Változnak a tarifák: a büntetések egy részét a lakosság pénztárcájához igazították (táblázattal)

Megyei körkép - Egy év után némileg változik az objektív felelősséggel kapcsolatos jogszabály. A legfontosabb újdonság: a büntetési tarifák egy részét a lakosság pénztárcájához igazították.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Ismert, hogy az objektív felelősség  intézményének életbe lépésével  egyidejűleg három kategóriában, a maximális sebesség túllépésének százalékos nagysága szerint határozták meg a kötelezően fizetendő büntetés összegét. 

Például, aki egy  harmincas táblánál kilenc kilométerórával többel hajtott, annak 30 ezer forintja bánta. Vélhetően rájöttek a rendszer igazságtalanságára a törvényalkotók, ezért május 2-tól  nem százalékok, hanem  fix sebességhatárok szerepelnek a szankcionálási útmutatóban.  

Ráadásul az első és második  kategóriában, tehát  a százas vagy annál kisebb sebességkorlátozásnál   legalább 15-tel kell gyorsabban hajtani ahhoz, hogy megbüntessék a sofőrt. (A harmadik kategóriában 20 km/óra  a tűréshatár.) Még egy fontos adalék: mindhárom kategóriában  a büntetés összege lassabban éri el a maximális 300 ezer forintos felső határt. 

Gulyás Ferenc, a Vas megyei Rendőr-főkapitány közlekedési osztályának vezetője további változásokra hívta fel a figyelmet.

Eddig a kijelölt rendőrségi régiós központokban intézték a  bírságolást, azonban  jövő január elsejétől a fővárosban, a VI. kerületi kapitányságon folytatják  az eljárásokat.  Természetesen  a lakóhely, vagy telephely  szerint illetékes  kapitányságon bárki megnézheti, milyen felvételek bizonyítják a szabálysértés tényét.

Egyébként a vasi közlekedési statisztikák azt mutatják, hogy bevált az objektív felelősség jogintézménye, hiszen a tavalyi kiugróan jó év után eddig (április 15-ig) az idén is csökkent  a sérüléssel járó balesetek száma: 135-ről 105-re. 

- Más megyékkel szemben Vasban a baleseti szempontból kockázatos útvonalakon mérjük a járművek sebességét, és a lehetőséghez képest helyben  megállítjuk a szabálytalankodókat. Megyénkben is a gyorshajtás, illetve  megállás, várakozási szabályok be nem tartása okozza a legnagyobb gondot:  az eddig kiszabott  1616 közigazgatási bírságok közül  1596 ügy ilyen jellegű. 

A kivetett bírságok összege Vasban 56 millió 180 ezer forint.  A megbüntetettek nagy része részletfizetést, vagy hathónapos fizetési halasztást kér, és kap  a hatóságtól. 

Az új büntetési tarifák a magyar utakon 




Forrás: utikalauz.hu

További táblázatot itt talál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!