Újra megszállták Szombathelyt az oroszok az (f)elszabadulás napján

<b>Szombathely</b> - Zaporozsec és Russkaja, pálinka és kalinka, üvöltés az univerzumba. Vörösben és vodkában gazdag volt az (f)elszabadulás napja szombaton a Savaria mozi aulájában.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Sötétség borítja a színpadot, dübörgő lábdob, indul a basszus, a fúvósok és a hegedű, majd a reflektor felvillan és gyors intró után a Russkaja dobosa felkonferálja magukat, és a bulit, ami által közelebb fognak kerülni egymáshoz az emberek. „Ne féljetek egymástól! Fogjátok meg egymás kezét!” - hallatszik a színpadról, és e percben mindenki megfogta a mellette álló kezét. Ezzel a kis bemelegítéssel el is kezdődött a zúzós orosz SKA az osztrák együttestől.



A Russkaja együttes tagjai - Fotó: Garai Antal 'Atom'

Az osztrák-orosz medvék legutóbb tavaly nyáron üvöltöttek Szombathelyen a közönséggel az univerzumba. Igen, az univerzumba, ugyanis ez a Russkaja egyik hangulatfokozó kelléke, amelyekből a Savaria mozi aulájában sokat hajtott végre szombat este is a közönség. A Traktor című szám alatt például az egész tömegnek körbe-körbe kellett rohannia, s láss csodát, a felszólításnak eleget is tett a nagyérdemű, csak úgy rótták a köröket futva a színpad előtt, bár a szám címéből kiindulva ez sokkal stílusosabb lett volna egy búzatáblában s így még gabonaköröket is láthattunk volna. S láss csodát, ha a tolószékből nem is állt fel senki, de egy sánta férfi mankóját magasba emelve rohant a többiekkel.

A következő hangulatfokozás a tömegközlekedésre utalt. Szorosan középre kellett húzódni a színpad előtt s kapaszkodni, mintha egy tömött buszon állnánk. Érdekes, hogy a szám végéig bírta tartani a tömeg a szoros formációt, két oldalán több méter széles üres helyet hagyva maga mellett.

Georgij Alexandrowitsch Makazaria (énekes) később már le is guggoltatta a közönséget, akik persze simán követték a frontember utasításait. És most, a balett cipő helyett aranyszínű és térdig érő acélbetétes bakancsban „balettozó” hegedűművész, Antonia-Alexa Georgiew is jobban érvényesült mind a hangosítás, mind a színpadi szereplés szempontjából a nagy orosz medvék közt.



A koncert közepén leguggoltatott közönség

A koncertet egyébként egy üveg vodka kíséretében prezentálták a vörösök, időközönként kupica-szünetet iktattak be:) S ahogy legutóbb is, a koncert után megnyílt az alkalmi shop, szomorúan kellett konstatálnom, hogy még mindig csak Russkajás cd-t és pólót lehet venni, az együttes tagjait ábrázoló matrjoska bábukat nem…

Tekintse meg a koncertről készült képgalériánkat ide kattintva!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!