Posztógyár-ügy: hét vádlott, 5000 oldalas akta, több tízmilliós kár

Kőszeg - A rendőrök hét személy ellen tettek vádemelési javaslatot az országos botránnyá dagadt posztógyár-ügyben. Kőszeg egyetlen ipari műemlékéét tavaly márciusban egyetlan éjszaka alatt dózerolták le, az ingatlan a bontást megelőző napokon többször is gazdát cserélt.

Némethy Mária

Tavaly március 20-án ismeretlen tettesek elbontották Kőszeg egyetlen ipari műemlékét. Az 1901-ben épült posztógyár hatezer négyzetméteres csarnokát dózerolták le egyetlen nap alatt. A rendőrség rongálás bűncselekmény minősített esete miatt indított eljárást. 



A rendőrség 5 ezer (!) oldalas nyomozati anyagot  adott át  a kőszegi ügyészségnek

Fotók: Horváth Csaba

Néhány napon belül kiderült: március 18-án, egy nappal az illegális ledózerolás előtt, az Innovációs Park Kőszeg Kft. - amelyik az örökségvédelmi hivatal hozzájárulásával már bontásokat kezdett az egykori gyár területén - egyszerűen eladta a területet.  Az új tulajdonos a  hárommillió forintos törzstőkével alapított kőszegszerdahelyi Kötex Kft. lett, amelynek egyetlen tagja és ügyvezetője volt:  egy 26 éves kőszegi fiatalember. 

Érdekes fordulata volt az ügynek, hogy a lebontás másnapján, tehát március 20-án a Kötex Kft. továbbpasszolta az ingatlant a horvátzsidányi székhellyel rendelkező Mortimer Hungary Kft.-nek. A 2007 novemberében alakult Mortimer Hungary Kft. ügyvezetője egy horvátzsidányi lakos, akit nem ismertek kőszegi üzleti körökben. Róla már akkoriban az jelent meg a sajtóban (lapunkban is): egy majdnem hajléktalan férfi. A cég egyetlen tagja a Seychelle-szigeteken ugyancsak 2007 novemberében bejegyzett társaság, a Mortimer Propesties Inc., amelynek tulajdonosai - merthogy offshore cégről van szó - ismeretlenek. 

- Vádemelési javaslattal átadtuk az ügyet a  városi  ügyészségnek, közölte Stubán Tamás alezredes, Kőszeg rendőrkapitánya. 

Hét személy  gyanúsított az ügyben. Valamennyien Vas megyeiek. Műemlék rongálásával, közokirat hamisítással és bűnpártolással gyanúsítják őket. A korábban már ismert két fiatalemberen kívül a  dózerolást elvégző munkagép kezelője és felbújtóként az Innovációs Park Kőszeg Kft. működtetői is a gyanúsítottak között szerepelnek, valamennyien a vádlottak padjára kerülnek.

Kőszegen és máshol is az a  pletyka járta: el akarják tussolni az ügyet, merthogy kiváló rendőrségi kapcsolataik vannak az elkövetőknek. Ezt a feltételezést Kőszeg rendőrkapitánya is hallotta. Arról  kérdezem Stubán Tamást: miért tartott egy évnél is hosszabban a nyomozás? 

- Eltussolásról szó sem volt. Sokféle szakkérdés merült fel a nyomozás során, a szakértők véleményére kellett várnunk.  A  gyanúsítottak ügyvédei is éltek a törvény adta lehetőséggel, saját indítványokat tettek  válaszolta a kapitány. 



Nemzedékek építették, egy nap alatt elbontották

A nyomozás során (amelyben 3-4 kőszegi rendőr folyamatosan résztvett)  szakkérdéssé vált annak megválaszolása, hogy az ideiglenes védettség egyenértékű-e a végleges műemléki védettséggel;  a pénzmozgásokat igazságügyi könyvelési szakértővel vizsgáltatták meg; értékbecslőt vontak be annak megállapítására, mekkora kár is keletkezett a dózerolással - több tízmilliós. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!