Válságellenes liba, hajótörött a kormánynál - külföldi lapok a Bajnai-kormányról

Válságmenedzser, tönk széle, kamikaze, orosz viszony - néhány címszó a Bajnai-kormányról író, külföldi újságokból. Lapvélemények és elemzések Londontól Pozsonyig.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Financial Times: nem maradt pénz a politikai csatározásokra

"Az összeomlás szélén álló költségvetés megmentése" az új magyar kormány pénzügyminiszterének feladata, vélekedett szerdai elemzésében a Financial Times. 

A londoni gazdasági napilap a magyarországi kormányváltás kapcsán azt írta: Bajnai Gordon miniszterelnök megbékélést ajánlott az ellenzéknek, igyekezve megtörni a patthelyzetet, amely eddig akadályozta a recesszió sújtotta ország gazdaságának rendbetételét.  A lap idézte az új kormányfő parlamenti beszédének azon részletét, amely szerint Magyarországnak "nem maradt pénze a csatározásokra".

Bajnai elődjéről, Gyurcsány Ferencről a Financial Times azt írta: a volt miniszterelnököt, aki "elhíresült annak beismerésével, hogy a szocialista párt hazudott a 2006-os választások megnyerése végett", tovább gyengítette a szabad demokraták kiválása a koalícióból, miután a népszavazás megtorpedózta a kormány sarkalatos egészségügyi reformprogramját. Gyurcsány Ferenc annak ellenére sem tudta helyreállítani az országba vetett befektetői bizalmat, hogy három év alatt a hazai össztermék-érték (GDP) 9 százalékáról 3 százalékra csökkent az államháztartási hiány, és Magyarország végül a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) volt kénytelen 20 milliárd eurós védőcsomagot kérni, áll a Financial Times szerdai írásában.
 
A londoni napilap szerint Oszkó Péter pénzügyminiszter feladata most az, hogy "megmentse az összeomlás szélén álló" költségvetést, miközben a gazdaság teljesítménye akár 6 százalékkal is zuhanhat. Samu János, a Concorde értékforgalmazó közgazdásza a Financial Timesnak azt mondta: a tervezett intézkedésekkel teljesíthető az államháztartási hiánycél, az azonban csak ősszel derül ki, hogy a kormány működőképes lesz-e, vagy programja elhal a pártok közötti, illetve a szocialista párton belüli küzdelmekben.
 
A magyarországi gazdasági visszaesés idei várható mértékére több becslés is forog a londoni City elemzői közösségében. A Kelet-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési tanácsadó cég éppen szerdán kiadott elemzésében az áll, hogy a cég az eddigi 3,0 százalékról 4,2 százalékra rontotta a magyar GDP-csökkenésre adott prognózisát, tekintettel az uniós növekedési kilátások folytatódó romlására.  A ház szerint azonban ha az új magyar kormány azonnal bevezeti az összes tervezett kiadáscsökkentési lépést, az idei visszaesés elérheti az 5,7 százalékot is, és e forgatókönyv esetén jövőre is 1,2 százalékos GDP-mínusz várható.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege legfrissebb előrejelzésében - a magyar ipari termelési érték vártnál nagyobb zsugorodása miatt - az eddigi 4,5 százalékról 5,5 százalékra módosította a magyarországi GDP-érték idei visszaesésére adott becslését. Ez a cég is hozzátette azonban, hogy az új prognózisban nincsenek még benne az esetleges további költségvetési megszorítások. A JP Morgan szerint az új miniszterelnök által körvonalazott takarékossági csomaggal együtt a magyar GDP-érték idei visszaesése "jóval meghaladhatja" a 6 százalékot is.
 
A 6 százalék körüli idei magyarországi visszaesés előrejelzése más nagy londoni házak elemzéseiben is felbukkant már. A Standard & Poor's hitelminősítő például, amely a hónap elején a befektetésre ajánlott sáv alsó szélére, "BBB mínusz"-ra rontotta a magyar szuverén adósosztályzatot, a lépéshez fűzött indoklásában éppen 6 százalékos magyar GDP-mínuszt valószínűsített 2009-re.

Vannak ugyanakkor ennél enyhébb citybeli előrejelzések is a magyarországi recesszióra. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének jelenleg érvényes prognózisa szerint a magyar GDP-érték az idén 4,5 százalékkal csökken, a Goldman Sachs 5 százalékos visszaesésre számít. A Fitch Ratings hitelminősítő Londonban minap kiadott feltörekvő európai helyzetértékelésében is 5 százalékos egész éves idei magyarországi visszaesést valószínűsített.

The Wall Street Journal: megszűnhet a politikai vákuum

 Megerősödött a forint árfolyama Bajnai Gordon miniszterelnök parlamenti jóváhagyását követően, mert mérséklődtek azok az aggodalmak, hogy Magyarországon tartós politikai vákuum keletkezik - írta szerdán a The Wall Street Journal Europe című napilap. 
 
A Brüsszelben megjelenő újság rövid tényösszefoglalóban adott hírt az új kormányfő megválasztásáról, kiemelve azt, hogy Bajnai célja további gazdasági szigor megteremtése, és az ország kivezetése az elmúlt két évtized legsúlyosabb válságából.  Az új kormánynak olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint a drámai gazdasági visszaesés, a növekvő munkanélküliség, egy jelentősen leértékelt valuta, az elégedetlen választóközönség és a törékeny többség a parlamentben - mutatott rá a cikk. Bajnai Gordon programjából az amerikai lap európai kiadása kiemelte a pénzügyi egyensúly megőrzésének célját, új adórendszer bevezetését, valamint a szociális kiadások jelentős csökkentését. 

Orosz, osztrák és szlovák vélemények a folytatásban

OLDALTÖRÉS: További írások


Válságellenes liba


Válságellenes liba


Válságellenes liba

A magyarországi kormányváltásról szerdán csak a Vremja Novosztyej című napilap közölt cikket "Válságellenes liba" címmel, míg az orosz sajtó túlnyomó része tényhírekben számolt be a magyarországi történésekről. 
 
A Vremja Novosztyej ismertette az eljárást, a konstruktív bizalmatlansági indítványt, hozzátéve, hogy ehhez az eszközhöz Magyarország újabb történelmében először folyamodtak, s hogy ez lehetővé tette az előre hozott választások elkerülését. Ezután megemlített néhány, a kabinetben várható változást, s szakértőket idézve rámutatott: Oszkó Péter jelölése a pénzügyminiszteri tisztségre azt jelzi, hogy az új kabinet a kemény strukturális reformokat és az állami kiadások szigorú csökkentését választja. 

A Bajnai Gordon által ismertetett kemény válságellenes intézkedéseket részletezve az írás Kiszelly Zoltán politológust idézte, aki úgy vélekedett: a baloldal népszerűsége a nulla felé tart, de a reformokra kevesebb az ideje, mint hinné, mert a júniusi európai parlamenti választások tükrözik majd a közvélemény állását. A politológus szerint a Bajnai-kormány csekély támogatásra van ítélve, s hacsak nyárig nem következik be változás a jó irányban, a közvélemény végleg a jobboldal felé fordul, ugyanakkor népszerűtlen intézkedések nélkül semmiféle változás nem lesz. 

A szerző megállapította: "A magyar jobboldal, élén az Orbán Viktor volt kormányfő vezette Fidesszel, propaganda-támadásában a Gyurcsány-örökség nem csupán gazdasági, hanem külpolitikai irányvonalának felülvizsgálatára is felszólított, egyebek között Oroszországgal kapcsolatban. A Mol-részvénycsomag Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) által történt megvásárlásának kivizsgálására irányuló jobboldali követeléshez csatlakozott Sólyom László pártonkívüli államfő is. A helyi politikusok egy részében elégedetlenséget keltett az is, hogy a Malév tulajdonjoga az orosz VEB bankhoz került". A szerző idézett egy neve mellőzését kérő, jól informált budapesti forrást, aki szerint "a Mol-részvények megvásárlásával Oroszország valójában biztosította Magyarország számára a stabil energiaszállítást, a Malévot pedig egyenesen a csődtől mentette meg", és "egyes politikusok jól kihasználták, hogy Oroszország nem fordított energiát PR-kampány szervezésére eme Magyarország számára előnyös üzletek köré". 

Végül a Vremja Novosztyej cikke egy moszkvai orosz szakértőt idézve rámutatott: Oroszország olyan téma, amely mentén a magyar politikában gyakran húzódik választóvonal. A nyilatkozó úgy látja: "A jobboldal magyarországi hatalomra kerülése esetén elkerülhetetlenül elfordulnak a Moszkvával stratégiai együttműködésre törekvő Gyurcsány-irányvonaltól, s emellett Magyarország újra felveti majd a határokon túli magyar kisebbségek kérdését, és összevész a szomszéd országokkal". A nyilatkozó szerint "Bajnai Gordonnak van esélye rá, hogy visszatartsa Magyarországot a revans-ideológia kiújulásától", de ezt az esélyt egyelőre lehetetlen pontosan értékelni.

Die Presse: hajótörött a kormánynál

Hajótörött a kormányrúdnál cím alatt számolt be Bajnai Gordon miniszterelnökké választásáról a Die Presse című osztrák napilap.  Miután a kisebbségi szocialista kormány hajótörést szenvedett a nemzetközi gazdasági és pénzügyi válság viharában, éppen egy hajótörött veszi át a kormányrudat - állapítja meg budapesti keltezésű cikkében a szerző. A helyzet, amelyet az új miniszterelnöknek kezelnie kell, olyan, "akár egy gazdasági katasztrófa-forgatókönyv". Megfigyelők véleménye megoszlik arról, hogy kitart-e a Bajnai-kormány a 2010-es választásokig.

Szükségmegoldásként jellemzi a számos sikertelen jelölt után a kormány élére került Bajnai megválasztását a Kurier. A válságtól különösen súlyosan érintett Magyarországon sürgősen reformokra van szükség. A megvalósításukkal kudarcot valló Gyurcsány Ferenc az előre hozott választásokat akarta elkerülni, amikor lemondásával "meghúzta a vészféket".
 
Az út, amelyre Bajnai lépett, "politikai aknamező" - idézi a Kurier szerzője Mráz Ágoston Sámuel politológus megállapítását. A kormányfő nem számíthat széles körű támogatásra a parlamentben, de a lakosság jóindulatára sem - folytatódik a cikk -, minden egyes szavazásnál szüksége van a liberálisokra, a társadalmi feszültség pedig előre látható. A Der Standard "válságmenedzsernek" nevezi Bajnai Gordont, s a Kurierhoz hasonlóan úgy véli, hogy az MSZP és az SZDSZ egyaránt az előre hozott választásokat akarta megakadályozni a kormányfőváltással.

Bár Bajnai pártonkívüli, pályafutása egy részét az MSZP-hez közeli vállalatbirodalmak révén futotta be, Gyurcsány Ferenchez pedig régi, diákkori politizálásuk idejére visszanyúló barátság fűzi - írja a bécsi lap, kiemelve, hogy egy nő sem szerepel az új kormánytagok névsorában.

Pravda: Gyurcsányt kamikaze váltotta

Egy évvel a választás előtt Magyarország olyan kormányfőt kapott, aki senkinek semmit nem ad ingyen - írja  a Pravda című független szlovák napilap a Gyurcsányt egy kamikaze váltotta fel című jegyzetében. 
 
Bajnai Gordon - mutat rá az újság - egyértelműen jelezte, hogy véget vet elődei gulyáskommunizmusának. "Tőlük eltérően ugyanis nincs szüksége a választók rokonszenvének a megvásárlására. A következő választás után ki akar vonulni a politikából." A Pravda szerint Bajnai önként vállalta a politikai kamikaze szerepét. Megjegyzi: Bajnait Gyurcsány javasolta kormányfőnek, aki a parlamentben "hamut szórt a fejére".
 
Az újság arra is rámutat, hogy az ellenzéki Fidesz ugyan nem támogatta Bajnait, de képviselői a kormányfő beszéde alatt korábbi szokásuktól eltérően a padokban maradtak.
 
A Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági napilap terjedelmes összeállításában politológusi véleményeket közöl arról, mi várható most a szlovák-magyar kapcsolatokban. 
 
"Nem várható jelentős változás. A viszony rossz marad. Ez ugyanis nemcsak a magyar kormányfőtől függ, hanem mindkét féltől" - mondta a lapnak Öllős László szlovákiai magyar politológus.

Krekó Péter magyarországi politológus szerint a magyar diplomácia élén történt személyi változás viszont "legalábbis magyar oldalról" esélyt jelent Pozsony és Budapest viszonyának javítására. "A magyar diplomácia átláthatóbb és hatékonyabb lesz, s ez nem jelent több konfrontációt Szlovákiával" - vélte Krekó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!