliában már 15 éve folyik egy projekt az olvasás népszerűsítésére az iskolákban. A britek rengeteg pénzt áldoztak az iskolai könyvtárakra, promóciókra, könyvekre, olvasás-népszerűsítő programokra. Ezek tapasztalatairól, az új módszerekről Rachel Van Rieltől egy budapesti továbbképzésen hallottak a hazai iskolák könyvtárostanárai. Az angol módszerhez hasonló kezdeményezést indított el tavaly az orosházi könyvtár Veszíts el egy könyvet! felkiáltással.

Szombathelyen a kezdeményező szerep a Gothard Jenő Általános Iskoláé, amelyhez elsőként a Paragvári Utcai Általános Iskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Könyvtára, könyvtár- és információtudományi tanszéke és a Regionális Pedagógiai Szolgáltató Központ csatlakozott. Az akcióba bekapcsolódott a Reguly, a Neumann és a Bolyai iskola is.

A játék az olvasást népszerűsíti. Támogatói máris akadtak. Boltok, szerzők is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!