Különleges szemműtét a megyei kórházban (képekkel)

Szombathely - Először ültettek be újfajta szemlencsét egy betegnek a Markusovszky kórházban. A műtét negyed óráig tartott, a beteg két óra múlva távozhatott a kórházból.

Bajdó Bettina

 A szemsebészeti műtétek 85-90 százalékát szürkehályog miatt hajtják végre  tudtuk meg  a műtőben dr. Bátor Györgytől, a Markusovszky kórház szemészeti osztályának vezetőjétől. 

A szemüvegeseknek nap min nap számos kellemetlenséggel kell szembenézniük  mondta a főorvos.  Sokan nem szeretik a szemüveget és más látásjavítási megoldást választanak, mint például a kontaktlencsét. Ez azonban nem minden esetben jelent megoldást. 

A szürkehályog a szemlencse elszürkülését jelenti, melynek következtében a látás jelentősen romlik.  A szürkehályog sem lézerrel, sem gyógyszerrel nem szüntethető meg, kezelés nélkül pedig akár vaksághoz is vezet. Jelenleg egyetlen gyógymódja ismert, a műtét.  

A főorvos hozzátette: a szürkehályog-műtét során a szemsebész eltávolítja az elszürkült szemlencsét és egy műlencsével pótolja. Átalában egyfókuszú műlencsét ültetnek be a szembe, ez azonban nem minden betegségre jelent megoldást. 

- Az asztigmiában, vagyis a szem fénytörési hibájában szenvedő betegek esetében sajnos a műtétet követően a látás általában életlen, homályos marad  - magyarázta Bátor György.  Az éles távollátás érdekében általában  szemüvegre, kontaklencsére vagy  szemsebészeti beavatkozásra van szükség. Mostantól azonban itt Szombathely is új megoldás áll a betegek rendelkezésére. 



Az osztályvezető hozzáfűzte: létezik egy új lencse, mely hajlékony, rendkívül szövetbarát műanyagból készült, melyet a szemsebész a szürkehályog műtét során eltávolított elszürkült szemlencse pótlására használ. Ennek köszönhetően vagy teljesen megszűnik vagy számottevően javul a távollátás.  A beavatkozás mindössze negyed óráig tart, helyi érzéstelenítésben végzik. A műtétet támogatja a társadalombiztosító, a lencsét azonban a betegnek kell megvenni. 
 
A beteg, akin tegnap végrehajtották az első ilyen műtétet,  örökletes szembetegségben szenved. Elmondása szerint nagyon rosszul látott, külön kellett szemüveget hordania olvasáshoz és távollátáshoz is. Ha nem viselte a szemüvegét, akkor  csak homályos képeket, foltokat látott.  A jobb szemét műtötték meg, s negyven nap múlva a bal szemére is sor kerülhet. A műtétek után a beteg eldobhatja a távollátó  szemüvegét, olvasáshoz viszont továbbra is okulárét kell hordania. 



Délelőtt először ültettek be újfajta lencsét a Markusovszky kórházban. A műtétet dr. Bátor György szemsebész főorvos végezte  Fotó: Benkő Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!