Elkezdték a kullancsirtást Szombathelyen

Szombathely - Növényvédő szerrel védekeznek a kullancsok ellen az országban. Zala, Vas és Somogy megyében található a legtöbb kullancs, az apró állatok 60 százaléka valamilyen betegséget terjeszt.

Bajdó Bettina

A Prenor Kft. szakemberei hétvégén lepermetezték a parkokat levéltetű, atka és gombabetegségek elleni szerrel. A permetszer a kullancsok elleni védekezésben is hasznos.

Both Gyula, a Prenor Kft. növényvédelmi szakirányítója elmondta, hogy volt egy szer, amelyet éveken keresztül a kullancsok elleni védekezésben használtak, azonban az unió tavaly már nem engedélyezte a permetszer alkalmazását erre a célra, ezért másfajta módszert kellett találniuk a vérszívók ellen.
 A növényvédelemben használunk olyan szereket, melyek a kullancsok ellen is hatékonyak   folytatta a szakember.  Ezek más állatokra is hatnak, például hatásosak a levéltetvek,  az atkák és a gombabetegségek ellen is. Erős növényvédő szerről van szó, amely a kullancsok ellen is hat. A használatához többféle engedély is szükséges, a permetezést például be kell jelentenünk a polgármesteri hivatalnál, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnál, valamint a növényvédelmi intézetnél is. Emellett a lakosságot is ki kell értesítenünk a permetezésről. 



Szombat éjjel permetezték le a város parkjait, a szer a kullancsok ellen is hatásos - grafika: Garai Antal

Both Gyula hozzátette: hétvégén az éjszakai órákban  permeteztek, mivel a növényvédelmi törvény ezt írja elő. Annak ellenére, hogy a szer nem veszélyes, arra kérték a lakókat, hogy a permetezés ideje alatt az ablakokat csukják be. Fontos az apró állatok elleni védekezés, mivel Vas megye az egyik, kullancsoktól leginkább fertőzött terület hangsúlyozta a szakember. Szerintem nem az a jó módszer, ha naponta lefújjuk magunkat a különféle kullancsriasztó szerekkel, hanem ennél hatékonyabb megoldás kell. Ráadásul a kullancsok hatvan százaléka valamilyen betegséget terjeszt, ezért is fontos, hogy megelőzzük a fertőződést. Nemrég itt Szombathelyen fedeztek fel egy új, kullancsok által terjesztett baktériumot, mely Lyme-kórt okoz. A fertőzött egyedet egy rágcsálóból szedték ki. A kullancsok legalább 15 féle betegséget terjesztenek, a fertőzések pedig halálhoz is vezethetnek.

Both Gyula szerint a növényvédő szereknek köszönhetően nem kell attól tartani, hogy idén ellepik a kullancsok a város parkjait.

A CSÍPÉS AKÁR HALÁLHOZ IS VEZETHET!

A legveszélyesebb, kullancsok által terjesztett  betegség az agyvelőgyulladás, mert a betegek 40 százaléka bénulásos szövődményt szenvedhet el, egy százalékuk pedig meg is halhat a vírusfertőzés következtében. Ez ellen a betegség ellen létezik védőoltás, melyet háziorvossal lehet feliratni.  A legtöbben nem ezt a fajta betegséget, hanem egy másik, kullancs által terjesztett kórt, a Lyme-kórt kapják el. Ez ellen nincs védoltás, de a betegség a korai stádiumban  még kezelhető.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!