A folyó takarításába kezd a Rába-parti Fórum Egyesület

Körmend - Két hét múlva ismét munkához lát a Rába-parti Fórum Egyesület, hogy önkéntes segítőivel megtisztítsa az emberi kosztól a folyamot. A szemét, sajnos, évről évre több.

Kozma Gábor

Köbli József városi képviselő, az egyesület vezetője társaival rengeteg időt és energiát fordít a Rába megóvására, gazdasági és kulturális hasznosítására. Mindemellett támogatnak turisztikai, sportcélú törekvéseket éppen úgy, mint a folyó állagának megóvására irányuló kezdeményezéseket. Ez utóbbira tekintve áttörést jelentett 2007-ben a Felső Rába-menti Turisztikai Régió létrehozása. Az alapdokumentumot mint a kerekasztal okmányát, polgármesterek, neves sportolók, ismert egyesületek képviselői írták alá. Két év múlt el az alapítás óta és elmondhatom: sikeres a régió, tehát a kezdeményezés , mondja a közéleti személyiség, aki máris újabb, a folyót még inkább vonzóvá és szerethetőbbé tevő elképzeléseken dolgozik.

Ez a folyó 8 millió éves; Alsószölnöktől Püspökmolnárig 17 települést érint, mintegy 100 ezer ember kerül valamilyen módon vele kapcsolatba. Él belőle, használja, vagy, sajnos, koszolja. Egyesületünk folyamatosan pályázik azért, hogy a Rába minduntalan megújuljon, hogy Körmend mintegy a fővárosa legyen, fogalmaz Köbli József. Hozzátéve: egyre több a barát, a segítőtárs, a szimpatizáns. Megépítették és sikeresen üzemeltetik a Bárkaházat a városi szakaszon, ennek további fejlesztéséről is szó lehet. Jelen pillanatban egyszerre négy pályázatban érdekeltek, s egy esetben már több mint bíztató az esély. Szándékuk szerint olyan beruházásokat szorgalmaznának, amelyek még inkább kidomborítanák a Rába előnyeit. Kiválóan alkalmas ez a víz a sportolásra is. Nem véletlenül írta alá az említett dokumentumot Baráth Etele, Vaskúti István, vagy a leányfalui Vadkacsa Gyermek Víziflotta Egyesület. Mi úgy látjuk, elsősorban a gyermekekkel kell megszerettetni ezt a folyót. Az osztrákok a síelésben verhetetlenek, ott erre épült rá egy sajátos kultúra, kereskedelem. Mi pedig a kajakozásban, a kenuzásban, a horgászatban adhatnánk újat és tartalmasat, ez lehetne akár turisztikai kitörési pontunk is. És a jelenleginél jóval több embernek nyújthatna megélhetést a Rába, halljuk.

Köbli József városi képviselőként az egyesület turisztikai-környezetvédelmi ténykedését politikamentesnek tartja. A Rába nem frakciózik, bár van jobb és bal oldala. Én a közepén szeretek evezni - teszi hozzá, és egy közelmúltbéli eseményt említ. Tizenhatan alkotjuk a Fórumot, három-négy ember állandóan a frontvonalban van, intézi a napi ügyeket, szervez, pályázatokat gründol. Nagy örömünkre szolgált, hogy a leányfalui egyesület, majd a szombathelyi Viking Hajós közösség mellett Csákánydoroszlón is alakult hasonló civil csapat, jelesül a Kormorán Hajós Egyesület. Azon az úton járnak, amit a Rába-parti Fórum épített ki. Ez pedig a felsoroltakon túl hagyományőrzést is jelent. Egyesületünk erre külön is hangsúlyt fektet. Így alkottuk meg a Rába-parti Magyar Ünnepet, amely legutóbb hétezer embert vonzott, színes programokkal. E hagyományunkat az idén is folytatjuk, bővítjük, bár az anyagi lehetőségek szűkültek. De mi azt mondjuk, hogy aki a folyamért, tágabb értelemben a hazájáért tenni kész, az előtt nincs, nem lehet akadály .

A Rába-parti Fórum Egyesület tagjai két hét múlva ismét takarítanak. Mint mondják, nem szabad kisgyerekeket vinni egy olyan folyóhoz, amely roncsokat, autógumikat, műanyagflakonokat úsztat. Évről évre több a szemét, de talán az új generáció majd felelősségteljesebben bánik a Rábával. Megértve és megértetve, hogy ez a víz a mi közös és nagy kincsünk, amelynek megőrzése kötelességünk .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!