331 ezer forintjába kerül Guszti bácsinak az E.on adminisztrációs bakija

Torony - Március végén horribilis, több mint hétszázezer forintról szóló számlát kapott Zsilavecz Gusztáv az E.on-tól. Most már "csak " 331 ezer forintot követelnek tőle, miután kiderült, hogy egy adminisztrációs tévedés okán a fogyasztási hely mérőórájának nappali és vezérelt tarifáját felcserélték, így a nyugdíjas férfi a felhasznált valós energia áránál évekig kevesebbet fizetett.

Varga Nóra

- Nem tudom elfogadni, hogy az E.on tévedése miatt 331 ezer forint megfizetésére köteleznek - mondja könnyes szemmel Zsilavecz Gusztáv.  - Március végén, húsvéti ajándékként 715 ezer forintról szóló csekket kaptam az áramszolgáltatótól. Azt hittem, hogy rosszul látok, biztos voltam benne, hogy valami tévedés történt, mivel mindig pontosan kiegyenlítem a számláimat  - mutatja a gondosan összerendezett paksamétát, amelyben a társaságtól kapott számlákat, értesítéseket gyűjti.

Panaszával felkereste a szombathelyi ügyfélszolgálati irodát, ahol közölték vele, hogy nem 715 ezret, hanem csak 331 ezret kell  befizetnie. Arra, hogy a hétszázezer forintból, hogyan lett háromszázezer pontos választ nem kapott. 

Zsilavecz Gusztávnak nincsen pénze ügyvédet fogadni, s fogalma sincs, hogy ezt az óriási összeget, hogyan  fogja kiegyenlíteni. Ő is és a felesége is idős, beteg, mindketten nyugdíjasok.  Kettőjüknek havonta 69 ezer forintból kell kijönniük, ebből sehogy sem tudják kigazdálkodni a többszázezer forintot.  



Zsilavecz Gusztávnak 331 ezer forintot kell kifizetnie az E.on-nak  Fotó: Kiss Teodóra

- Tavaly év végén 55 ezer forintról szóló elszámoló számlát kaptunk a társaságtól - eleveníti fel a történteket az idős férfi, ezért januárban a lányomat megkértem, menjen be az ügyfélszolgálatra, s emeltessen a havi számlák összegén, hogy megint ne egy összegben kelljen feladnom több tízezer forintot. 

- S ekkor derült ki, hogy évekig jelentősen alacsonyabb áramszámlát fizettem, mint kellett volna, mivel a házban lévő  két mérő tarifáját felcserélték a villanyóra cseréjénel  a szolgáltató munkatársai. Úgy gondolom, hogy évekig viszont jóval többet fizettem, mint mások.  Ezt arra alapozom, hogy 2004-ben lecseréltem  a villanybojlert gázbojlerra, s akkor jelentősen csökkent az áramfogyasztás, több ezer forinttal kevesebbet kellett feladnom, aminek nagyon örültem.  

- A bojlercserét követően kétszer is megjelent a toronyi lakásomban az áramkommandó teszi hozzá remegő hangon,  de a mérőóra számcserét sajnos ők sem vették észre. Mindent rendben találtak. A mérő ellenőrzésénél sem ütközött ki a hiba évekig.

Zsilavecz Gusztáv több olyan levelet kapott már a szolgáltatótól, hogyha nem fizeti ki a tartozását, akkor kikapcsolják az áramot a lakásban. Az idős férfi nem érti, miért őt bünteti az E.on, amikor nem ő tehet a cseréről. Ha ő hibázott volna, akkor neki kellene vállalni a felelősséget. Úgy érzi, hogy jogtalanul követelik tőle a 331 ezer forintot, amit megfizetni képtelen. Az idős férfi folyamatos levelezésben áll a szolgáltatóval, elszántan próbálja bebizonyítani, hogy nem ő hibázott.  Azt szeretné elérni, hogy a felelőst terhelje a többszázezer forint. 

Az ügyben az E.on illetékeseitől is kértünk tájékoztatást. A közleményükben leírják, hogy  sajnálatos módon egy adminisztrációs hiba miatt a fent  említett fogyasztási helyen lévő két mérő tarifáját felcserélték, így  a nappali mérőt vezérelt díjszabással, míg a vezérelt mérőt nappali díjszabással  rögzítették a  számlázási rendszerükben. 

Ezért az  ügyfél, az elhasznált villamos energia valós áránál évekig jelentősen kisebb összeget fizetett. Mivel a vezérelt és a nappali mérő működése műszakilag rendben volt, így az ellenőrzéseket, illetve az éves leolvasásokat végző munkatársak nem észlelhették a cseréből adódó problémát.

A Polgári Törvénykönyv előírásainak figyelembe vételével a társaságnak öt  évre visszamenőlegesen van lehetősége, hogy hiba esetén korrigálja a kiadott számlákat. Ennek megfelelően az érintett ügyfél esetében 2004 augusztusáig  (ez az éves leolvasás időpontja) visszamenőlegesen hajtotta végre ezt a korrekciót a társaság, s a ténylegesen felhasznált villamos-energiát a megfelelő egységárral (az adott időszakra érvényes árral) számlázták ki az ügyfél felé. 

Az elmúlt öt év  ténylegesen elfogyasztott energia díja 715 ezer 280 forint, amelyből levonták a már befizetett 384 ezer 582 forintot. Így a két összeg különbözete, azaz 330 ezer 698 forintot  kell az  ügyfélnek kifizetnie. 

A felhalmozódott összegre 54 havi kamatmenetes részletfizetést biztosít az E.on, amennyiben az ügyfél ezt az igényét írásban jelzi a társaság ügyfélszolgálata felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!