WAZ-EBRD megállapodás a kelet-európai független médiumokról

Essen/London - Az EBRD 40 millió eurós beruházással támogatja a kelet-európai régió független médiumainak fejlődését: erről ma Londonban Bodo Hombach, a WAZ ügyvezető igazgatója és Thomas Morow, az EBRD elnöke partnerségi megállapodást írt alá.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 40 millió eurót fektet be a WAZ Médiacsoport kelet-európai érdekeltségébe. Közös céljuk a politikailag és gazdaságilag független média további fejlesztésének támogatása a régión belül.

Az EBRD azon a véleményen van, hogy a WAZ Csoport dinamizmusa támogatja a minőségi, professzionális, független médiumok kialakulásának folyamatát a régióban. A hagyományos médiumokba való beruházás mellett a WAZ Csoport és az EBRD hangsúlyozza a közép- és kelet-európai gazdaság támogatásában az Internet, főleg a mobilszolgáltatók és az online vállalkozások szerepét.

A WAZ Csoport a közép- és kelet-európai médiaszakmát stratégiai jelentőségűnek látja, ezért itt további terjeszkedést tervez.

Bodo Hombach, a WAZ Médiacsoport ügyvezető igazgatója, aki pár évvel ezelőtt az EU délkelet-európai stabilitási paktumának speciális irodáját vezette, a következőket mondta ezzel kapcsolatban: „Az a szigorú szabvány, amelyet az EBRD a korrekt gazdasági tevékenység vonatkozásában alkalmaz, ragaszkodása az átláthatósághoz és a korrupció tolerancia nélküli elutasításához alapja a jó partnerségnek. Ez az üzleti-etikai magatartás az önszabályozás és önellenőrzés terén nagyszerű járulékos elemet jelent egy médiavállalko-zásnak. A média, miközben másoktól példamutató tevékenységet vár el, muszáj, hogy önmagát is felügyelje és nagyon szigorúan felügyeltesse. Senki más nem alkalmasabb erre és tapasztaltabb e téren, mint új partnerünk, az EBRD. Számunkra ez legalább annyira fontos, mint a pénzügyi hozzájárulás.”

„A kiváló minőségű tartalmat közvetítő független médiumok hozzájárulnak a demokrácia erősítéséhez és a tudásalapú gazdaság felépítéséhez, ami országaink jövője szempontjából elengedhetetlenül fontos” - mondja Thomas Mirow, az EBRD elnöke. „Az EBRD nagyon örül annak, hogy ebben a törekvésében segítséget nyújthat a WAZ Csoportnak”, tette hozzá.

A WAZ Csoport a maga részéről az EBRD-ben erős partnert lát, amely a régióban 18 éve jelen van és kiváló a hírneve. Az EBRD kezdetben 20 millió eurót fog a WAZ Csoporthoz tartozó Wiener Ost-Holdingba beruházni. További 20 millió eurót a jövőbeli tőkeemelésre tartalékolnak.

A WAZ Médiacsoport a délkelet- és kelet-európai érdekeltségeivel sokszínű médiaportfolió-val rendelkezik. 37 napilap, hetilap, valamint 59 folyóirat, nyomdák, kiskereskedelmi terjesztő vállalatok, rádió és tv-adók, valamint tv-produkciós vállalatok és internet-platformok alkotják a portfóliót Albániában, Bulgáriában, Horvátországban, Macedóniában, Romániában, Orosz-országban, Szerbiában és Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!